До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пабло Пікассо: 7 цікавих фактів про генія

Пaблo Пікассо — відомий іспанський і французький художник, скульптоp, графік, кераміст, театральний художник, поет і драматург, один з основоположників кубізму, найвідоміший митець ХХ століття. Йому вдалося прожити довге насичене життя і створити понад 80 000 робіт.

Пабло Пікассо
Пабло Пікассо

Реклама

ПАБЛО ПІКАССО ВУНДЕРКІНД

Народився майбутній художник 25 жовтня 1881 року в іспанському місті Малага. Маленький Пікассо спочатку почав малювати, а потім навчився розмовляти. Його батько Хосе Руїс Бласко був вчителем малювання у школі і першим наставником Пабло. 8-річним хлопчиком, під враженнями від кориди, він намалював першу картину олійними фарбами — "Маленький пікадор". В 14 років Пікассо вступив у художню школу Барселони. А іспит склав за один день, коли для інших студентів цей процес міг тривати місяць. Художник так говорив про себе: "В юності я малював як Рафаель. Правда, мені знадобилося ціле життя, щоб навчитись малювати як дитина".

Пабло Пікассо у дитинстві
Пабло Пікассо у дитинстві

ЧАСТО ЗМІНЮВАВ СТИЛЬ

В ранній період Пікассо малював реалістичні портрети та пейзажі. Потім були "голубий" і "рожевий" періоди. В проміжку з 1901 до 1906 року художник малював бідних людей і циркові сцени. В 1907 році він створив свою революційну роботу "Les Demoiselles d'Avignon" — портрет п’яти жінок. Ця картина відкрила двері абстрактному стилю і кубізму. В 1912-му Пабло захопився колажами, до своїх робіт приклеював обривки газети та інші матеріали. Згодом почав практикувати неокласику, відтворюючи картини таких великих художників, як Веласкес, Мане, Делакруа. В різний час своєї творчості Пікассо використовував у свої роботах елементи сюрреалізму, експресіонізму, постімпресіонізму і символізму.

Les Demoiselles d'Avignon
Les Demoiselles d'Avignon

ХУДОЖНИК В РОБОТІ

Все життя Пікассо пізно лягав спати і пізно просинався. На бульварі Кліші він о 14:00 замикався у своїй студії і працював до заходу сонця, а інколи й довше. Робота ніколи не набридала йому, простоявши три-чотири години за мольбертом, митець не відчував втоми. В той час його подруга Фернанда чекала, поки художник завершить свою роботу, щоб разом повечеряти. Та за столом Пікассо був мовчазним, блукав у своїх думках. Подруга все списувала на дієту художника. Він пив мінеральну воду, їв тільки овочі, рибу, рис та виноград. В присутності гостей митець був більш говірким, але це бувало нечасто.

МИТЕЦЬ І ЛУМП

Коли Пабло працював у майстерні, він міг терпіти біля себе лише улюблену таксу Лумп. Пес міг витворяти казна що, спати поряд із господарем чи їсти з однієї тарілки. Пікассо любив оточувати себе домашніми тваринами, окрім такси, в будинку жили коза Есмеральда і собака породи боксер Ян. Але особливе місце в серці належало Лумп. Улюбленого собаку художник зобразив на десятках робіт, зокрема на його копії "Las Meninas" Дієго Веласкеса.

ІСТОРІЯ З ДЖОКОНДОЮ

В 1911 році з Лувру викрали полотно Мони Лізи. І першочергова підозра впала на Пікассо та його товариша. Поліція навіть заарештувала їх, але потім зняла обвинувачення.

ПІКАССО БУВ НЕ ТІЛЬКИ ХУДОЖНИКОМ

Пабло Пікассо прославився завдяки своєму живопису, але займався не тільки ним. Художник експериментував із різними стилями та техніками. Це була і скульптура, і кераміка, і гравюра. В період з 1917 до 1924 року включно він встиг попрацювати театральним художником. Пікассо створював декорації та костюми для балету. Так митець познайомився із своєю першою дружиною, яка була балериною. В 1935 році Пікассо спробував себе в поезії. Він почав писати вірші і став автором двох п’єс.

Пабло Пікассо і Марк Шагал
Пабло Пікассо і Марк Шагал

"АЛЖИРСЬКІ ЖІНКИ"

Пікассо, як і багато художників, створював свої версії картин, які йому особливо подобалися. Так сталося з роботою французького митця Ежена Делакруа — Пабло написав серію полотен під назвою "Алжирські жінки".

Останню картину з серії, версію "O", придбав нафтовий магнат із Саудівської Аравії у 1997 році. А у 2015-му картину знову продавали на аукціоні Christie’s зі стартовою ціною у $140 млн. Проте кінцева ставка стала рекордною для відкритих торгів, сягнула $179,4 млн, що закріпило картину в топі найдорожчих у світі.

Текст: Оксана Багрій

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.