До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Україні виходять мемуари художника Ай Вейвея

У видавництві Arthuss виходять мемуари культового художника Ай ВейВея — "1000 років радості і смутку". Це довгоочікувана автобіографія одного з найвпливовіших митців у світі, роботи якого виставлялися в межах Венеційської бієнале, Documenta, бієнале сучасного мистецтва в Сан-Паулу та який усе своє життя бореться за соціальні свободи та проти диктаторського режиму рідного Китаю, звідки Ай ВейВей був змушений тікати у 1980-ті через переслідування владою його родини.

Мемуари художника побачили світ зовсім нещодавно — наприкінці 2021 року. У цій книзі Ай ВейВей, що народився в 1957 році в Пекіні, розповідає "столітню епопею Китаю через історію власного незвичайного життя та спадщини свого батька, найвідомішого поета Китаю". З 50-х років його батько перебував у вигнанні й не публікувався.

Реклама

У "1000 років радості і смутку" Ай говорить про протистояння з державою, що в поєднанні з його протестним мистецтвом, з одного боку, перетворило його на ікону для міжнародної творчої спільноти, а з іншого — змусило працювати в політичному вигнанні. Назва книги — це слова з вірша, які його батько, відомий поет Ай Цінь, написав під час відвідування руїн стародавнього міста на Шовковому шляху: "Із тисячі років радощів і смутку / Не лишилося жодного сліду".

"Ідея написати цю книжку спала мені на думку 2011 року, коли мене заарештувала поліція, — розповідає художник. — У період вимушеної ізоляції я відчув потребу осмислити свої стосунки з батьком, Ай Ціном. Ми з ним не були емоційно близькими, проте наш зв’язок, безсумнівно, вплинув на те, який шлях у житті я обрав і в якому становищі опинився. Деякі особисті проблеми й політичні труднощі, які я пережив, були такі самі, з якими стикнувся мій батько. Мене, як і його, таврували ворогом держави. Отож я вирішив написати розповідь про своє й батькове життя та поділитися цими мемуарами зі своїм сином, Ай Лао, якому на час мого арешту якраз виповнилося два роки. Коли через вісімдесят один день мене випустили, я найперше взявся начитувати власну історію, починаючи з того, що сталося за час мого арешту. Я хотів зберегти детальну розповідь про ці події, поки спогади про них були ще свіжі".

Книжка виходить у видавництві Arthuss у перекладі Ганни Лелів.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.