До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Портрет нації: фотопортрети 100-річної давнини відомих та звичайних киян

Який вигляд мали кияни сто років тому? Чим жили, який одяг носили, які стрижки вибирали? За підтримки Музею історії міста Києва публікуємо серію фотопортретів киян, які датуються сотнею, а подекуди – й більше років тому.

Георгій Шлейфер

Відомий київський архітектор, банкір Георгій Шлейфер – це та людина, якій Київ завдячує артезіанським водопостачанням, а також безліччю прекрасних споруд, від Синагоги Бродського до готелю "Континенталь" (у співавторстві з Брадтманом та Городецьким). Саме він був тією людиною, хто спроєктував і відбудував "київський Париж" – пишні будівлі в районі Ольгінської, Заньковецької, Городецького, театру Івана Франка.

Реклама
Г. П. Шлейфер. Поч. XX ст. Один з портретів Шлейфера авторства Мурашка є в Музеї історії міста Києва

Шлейфер мав власний портрет, що належав пензлю видатного київського художника Мурашка. За нинішнім часом, це було приблизно те саме, що замовити портрет у Криволапа або Макова.

О. Мурашко "Портрет Г. П. Шлейфера. Полотно, олія. НАМУ

Якими були на вигляд дружина й донька Григорія Шлейфера, можна подивитися тут.

Микола Стражеско

Його ім’ям названо Інститут кардіології в Києві. У 1909 спільно з Василем Образцовим він – уперше у світі – поставив прижиттєвий діагноз "тромбоз судин серця" та опублікував відповідну наукову працю, завдяки якій інфаркт міокарда почали вивчати окремо й предметно.

М.Д.Стражеско

Микола Дмитрович Стражеско – відомий український медик, доктор медицини, професор, академік, автор більш як 100 наукових праць світового значення. Він народився 1876 року в Одесі, закінчив Медичний факультет Київського імператорського університету Святого Володимира з відзнакою, а потім працював у Київській міській та Олександрівській лікарнях. У військово-медичній академії в Санкт-Петербурзі працював з Іваном Павловим, а в роки Другої світової консультував евакуаційні госпіталі, а також розробляв нові засоби боротьби проти сепсису ран.

До 1943 він жив у Києві на Великій Підвальній вулиці, 5 (зараз – Ярославів Вал) – це сусідня будівля поруч із караїмською кенасою (нині – Будинок актора). Музей Стражеска працює в Києві. На вулиці Святослава Хороброго, 5 міститься меморіальний музей науковця, а стетоскоп легендарного лікаря, яким він вислухував "мелодію серця", виставлено в Національному музеї історії України.

Микола Стороженко

Освітянин, викладач, інспектор народних шкіл на Київщині Микола Стороженко був видатним істориком, який досліджував історію України.

М. Д.Стороженко

14 років він працював директором Четвертої київської гімназії (зараз на її місті стоїть будівля Педагогічного університету ім. М. Драгоманова): тут у різні роки навчались Олександр Вертинський, Ярослав Івашкевич, художник Петро Холодний (старший), історик мистецтва Дмитро Антонович тощо. Потім очолив Першу київську гімназію (зараз це "Жовтий" корпус Університету ім. Шевченка). Відомий меценат і бізнесмен Микола Терещенко здобував освіту саме тут.

Федір Бєлянкін

Відомий український науковець у галузі міцності матеріалів та інженерних конструкцій, академік Федір Бєлянкін народився в Ніжині в 1892 році. Закінчив Київський політех, де потім зробив кар’єру від викладача до завідувача кафедри опору матеріалів. У 1923–1925 роках він брав участь у конструюванні Київських мостів, а згодом винайшов багато приладів для випробування міцності споруд.

Федір Бєлянкін, 1906

Подивімося й на інші обличчя. Тут є натхнення і для сучасності: капелюхи-канотьє, вуса, бороди, високі комірці, гітара й навіть велосипед.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.