До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Листівки з України: як розказати світу про знищення українських пам’яток

Другий місяць у нашій країні триває повномасштабна війна – і кожного дня російські окупанти руйнують історичні пам’ятки нашої країни. Станом на початок квітня кількість знищених пам’яток культурної спадщини в різних регіонах України сягає близько 160 будівель. На жаль, ця цифра збільшується. Знати про ці жахливі злочини має увесь світ. Щоб розповісти про них, Український інститут започаткував диджитал-проєкт "Листівки з України". Проєкт має на меті зафіксувати збитки, завдані російськими окупантами українській культурі внаслідок бомбардувань. Ділитися листівками в соцмережах може кожний українець.

"Сьогодні ми як ніколи потребуємо солідарності та підтримки від міжнародної спільноти", – зазначають в Українському інституті. – Росія руйнує багатовікову історію України, їхня зброя не зупиняється перед картинами Марії Примаченко, перед пам’яттю меморіалу Голокосту "Бабин Яр", перед Собором XVIII століття та перед пам’ятками конструктивізму в архітектурі сучасного Харкова. Поширюйте листівки в соцмережах, надсилайте їх тим діячам, які мають вплив та голос. Використовуйте гештег #PostcardsFromUkraine".

Реклама

Серед зруйнованих пам’яток – Київська телевежа, Донецький обласний драматичний театр у Маріуполі, площа Свободи в Харкові, Чернігівська бібліотека (перша будівля Музею українських старожитностей (ХІХ ст.)). Кожна листівка має свою історію, читати яку без сліз просто неможливо. Наприклад, серед зруйнованих росією пам’ятників – Георгіївська церква в селі Заворичі на Київщині.

Георгіївська церква

Дерев’яний храм, збудований у 1853 році, прикрашало зображення Богородиці та сцени з порятунку святого Петра. 7 березня 2022 року внаслідок артилерійського обстрілу церква згоріла. Займання сталося від прямого влучання. За словами очевидців, окупанти навмисне спрямували один зі снарядів у купол храму.

Георгіївська церква

Ще одна пам’ятка, яка зазнала пошкоджень від окупантів, – Київська мала опера, яку хоч раз відвідував кожен з нас. Будівлю нинішньої Малої опери зведено в 1902 році за проєктом архітектора Михайла Артинова. На початку XX століття там працював перший у Києві кінотеатр. 15 березня російська армія ракетами обстріляла київський історичний мікрорайон Лук’янівка. Вибуховою хвилею було пошкоджено будівлю Київської малої опери: вибито майже всі вікна, зруйновано склопакети, вхідні та внутрішні двері.

Київська мала опера

Більше листівок з України можна побачити на сайті Українського інституту. Завантажуйте їх у свій смартфон та надсилайте друзям у всьому світі – нехай світ знає правду.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.