До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія одного фото: людина, що падає з вежі Всесвітнього торговельного центру

Тисячі фотографій зафіксували шок та жах, що охопили жителів Нью-Йорка 11 вересня 2001 року. Того дня ціла нація — а з нею весь світ — приголомшено спостерігала за трагічними наслідками дій терористів з ісламського екстремістського угруповання Аль-Каїда, які на захоплених літаках атакували Всесвітній торговельний центр у Нью-Йорку, Пентагон у Вашингтоні, округ Колумбія, і поле в Шенксвіллі, штат Пенсильванія. Внаслідок терактів загинули майже 3000 людей і були повалені 110-поверхові вежі-близнюки торгового центру.

Терористичні атаки 11 вересня були зафіксовані на незліченних знімках новинними фотографами, перехожими, камерами безпеки, агентами ФБР, поліцейськими, рятувальниками й фактично кожним, кому довелося на власні очі спостерігати за трагедією. Ці фотографії задокументували жах, хаос та емоції 11 вересня в усіх масштабах: від панорамних краєвидів диму, що здіймається над горизонтом Нью-Йорка, до великого плану обличчя жінки, вкритого товстим шаром пилу та попелу.

Реклама

Ці знімки зображують ескалацію жаху, коли люди дивляться на хмарочоси у вогні та плачуть, а потім тікають від хмари пилу, що здіймається через Мангеттен після того, як один із них руйнується. Це був день незабутніх образів — апокаліптичних, сюрреалістичних, жорстоких, примарних, монументальних і глибоко особистих. Тих, що боляче згадати, й тих, які неможливо забути.

TheFallingMan ("Людина, що падає") — світлина, яку зробив фотограф AssociatedPress Річард Дрю, демонструє один із найстрашніших жахів ледь не для кожного. На фото зображений чоловік, який падає з однієї з веж Всесвітнього торговельного центру. Чоловік на світлині опинився в пастці на верхніх поверхах Північної вежі й або впав, або стрибнув, щоб уникнути вогню та диму. Світлина зроблена о 9:41:15 ранку в день терактів.

Вранці 11 вересня Річард Дрю виконував завдання для AssociatedPress і фотографував показ мод для вагітних у Браянт-Парку. Дізнавшись про терористичну атаку, Дрю сів на метро до станції ChambersStreet, неподалік від Всесвітнього торгового центру. "Я фотографував будівлю, як хтось з медиків сказав: "Боже, гляньте на це", а потім ми побачили, як люди падають додолу, — розповів Дрю. — І я просто інстинктивно почав фотографувати їх, коли вони падали".

Він заявив, що сфотографував людину, що падає, перебуваючи на розі вулиць West та Vesey під низьким кутом. Дрю зробив вісім фотографій поспіль, зрозумівши, що серія гучних трісків була не падінням бетону, а скоріше тілами людей, які розбивались об землю. Він зробив від десяти до дванадцяти різних послідовностей зображень людей, які стрибають з вежі, перш ніж йому довелося евакуюватися з місця через обвал південної вежі. На найвідомішій його фотографії постає враження, наче людина падає прямо вниз; однак на серії фото видно, як чоловік перекидається в повітрі.

З 2606 жертв, які загинули у Всесвітньому торговому центрі та на землі в Нью-Йорку під час терактів 11 вересня, за деякими оцінками, щонайменше 200 людей впали або стрибнули з веж, тоді як за іншими оцінками їх було близько 100.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.