До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС

Біля шостої ранку російські окупанти підірвали дамбу Каховської ГЕС, про що повідомила пресслужба оперативного командування "Південь". Із потенційних районів затоплення вже почалася евакуація місцевого населення, а критичною ситуація стане біля 11 ранку. "Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють. Ситуація відстежується", — йдеться в оперативному повідомленні. Президент України Володимир Зеленський також відреагував на цей терористичний акт.

Каховське водосховище, 1950-ті
Каховське водосховище, 1950-ті

Реклама

Підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки і для окупованої Запорізької АЕС — у Каховському водосховищі стрімко знижується рівень води. "Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції", — повідомляють у "Енергоатомі". За ситуацією навколо ЗАЕС вони стежать разом з міжнародними експертами й організаціями.

Також свою оцінку ситуації надали спеціалісти Укргідроенерго. За їхніми словами, Каховське водосховище витікатиме впродовж чотирьох днів, а ГЕС вже не підлягатиме відновленню. "Станом на 9:00 6 червня рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, розпочалась евакуація населення з потенційних районів затоплення. Неконтрольоване зниження рівня водосховища є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений", — попередили в Укргідроенерго.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.