До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Перша леді Олена Зеленська звернулася до світових медіа

Перша леді Олена Зеленська оприлюднила у своєму Instagram відкритий лист до представників світових ЗМІ. Він став відповіддю на численні запити про інтерв'ю, які перша леді отримала за майже два тижні війни в Україні. Лист опублікований трьома мовами – українською, англійською та німецькою, – та закликає світові медіа не бути байдужими до подій в Україні, а світових лідерів – закрити небо над Україною. У своєму зверненні Олена Зеленська акцентує на гуманітарній катастрофі, що зараз відбувається в Україні: гинуть діти, жінки народжують у бомбосховищах, а хворі українці не мають змоги отримати потрібного лікування.

"У те, що відбулося, неможливо було повірити ще трохи більш як тиждень тому. Моя країна була мирною, а мегаполіси, міста й села були сповнені звичного життя. 24 лютого ми прокинулися з оголошенням початку війни. Український кордон перетнули танки, у наш простір увірвалися літаки. Міста оточили ракетні установки.

Я свідчу: попри запевнення пропагандистів Кремля, які називають вторгнення "спецоперацією", – це вбивство мирних людей! Найстрашніше читати про жертви серед дітей. Про восьмирічну Алісу, яка загинула на вулиці Охтирки – дідусь намагався прикрити її своїм тілом. Або про Поліну з Києва, яка загинула від обстрілу разом з батьками. Про 14-річного Арсенія... У колись мирному передмісті столиці осколок поцілив хлопчику в голову, а швидка просто не змогла доїхати під вогнем. Коли Росія вкотре скаже, що "не веде війну проти мирного населення" – я назву ці імена найпершими.

Я свідчу: наші жінки та діти тепер живуть у бомбосховищах і підвалах. Ви, певне, бачили ці знімки з київського та харківського метро, де люди лежать долі разом з малечею та домашніми улюбленцями. Для когось – ефектні кадри, але для українців уже тиждень – це нова страшна реальність.

Є міста, у яких сім’ї не можуть вийти з бомбосховищ по кілька діб. Наші діти вчать у підвалах уроки. І народжуються там, бо під землю мусили переміститися пологові будинки. Перша дитина війни, яка побачила не мирне небо, а бетонну стелю підвалу, з’явилася на світ у першу добу вторгнення. Тепер малюків, які у своєму житті ще не знали миру, вже кілька десятків.

Я свідчу: ця війна ведеться проти мирного населення не тільки обстрілами: люди, які залежать від постійного лікування та догляду, не можуть його якісно отримати. Чи легко колоти інсулін у підвалі? А дістати під обстрілами ліки проти астми? Не кажучи вже про тисячі онкопацієнтів, для яких відклалися життєво важливі хімієтерапія та опромінення".

Реклама

Повне звернення можна прочитати на сторінці Олени Зеленської в інстаграмі.

Нагадуємо, що Олена Зеленська запустила телеграм-канал, де можна знайти відповіді на найпоширеніші питання, актуальні в час війни.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.