До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

День Шекспіра: 5 найкращих екранізацій великого драматурга

23 квітня – приблизна дата народження Вільяма Шекспіра, людини, що оточена таємницями і загадками більше, ніж будь-який інший автор світової літератури. У день народження великого драматурга Vogue.ua згадує найкращі екранізації його п'єс.

До нашого часу зберіглося 38 п'єс і 134 сонети Шекспіра. Не важливо, любите ви драматургію чи ні, але ви швидше за все знаєте сюжет більшості із цих 38 п'єс: якщо не безпосередньо, то через екранізації шекспірівських текстів, яких у ХХ столітті було хоч греблю гати. До нього зверталися великі режисери: від майстра опери Франко Дзефіреллі до класика голлівудського кіно Орсона Веллса. Хоч який рік за вікном, у режисерів у театрі та кіно є неформальне правило: якщо ти ставиш Шекспіра, то ти на піку кар'єри.

Реклама
"Приборкання норовливої", 1967

Франко Дзефіреллі – перш за все культовий оперний режисер. Він ставив опери Россіні та Верді на найзнаменитіших майданчиках світу – від Ла Скала до Метрополітен-опери – і до екранізації Шекспіра поставився з властивим йому розмахом: запросив на головні ролі у "Приборканні норовливої" найпопулярніших акторів 60-х – Елізабет Тейлор і Річарда Бертона. За екранізацію шекспірівської історії про норовливу Катаріну, яку намагається приборкати її чоловік, збіднілий дворянин Петруччо, Дзефіреллі отримав з десяток номінацій і нагород, серед них дві номінації на "Оскара" і "Золотий глобус". Неймовірну роботу виконали декоратори і художники костюмів: дія відбувається в Падуї та Флоренції XVI століття, герої – дворяни і їх слуги, селяни і шинкарі – одягнені соковито, яскраво, навіть химерно. Видовище, достаток деталей, театральність – від фільму Дзефіреллі не відірватися і через 60 років.

"Ромео і Джульєтта", 1996

"Найсумнішу" історію на світі режисер Баз Лурман перетворив на сучасне дійство з гангстерськими розбірками і зворушливими любовними сценами, а дію переніс у Нью-Йорк. Але мільйонам глядачів фільм запам'ятався не стільки завдяки осучасненню шекспірівської трагедії, скільки тим, що роль Ромео зіграв 22-річний на той момент Леонардо ді Капріо. Ді Капріо до цього моменту вже встиг отримати номінацію на "Оскара" за фільм "Що гнітить Гілберта Грейпа" і став першим актором, якого затвердив Лурман – миттєво і беззастережно. На роль Джульєтти пробувалися і Різ Візерспун, і Кейт Вінслет, але в підсумку дуетом з ді Капріо зіграла Клер Дейнс. Незважаючи на сучасні "декорації", герої говорять класичними шекспірівськими репліками – і це дуже зворушливо.

"Сон у літню ніч", 1999

Софі Марсо, Мішель Пфайффер, Стенлі Туччі, Крістіан Бейл, Руперт Еверет – найкращих акторів зібрав режисер Майкл Гоффман в екранізації романтичної шекспірівської комедії "Сон у літню ніч" 1999 року. Фільм дуже декоративний і схожий на виставу: герої, наприклад, рухаються лісом на чарівному велосипеді, а Мішель Пфайффер носить струмливі мереживні сукні у стилі Chloé. Знімали фільм у Тоскані й Умбрії.

"Венеційський купець", 2004

Блискучий акторський склад – і в екранізації "Венеційського купця" 2004 року, яку зробив оскароносний режисер Майкл Редфорд. Шейлока – похмурого лихваря-іудея, якого не злюбила вся Венеція, грає "голлівудське все", Аль Пачіно, а його головного опонента, християнина Антоніо – Джеремі Айронс. "Венеційський купець" – одна з найвідоміших і водночас складних, драматичних п'єс Шекспіра, і Редфорду вдався дуже атмосферний, жорсткий і містичний фільм.

"Коріолан", 2010

Британський актор і режисер Райф Файнс великий шанувальник Шекспіра: він упевнений, що будь-яка драма великого драматурга – більш ніж актуальна відповідь на сучасні події. "Коріолан" став режисерським дебютом талановитого актора Файнса: він невипадково вибрав для дебюту найкривавіший шекспірівський текст. З чуток, Файнс був одержимий "Коріоланом" понад 20 років – після того, як колись зіграв Коріолана в одному з лондонських театрів. У цій картині він також грає головну роль. Компанію у фільмі йому склали Джерард Батлер, Джессіка Честейн і Ванесса Редргрейв, а дія відбувається в наші дні – наприклад, римські війська нагадують американських солдатів.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.