До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як Пабло Пікассо вплинув на моду

Форма, деталі, колір — Пабло Пікассо назавжди змінив сучасне мистецтво, а його творчість вплинула на покоління дизайнерів, які інтерпретували естетику кубізму у своєму одязі.

Пабло Пікассо

Хвиля змін в моді припала на кінець ХІХ століття, коли почали активно розвиватися технології. Фотографії відтворювали зображення точніше, ніж художники. А польоти на літаку і поготів дали новий погляд на світ: зблизька будинки є складною конструкцією з безліччю деталей, але з повітря — це звичайні квадрати. Кубізм став крутим поворотом у культурі. Він зруйнував всілякі традиції та підніс сучасну епоху зображення. Цей рух, можливо, почався з художників, але вельми стрімко поширився на архітектуру, скульптуру, колаж і навіть на моду.

Реклама
Мода 1890-х

<b>1920</b>

Промислова революція змінила спосіб виробництва одягу. Перша світова війна призвела до того, що тисячам жінок довелося працювати. Їм був потрібен більш практичний одяг, а нестача тканин ускладнювала придбання великої кількості текстилю. Саме тоді новатори Поль Пуаре і Коко Шанель почали створювати дизайни плоских і кутастих форм. Складних й пишних деталей довелося уникати. Замість них нішу зайняли сукні з силуетами пісочного годинника і прямокутних обрисів. Саме з Шанель Пікассо зробив свої перші кроки в модній індустрії. 1924 року вони разом придумали дизайн декорацій і костюмів для балету "Синій експрес" Жана Кокто.

Фото балету "Синій експрес", 1924 рік

Але безпосередню участь у створенні модного одягу Пікассо взяв лише 1955 року, коли виробники тканин почали використовувати його роботи як натхнення для візерунків. Таке масове виробництво зробило його ще відомішим.

<b>tkani</b>

Уже 1960 року французький дизайнер Андре Курреж разом із британкою Мері Квант направили русло моди в геометричні форми і колорблокінг. Експерименти з радикально простими формами привели їх до створення і популяризації мініспідниці, яку почали виробляти у всіляких формах і кольорах. Також у 1960-х роках П'єр Карден почав використовувати нетрадиційні матеріали, як-от пластик і метал, щоб створювати свої унікальні кутові форми. Інноваційна робота французького модельєра стала початком футуристичної епохи, яка вплинула на все — від подіумів Нью-Йорка і до костюмів для фільму "Стартрек".

Pierre Cardin, 1960-ті

Від геометричних конструкцій Issey Miyake до сміливого колорблокінга Tata Naka — творчість Пікассо стала натхненням для численних модних колекцій. Так на світ з'явилися сукні Оскара де ла Ренти, натхнені технікою колажу іспанського художника. А Жан-Шарль де Кастельбажак випустив на подіум моделей, які буквально були вдягнені в картини Пікассо.

Глобальна сила течії кубізму продовжує впливати на індустрію моди навіть сьогодні. На показі Jacquemus відсиланням до творчості Пікассо стали намальовані обличчя на моделях. А голландський модний Дім Viktor & Rolf навіть створив колекцію haute couture на честь абстрактної естетики кубізму. Balenciaga, Proenza Schouler і Prada часто звертаються до елегантної і багатої палітри картин кубістів, чим втілюють їхню спадщину в життя. Від найбільш незвичайних прикладів до тонкого впливу — роботи Пікассо присутні всюди.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.