До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Збережене Різдво: прем’єра нового музичного фільму "Колядки на Кудрявці"

24 грудня на медіасервісі MEGOGO відбудеться прем’єра музичного фільму "Колядки на Кудрявці", який репрезентує українські традиції на сучасний лад. У проєкті звучать автентичні колядки з усієї України, які передавалися з покоління в покоління. Це перше їхнє звучання в сучасному музичному обробленні на широкий загал.

Реклама

Знімання фільму тривало на київській Кудрявці. Століття тому саме тут шанували українське Різдво. Але впродовж десятиліть окупації радянським союзом, всі українські традиції поступово зникали з міст і збереглися лише у віддалених районах і селах. Тому саме простір "Кудрявка" повертає українцям забуті колядки в новому звучанні.

"Наша культура важлива, особливо під час чергової спроби все тих же загарбників знищити українську націю. І справжня українська культура сьогодні переосмислюється візуально й музично. Пісні, які раніше виконували під найпростіші музичні інструменти, сьогодні можуть звучати в електронному обробленні й поширюватися серед мільйонів людей через Spotify, YouTube, Apple Music. Культура розвивається тільки тоді, коли постійно переосмислюється в актуальних формах і актуальних сенсах", — зазначила СЕО Кудрявки Ольга Пилипенко.

Над проєктом працювала команда музичного каналу MEGOGO LIVE, саундпродюсер Ярослав Маяк (Тонка) та фольклорний гурт ЩукаРиба. У співпраці їм вдалося зберегти автентичне звучання колядок, але з новим аранжуванням.

"MEGOGO LIVE традиційно готує проєкт до новорічних свят. Цього року команда ставила собі багато запитань стосовно того, що саме може бути на часі для українців. Ми знайшли ідею і мріяли відійти від класичного „Щедрика", щоб відкрити глядачам нові традиційні пісні. В процесі підготовки й створення поринули у справжні українські традиції та ще більше полюбили нашу культуру. Хочеться зазначити, що кожен артист разом з нами закохався в цей проєкт і виклався на 1000 відсотків. Впевнена, глядач це відчує", — додає Лірон Добровольська, режисерка каналу MEGOGO LIVE.

"Мені дали максимальну свободу у створенні музики, тож я намагався зробити так, щоб усі 8 колядок звучали цікаво й цілісно, але водночас, щоб у кожній був відчутний стилістичний напрям соліста. Потім, коли вже була написана музика, ми інтегрували артиста в аранжування, відтак переписували хор з огляду на сольну партію артиста. Я думаю, що цей проєкт був своєрідним викликом для всіх нас, тому що ніхто такого раніше не робив, але тим це було й цікаво — іти неповторною стежкою", — розказує Ярослав Маяк.

Від задуму до втілення фільму в життя минуло 2 місяці. Знімання тривало на Кудрявці під час блекаутів у Києві, з постійними перебоями світла та ввімкненими генераторами. Долаючи всі складнощі, на майданчику зібралися українські виконавці — JAMALA, DANTES, WELLBOY, Tонка, TERY, ЮЮ, Lely45 та ЩукаРиба. Кожному вибрали колядку та опрацювали особливе виконання.

"Колядки на Кудрявці" — це можливість популяризувати українську музику. Розвінчати міфи та позбутися стереотипів, які дуже швидко утворюються навколо культурної сфери. Цими колядками ми звертаємося одночасно до різних сфер — власне артистів, фольклористів, етнографів і до кожної людини зокрема. Ми зберегли оригінальність колядок, але осучаснили їх, щоб плейлист можна було слухати навіть просто в машині", — коментує Ярина Сізик, учасниця гурту ЩукаРиба.

Для тих, хто не може почути колядки у фільмі, соціальна ініціатива "Дивись як чутно" підготувала озвучення жестовою мовою.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.