До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія одного фото: авіаудар по Маріупольському драмтеатру

Два роки тому — 16 березня 2022-го — росія скинула авіабомбу на будівлю Маріупольського драматичного театру, біля входу в який величезними літерами було написано: "Діти". У цей момент в ньому могли знаходитися близько тисячі цивільних — за даними міської ради під завалами загинули понад 300 людей.

Реклама

Російська бомба влучила в задню частину театру, де було розміщено жінок з немовлятами — частина з них були переміщені з розбомбленого до цього пологового будинку. Також тут були немовлята, які народились одразу після бомбардування. Зараз практично неможливо дізнатися кількість людей, що стали жертвами цього теракту. Всі фізичні докази цього військового злочину демонтовано, а трупи з під завалів ексгумовано та, вірогідно, поховано в братських могилах в Старому Криму. За два дні після бомбардування міська рада повідомила, що бомбосховище під будівлею театру вціліло й з нього вдалося визволити близько 130 людей.

Видання Associated Press з посиланням на проведений аналіз слів очевидців, розміри будівлі тощо стверджує, що під час авіаудару загинули близько 600 осіб, які ховалися у його приміщеннях та поруч. Зазначається, що удар виявився страшнішим, ніж передбачалося раніше. А багато людей, які вижили, називають ще більшу кількість загиблих. Міжнародна організація Amnesty International після тривалого розслідування дійшла висновку, що військові рф тоді знали про переховування сотень людей під театром та свідомо завдали удару по них. "Багато людей було поранено і вбито під час цього безжального нападу. Очевидно, що їхня загибель стала результатом того, що російські війська навмисно обстрілювали мирних українських громадян", — зауважила потім генеральний секретар Amnesty International Агнеса Калламард.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.