До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Портрет нації: світлини 100-річної давнини відомих та пересічних киянок

Пишне, зібране у вузли волосся, стрункі талії, сповнені роздумів очі — такий вигляд мали киянки 100 років тому. Чи багато змінилося? І так, і ні. За підтримки Музею історії міста Києва публікуємо серію фотопортретів киянок, які датуються сотнею, а подекуди — й більше років тому.

Фотоательє Висоцького

У 1873 році в Києві відкрився фотосалон, який для столиці вважався таким же важливим, як легендарна Studio Harcourtдля Парижа. Його відкрив майстерний фотохудожник Висоцький, родом з Волині. Портрет від Висоцького був справою честі для столичних модниць, як сьогодні — фото від Романа Горбуна чи Антона Кулаковського. Фотосалон розміщувався на розі Хрещатика та Лютеранської (будинок згорів у 1941 році, під час війни). Чи не половину всіх світлин Києва наприкінці XIX ст. було створено в ательє Висоцького.

Реклама
Фото з ательє Висоцького

Згодом він здобув чин придворного фотографа Її Імператорської Величності Великої княгині Олександри Петрівни (дружини Великого князя Миколи Миколайовича, засновниці Покровського жіночого монастиря в Києві). Фотомитець зробив знамените фото Лесі Українки в народному вбранні, а також фото Івана Франка з дружиною Ольгою Хоружинською.

Аріадна Шлейфер

Аріадна Шлейфер була дочкою відомого київського архітектора, банкіра Георгія Шлейфера, який започаткував у Києві артезіанське водопостачання, збудував Синагогу Бродського, а в співавторстві з Брадтманом та Городецьким — готель "Континенталь" та Київський театр ім. Івана Франка, де пожиттєво мав особисту ложу.

О. Мурашко "Портрет Г. П. Шлейфера". НХМУ

Саме він — та людина, що розбудовувала один з найкращих кварталів Києва — вулиці Городецького, Заньковецької, Ольгинську. Колись цей квартал городяни називали "київським Парижем". На жаль, більшість будівель Шлейфера не вціліли.

Шлейфер Г. П. Поч. XX ст. Один з портретів Шлейфера авторства Мурашка є в Музеї Історії міста Києва

Донька архітектора Аріадна з братом Георгієм мешкали в Києві, а потім емігрували до Європи.

Дружина архітектора Г. Шлейфера. Кін. ХІХ ст.

У 1926 році від імені матері вони подарували історичному музею ім. Т. Шевченка 22 картини з колекції батька.

Фото киянок

На фото киянок сторічної давнини цікаво роздивлятися не тільки деталі вбрання, а й предмети побуту, якщо вони потрапляли в кадр. У галереї нижче можна побачити фото дівчини в традиційному українському строї. Це було доброю традицією киян: дбайливо зберігати автентичне українське вбрання та робити фотопортрети в ньому час від часу. До речі, сучасні етнографи й мистецтвознавці радять поводитися зі старовинними вишиванками так само делікатно: берегти, щоб передати в спадок.

Дякуємо за допомогу у створенні матеріалу Ользі Друг — історикині, письменниці, авторці книжок "Вулицями старого Києва", "Від війта — до мера", "Особняки Києва" (у співавторстві), яка очолює відділ "Київ другої половини XVII ст. — лютий 1917 р." Музею історії міста Києва.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.