До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших YouTube-каналів про історію України

Хто такі козаки-характерники, чому українців і росіян століттями називали "братніми народами", який зв’ язок між фашизмом і рашизмом, що маємо знати про українських дисидентів – про все це можна дізнатися завдяки українському YouTube. Ми зібрали п’ ять найцікавіших YouTube-каналів про історію України, дивитися які буде не менш захопливо, ніж новий серіал Netflix.

"Імені Т. Г. Шевченка"

"Імені Т. Г. Шевченка" — один з найпопулярніших блогів на українському YouTube, що має пів мільйона підписників. Його автори Брати Капранови — українські письменники, громадські діячі, а наразі й військові, що захищають Україну в складі ЗСУ. Вже понад два роки вони розповідають на своєму каналі про історію України, роблять це дуже яскраво, просто та з гумором. Таємне життя Анни Ярославни, походження козаків, хто такі кобзарі, ким був Олекса Довбуш — цей блог допоможе наздогнати те, що ми могли проґавити на заняттях історії України в школі та університеті, і вам точно не буде нудно. Радимо подивитися одне з нових відео на каналі, яке присвячено історії міста Маріуполь — міста-героя, яке за останній місяць стало символом стійкості та незламності українського народу.

Реклама
"Історія Без Міфів"

"Історія Без Міфів" — другий за популярністю YouTube-канал про історію України, який дивляться понад 300 тисяч людей. З допомогою експертів автор Владлен Мараєв розповідає, чим була і є Україна з економічного, військового та політичного погляду. "Мета нашого проєкту — спростування антинаукових міфів, фейків і стереотипів про Україну та українців, поширення суспільного інтересу до історії, гордості за славетне минуле, перемоги й досягнення українського народу, сприяння консолідації українського суспільства".

Радимо подивитися останнє відео, яке присвячено зв’язку нацизму, фашизму та сталінізму з таким явищем, як рашизм. Зокрема, ведучий Владлен Мараєв проводить паралель між Гітлером — Муссоліні та Путіним — Лукашенком.

"Історична правда в деталях"

Авторський канал журналіста Вахтанга Кіпіані, автора гучної книги "Справа Василя Стуса", яку намагався заборонити одіозний політик і кум путіна Володмир Медвечук, якого вчора затримало СБУ. На своєму каналі Кіпіані занурює глядача в минулі часи: "разом з відомими дослідниками через деталі побуту, їжі, одягу та звичок переносимо відео до епохи Івана Котляревського та Івана Франка, даємо змогу зазирнути за ґрати радянського табору чи в тарілку партійного чиновника", розповідає сам автор. Найцікавіша серія на каналі присвячена українським дисидентам: Кіпіані розмовляє з поетом і в минулому політв’язнем Ігорем Калинцем, політичним діячем, сином Романа Шухевича Юрієм Шухевичем та іншими непересічними персонажами, відповідаючи на запитання: хто такі дисиденти та чому ми, сучасні українці, маємо про них знати.

Kozak UA

Kozak UA входить до першої трійки найпопулярніших YouTube-каналів про історію України. Якщо шукаєте, з чого почати знайомство з каналом, то радимо відео "Різниця між українцями та росіянами". "Українці та росіяни — два різні народи. Тож різниця величезна. А те, що вигадано як один братський народ — ідеологічна казка для виправдання окупації", — це відео створено 2 роки тому, але, на жаль, набуло особливих сенсів сьогодні, коли українці вже другий місяць борються з російськими загарбниками. Ще з цікавинок на каналі — програма "Як Україна Московію цивілізувала", серія про витоки свята 23 лютого та програма про злочини Червоної армії в Європі.

"Книга-мандрівка. Україна"

Треба зазначити, що "Книга-мандрівка. Україна" – не зовсім YouTube-канал, а скоріше мульсеріал, створений на основі однойменної книги-бестселера від креативної агенції Green Penguin Media. Ким був Ярослав Мудрий, як відбувалося хрещення Київської Русі, що важливого для Украіни зробила княгиня Ольга – серіал розказує про важливі історичні події та особисті в ансіційній формі, яскраво і дотепно. Можна дивитися всією родиною та вивчати історію рідної країни

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.