До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Шедевр кінематографа: що треба знати про фільм "Земля" Олександра Довженка

8 квітня 1930 року відбулася прем’єра фільму "Земля" Олександра Довженка. Стрічка легендарного режисера стала важливим надбанням не лише українського кінематографа, а й світового, здобувши прихильність представників міжнародної кіноспільноти.

Постер фільму "Земля"Фото з архіву Довженко-Центру

1. Німа чорно-біла стрічка хронометражем у 89 хвилин розповідає про період колективізації. У притаманній для нього філософській манері Довженко перетворив образ землі на метафору — вона стала сенсом існування українського селянина. За сюжетом у своєму гармонійному світі землероби ведуть щасливе позачасове життя, спокій якого порушує поява трактора. В такий спосіб у фільмі Довженко продемонстрував розірвання зв’язку із землею, яке спричинила колективізація.

Реклама

2. Сценарій до фільму "Земля" Олександр Довженко написав всього за 3 дні.

3. Героїня Олени Максимової після втрати коханого з горя рве на собі одяг — цей епізод заведено вважати однією з перших оголених сцен в історії радянського кіно.

Кадр з фільму "Земля"Фото з архіву Довженко-Центру

4. До прем’єри фільм багато правили. А до офіційного виходу стрічку переглянули на 32 приватних показах. На київські екрани "Земля" вийшла 8 квітня, але вже за 9 днів її зняли з показів через "натуралізм і замах на звичаї".

5. У 1930-му Довженко поїхав представляти фільм "Земля" у Європі й навіть хотів потрапити до Голлівуду. У листі режисерові Сергію Ейзенштейну він писав: "Можете ви разом з товаришами, з Чапліном або ще з ким-небудь виписати мене – страшно подумати – в Голлівуд хоча б на один місяць, надіславши мені візу. Я не знаю мови, але я все побачу, Сергію Михайловичу. Мені дуже хотілося б запропонувати Чапліну один мій сценарій. Якби він йому й не підійшов, він міг би знайти в ньому для себе кілька цікавих речей. У нас нині ставити його не можна". За деякими свідченнями, Чарлі Чаплін високо відгукувався про роботу українського режисера й одного разу сказав, що "слов’янство поки що дало світові кінематографії одного творця – мислителя й поета Олександра Довженка".

Кадр з фільму "Земля"Фото з архіву Довженко-Центру

6. Стрічка "Земля" здобула неабияке визнання за кордоном: після прем’єри фільму в Берліні про Довженка написали 48 матеріалів у пресі; у Венеції італійські кінематографісти назвали режисера "Гомером кіно"; на Всесвітній виставці в Брюсселі за результатами опитування 117 видатних критиків та кінознавців з 26 країн світу фільм занесли до списку 12 найкращих картин усіх часів і народів.

7. Наприкінці XX століття європейське міжнародне журі визначило 10 найкращих фільмів усіх часів і народів. Єдиною німою стрічкою, що ввійшла до цієї десятки, була "Земля" Довженка.

Кадр з фільму "Земля"Фото з архіву Довженко-Центру

8. У 2012 році Національний центр Олександра Довженка розпочав реставрацію фільму на основі оригінальної версії 1930 року. Музичний супровід до фільму "Земля" на замовлення Довженко-Центру створив український етногурт "ДахаБраха".

Подробиці про фільм "Земля" можна дізнатися на сайті Всеукраїнського фотокіноуправління за посиланням.

Кадр з фільму "Земля"Фото з архіву Довженко-Центру

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.