До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

9 найцікавіших виставок липня у Києві та Львові

Повернення в Україну "Скіфського золота", експерименти з текстилем в Українському Домі та сучасне мистецтво у Львові — розповідаємо про найцікавіші виставки, які варто відвідати в Києві та Львові у липні.

"Скарби Криму. Повернення"

з 5 липня, Скарбниця Національного музею історії України

Реклама

В Скарбниці Національного музею історії України виставка "Скарби Криму. Повернення". Вона представляє "Скіфське золото" і налічує 565 експонатів, понад 2000 музейних предметів, від прикрас до скульптури, поверненню яких передували 10 років судової тяганини за право власності між Україною та музеями, розташованими на підконтрольній росії території. "Скарби Криму. Повернення" — це виставка про потужну перемогу в боротьбі за культурну спадщину України, свідчення нашої тисячолітньої історії, що розкривається через культури багатьох народів, та утвердження верховенства права, розповідають у музеї.

"Не мовчи. Полон вбиває"

Національний музей "Київська картинна галерея", до 21 липня

Найважливіша виставка цього літа, яка має побачити кожен українець, присвячена жінкам, які борються за життя своїх полонених чоловіків, наречених, синів, друзів та подруг. Виставка містить серію емоційних портретів жінок, які зняті ініціаторкою проєкту – відомою українською артисткою, солісткою Київського національного театру оперетти і фотографкою Мар'яною Боднар.

"Проєкт покликаний підтримати жінок, які щодня ведуть невтомну боротьбу на найрізноманітніших фронтах: воюють, волонтерять, вивозять із поля бою поранених бійців і опікуються ними. Та передусім тих, хто, долаючи пекучий біль і відчай від невідомості про долю своїх близьких, які потрапили в полон, знаходять у собі сили боротися за їхнє життя тут", – розповідають організатори. Виставка створена за підтримки Асоціації родин захисників "Азовсталі".

"МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль"

з 17 липня до 31 серпня, Національний центр "Український Дім"

Автор Володимир Прядка, 1970

Масштабна виставка українського текстилю, в якій куратори досліджують практики українських художників, що звернулися до роботи з текстилем: від традиційного гобелена до творчих пошуків з використанням тканих матеріалів. Виставка буде розповідати не тільки про те, як прикладні техніки перетворювалися на художні методи, але й як вони змінювалися упродовж останнього століття, відображаючи запити часу. Експозиція познайомить глядача з досвідом бойчукістів, форматорів лінії українського стилю, монументалістів, шістдесятників, а також сучасних митців.

"Маленький Париж. Олександр Попенко"

з 12 до 28 липня, Dymchuk Gallery

Автор — Олександр Попенко

"Маленький Париж. Олександр Попенко" фотографа Олександра Попенка представляє документальні світлини, відео та інтерактивні обʼєкти, що є частиною антропологічного дослідження автором феномену численних копій Ейфелевої вежі, що були створені по всій території України. Відвідавши виставку, ви будете здивовані тим, як часто відомий паризький символ з'являється на українських вулицях — в архітектурі, рекламі або дизайні кав'ярень. Перша Ейфелева вежа, за словами фотографа, була знята у Вінниці.

Олександр Попенко — український документальний фотограф та режисер. Працював на hromadske.ua, Суспільне мовлення, співпрацював із BBC News. Зараз працює в Мистецькому Арсеналі та займається персональними проєктами.

"Ранковий вечір" Антона Саєнка

до 4 серпня, The Naked Room

"Ранковий вечір" — виставка художника Антона Саєнка, відомого насамперед як автор пейзажів. Емоційні зображення з абстрактними образами — так можна описати живописні роботи, що будуть представлені в просторі на Рейтарській, розповідають кураторки Лізавета Герман та Марія Ланько. Головна робота експозиції має ту ж назву, що й виставка — це монументальний живопис, який домінує у просторі над іншими полотнами та створює своє особливе середовище в стінах галереї. Тут ранкові й вечірні колорити обʼєднуються: всередині композиції глядач бачить романтичне світанкове небо, яке в тому ж полі картини перетікає в пейзаж пізньої пори доби.

"За прозорою завісою". Виставка Юрія Болси

з 4 до 28 липня, Мала Галерея Мистецького Арсеналу

Персональна виставка Юрія Болси фокусується на почуттях самотності та чутливості до всього, що стосується змін у житті. Ці почуття роблять нас вразливими, загострюють чуттєвість до подій, розмов і будь-яких знаків, які мотивують продовжувати рух уперед, розповідає автор. До цих роздумів художника підштовхнув переїзд з рідного міста Червоноград на Львівщині до Києва. Він став більше працювати із соціально-політичними проблемами, які перегукуються з його травмами. Основним напрямом є тема руйнації та змін, які призводять до появи чогось нового.

"Краще б цього не було"

з 19 липня до 4 серпня, thesteinstudio

Проєкт Каті Лібкінд "Краще б цього не було" — перша в Україні персональна виставка художниці. Вона представляє графіку, кераміку, живопис, фонтан з крові самої художниці, а також артефакти, що є спробами створити одяг та аксесуари, відеороботи на проєкторі, фотовідеоархів і відтворений лендарт.

Катя Лібкінд — українська художниця, співзасновниця та учасниця "ательєнормально", майстерні художників із синдромом Дауна та без нього. Була учасницею групи "Монтаж" та кураторського колективу культурної платформи "Плівка". Створювала сценографію для музичних перформансів та виступів з агенцією "Ухо". Її основними медіа є графіка, інсталяція, відео. У творах художниця порушує питання особистих та загальноприйнятих кордонів та поглядів, нормальності та краси. Окремим джерелом пошуків для авторки є простір сновидінь.

"На рядні". Людмила Лобода, Володимир Лобода

до 8 серпня, "Я Галерея", Львів

Виставка львівських митців Володимира та Людмили Лободи — двох яскравих представників українського авангарду кінця 1960 — початку 1990-х. Вона представляє твори 1990-х — 2010-х, які художники створювали здебільшого на хуторі у Львівській області. Експозиція занурює глядача в атмосферу спекотного літа, прогрітої плодючої землі, особливого сонця, що витягує кольори... та сонця, що провокує на живопис, оголення, відвертість, розповідає куратор проєкту Павло Гудімов. У цьому циклі робіт, зазначає він, все пронизано "особливо дикою, але стійкою формулою нашої культури "від землі".

MOT і The Collectyv. Виставка сучасних українських митців

Тимчасовий культурний простір "Модуль тимчасовості" у Львові, з 22 червня по 22 вересня

Тимчасовий мистецький прстір MOT, що минулого року працював у Києві, тепер переїхав у Львів. Його нову виставку підготувала командаThe Collectyv, яка зібрала для проєкту роботи 18 українських митців та мисткинь. "Ця виставка — про наш новий досвід проживання життя. Про те, що створюється поміж руйнації, – розповдіають куратори. — Про відновлення, що межує з переродженням. Про кохання, злість, ріст, страх, сором, вагання, радість, провину, самотність, співчуття, сюрреалізм того, що відбувається, злам звичного і побудову нового, тілесність і сексуальність, опір і опору. Про право на існування. Про процес прийняття буденності, на яку ніколи не очікував. Про свідомий вибір бачити красу. Про майбутнє, яке ми створюємо зараз".

У просторі можна побачити роботи художників WaOne, Олексія Кондакова, Богдана Буренка, Артема Прута, Олександра Крижановського, Марії Оз, Діани Рубан, Володимира Семківа, Ірини Максимової, Аліни Заманової, Kinderseele, Love Curly, Альони Андреєвої, Лери Деркач, Єгора Грибовича, Даніка Манжоса, Дмитра Молдованова та Артура Музо.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.