До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

В Україні презентували документальний фільм "Щедрик проти "русского міра""

В Україні презентували документальний фільм "Щедрик проти "русского міра"" — захопливу стрічку про те, як 100 років тому українські музиканти прославляли нашу культуру за кордоном в умовах російської агресії, близьких до сьогоднішніх. Фільм створила на замовлення телекалу "Суспільне Культура" команда "Prosto production".

Реклама

Фільм випущено напередодні Різдва, а також до 100-річчя з дня першого виконання "Щедрика" в Америці, яке Україна святкувала 4 грудня. Фільм розповідає про турне Республіканської української мандрівної капели під керівництвом Олександра Кошиця, яка 100 років тому не тільки популяризувала "Щедрика" в усьому світі, а ще й познайомила весь західний світ з українською музикою.

Фільм "Щедрик проти "русского міра"" розкриває захопливу історію про те, як візит на світський концерт 1 січня 1919 року навів Симона Петлюру на думку доручити диригентові Олександру Кошицю створення хору й відрядити його у світове турне для промоції української культури. Світові концерти хорової капели диригента Олександра Кошиця сто років тому проходили майже в таких самих умовах протистояння російській агресії.

Сценаристка фільму Наталка Пономарів у коментарі "Суспільному" розповідає про створення стрічки. "Зараз багато українців уже, звісно, знають і пишаються тим, що відома на весь світ "Carol of the bells" — це українська мелодія "Щедрика" Миколи Леонтовича. Але як і коли пісня потрапила за океан? Яку роль у цьому відіграв Симон Петлюра? Мені хотілося відкрити історію гастролей капели якомога більшій кількості людей. Це турне саме по собі захопливе й сповнене пригод, та водночас порушує низку важливих історичних паралелей.

Це історія про хор, який евакуювався з Києва, коли місто захоплювали росіяни. Хористам не було куди повертатися. Вони не мали нічого, крім місії — доїхати до Парижа, де тоді визначали, хто з європейських народів отримає незалежність після Першої світової війни. Доїхати й представити українську культуру на європейській арені. Допомогти здобути незалежність. І все це на тлі російської пропаганди про "один народ" і "немає ніякої незалежної України"..."

Окрім Наталки Пономарів, над стрічкою працював режисер Олександра Назаров, співсценаристка — Тіна Пересунько, яка є дослідницею "Щедрика", композитор — Олександр Климань. "Щедрик проти "русского міра"" можна подивитися на YouTube-каналі Суспільне Культура.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.