До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В український прокат виходить фільм "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова

19 травня в прокат виходить одна з найвизначніших стрічок в історії українського кіно – "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. Фільм, що є одним із символів дисидентського руху, після своєї прем’єри в 60-ті здобув світову славу та був показаний на фестивалях у Венеції, Локарно, Барселоні, Нью-Йорку та Лондоні. Стрічку відреставрували й оцифрували в Національному центрі Олександра Довженка.

Нагадаємо, фільм "Тіні забутих предків", що вийшов на екрани в 1965 році, є екранізацією однойменної повісті Михайла Коцюбинського. Драма про неймовірне кохання Марічки та Івана, яким не судилося бути разом, розгортається в Карпатах, на Гуцульщині. Режисерові Сергію Параджанову блискуче вдалося втілити на екрані старовинні та глибинні традиції й обряди гуцулів. "Тіні забутих предків" очолили список 100 найкращих українських фільмів та ввійшли в історію як символ боротьби українців з радянським режимом.

Реклама

"Фільм, що є наочним прикладом боротьби українського народу за свою свободу, зокрема й свободу своєї культури", – каже Кирило Марікуца, засновник KyivMusicFilm, компанії-дистриб’ютора фільму. – Жаль, що ми не можемо показати фільм у кінотеатрі "Україна", де в 1965 році Іван Дзюба, Василь Стус і В’ячеслав Чорновіл влаштували першу публічну акцію протесту проти масових арештів українських інтелектуалів. З іншої сторони — сьогодні немає, напевно, жодної дотичної до культури людини, що мовчить".

Список кінотеатрів можна подивитися за посиланням.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.