До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати у травні: 4 нові романи

Роман про Кремнієву долину та нова книга Нобелівського лауреата Кадзуо Ішіґуро письменник Любко Дереш розповідає про найцікавіші книги травня.

Александра Вулф "Долина богів"

Донька відомого письменника Тома Вулфа уклала детальний путівник по найгарячішій точці планети – Кремнієвій долині. Саме там сьогодні зароджуються не лише інновації у сфері ай-ті, але й формуються радикальні соціальні та світоглядні моделі. В центрі оповіді – кілька стипендіатів премії фундації Пітера Тіля, засновника PayPal та легендарного інвестора. Вчорашні ботани і аутсайдери, які заробили на нових технологіях карколомні статки, і до котрих не дотягнутися навіть вовкам із Уолл-стріт, сьогодні стають лідерами нового світу: до них дослухаються, їх запрошують на розкішні прийоми та пропонують місця у парламенті. Однак ідеологи Кремнієвої долини залишаються вірними своєму кредо: проста сіра футболка і джинси, економний електрокар і невеликий будинок з підвалом, де можна облаштувати інженерну лабораторію для нового старт-апу. Простежуючи долю кількох підлітків-новачків у "місті геніїв", Александра Вулф змальовує повсякденне життя юних стартаперів у заворожуючих деталях. Візит у серце технократичної столиці нагадує мандрівку в пітерпенівський "Неверленд": твори, заробляй, трансгресуй – і жодних тобі батьків. Несподівано глибока книга Александри Вулф про надихаючі ідеї, азартних людей і про складні запитання життя, відповіді на які залишаються все так само далеко.

Реклама
Алекса Клей, Кіра Майя Філліпс, "Економіка бунтівників"

Ця робота комплементарно доповнює "Долину богів" А. Вулф. В той час, поки Вулф зосередилася на мейнстрімових постатях із Кремнієвої долини, Клей і Філліпс намагаються виокремити людей, що готують нам новий світ за межами Каліфорнії. Для них авторки підібрали влучний термін: "misfit" – слово, що позначає невдаху, "білу ворону", того, хто йде проти правил. Підбірка геніальних "невдах", котрі вибороли свій успіх, широка – від міссурських амішів, які розводять дійних верблюдів, до сомалійських піратів і французьких хакерів, зайнятих нелегальною… реставрацією Парижа. Що спільного між цими громадами? Всі вони, вступили у нерівний бій зі світом, здобули успіх – а отже, мають, що розказати іншим. Члени латиноамериканських кримінальних угруповань можуть поділитися не менш цікавим досвідом, аніж спеціалісти з МВА у Гарварді, а китайські експерти з підробок іноді роблять не менший переворот у моді та технологіях, аніж знані світові бренди. Крізь усю книжку проходить єдина ідея: хакерство – це стиль життя, і гакнути можна не тільки програму, але й самого себе, своє мислення, свій спосіб життя.

Кадзуо Ішіґуро "Похований велетень"

Несподівані пастки для читача – візитна картка Кадзуо Ішіґуро, британського письменника родом з Японії. Цього разу приманкою став канон фентезі. Перед нами – Англія п’ятого століття невдовзі після смерті короля Артура, період лицарства, яке ще пам’ятає римлян і тільки вийшло з темряви Залізного віку. Британські острови заселені оґрами, ельфами та драконами, однак, на відміну від ідилічного толкієнівського Середзем’я, Англія Ішіґуро нагадує діораму в історичному музеї – з усією достовірністю ти бачиш землянки перших бритів і саксів з їх лякаюче простим побутом і господарюванням. Сюжет роману простий та неквапливий – Британія оповита таємничою імлою, яка відбирає у людей пам’ять, тож недалека мандрівка до сина перетворюється для головних героїв, старих Акселя та Беатрис, на справжнє випробування. Забуття відбирає в мешканців острова найцінніше – їх самих, однак повернення спогадів означатиме повернення до ворожнечі між саксами і бритами, яке закінчиться жахливою кровопроливною війною. Це книжка для медитації, безмежно красива і вкрита таємничою пітьмою.

Ісабель Альєнде "Там, за зимою"

Оповідання історій – коник Ісабель Альєнде, особливо коли справа стосується витіюватості людських доль. Попри те, що багато років мешкала в США після втечі з Чилі, Альєнде залишається у світовій літературі голосом Латинської Америки. Її новий роман – традиційне заглиблення в психологічний реалізм і гірку поетику Півдня. В Нью-Йорку, паралізованому сніговим бураном, Річард Баумастер, старий університетський викладач, потрапляє у невелику автомобільну аварію. Протаранений ним автомобіль належить господарям Евелін, молодій дівчині з Ґватемали, яка панічно боїться повертатися назад до суворого роботодавця. Однак ставки в цій ситуації різко підвищуються, коли з’ясовується, що в багажнику позиченого без дозволу автомобіля знаходиться мертве тіло, чиїй появі, далебі, слід завдячувати лиховісному господареві Евелін. Річард і його співмешканка Луїса, закохана в нього професорка з Чилі, стають заручниками совісті. Вони не спроможні ані відправити дівчину до господарів, ані звернутися в поліцію, адже побоюються її депортації. Переступаючи закон держави заради закону серця, вони вирішують допомогти неповносправній "нелегалці" втекти від можливого покарання. Однак почасти комічна пригода, у яку вирушають всі троє героїв, перетворюється на мандри у власну пам’ять – трагічну для кожного. Альєнде підіймає широкий пласт соціальних тем – від живописання мучівної дороги емігрантів у США до травми диктаторського періоду в Чилі у семидесятих, скрупульозно виписуючи деталі латиноамериканського побуту. Альєнде сама пережила численні удари долі, тому знає, як зробити із солодкавої історії роман про печаль, що приносить надію.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.