До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 найцікавіших виставок квітня у Києві та Харкові

Алла Горська в Українському Домі, новий проєкт Іллі Чичкана в галереї "Лавра" та масштабна експозиція Павла Макова в харківському ЄрміловЦентрі: у квітні на нас чекає багато цікавих мистецьких подій.

"Алла Горська. Боривітер"

До 28 квітня, Український Дім

Реклама

Ретроспективна виставка "Алла Горська. Боривітер", присвячена життю і творчості легендарної художниці-шістдесятниці, — одна з головних культурних подій року. Вона демонструє понад 100 робіт — від монументалістики, якою Горська відома насамперед, до ескізів до костюмів та декорацій авангардних театральних вистав. Більше про виставку та особистість Алли Горської читайте за посиланням.

"Khakiis a newpink". Виставка Іллі Чичкана

З 10 до 24 квітня, галерея "Лавра"

Виставка зірки сучасного українського мистецтва Іллі Чичкана представляє нові роботи, створені митцем у 2023-2024 роках. У новій серіїЧичкан розглядає тенденцію глобального знебарвлення в життєвих принципах, релігії, політиці, емоціях, повсякденному житті. "Якщо в палітрі недбало перемішати всі кольори, виходить сіро-зелений. Так і ми дивимося в майбутнє сьогодні через окуляри кольору хакі, кольору технічного колапсу", — зазначає митець.

Анатолій Криволап. "Першообрази"

З 11 квітня до 9 червня, Центр сучасного мистецтва М17

Автор Анатолій Криволап; фото надано артцентром М17

Масштабна виставка одного з найвідоміших українських митців Анатолія Криволапа об'єднала його відомі абстрактні роботи 1990-х — початку 2000-х, а також ікони, створені впродовж минулого року. Виставка дає можливість прослідкувати, як художник віднайшов свою знамениту абстрактну різнокольорову техніку, вплив на нього мистецького угруповання "Живописний заповідник", серед засновників якого він був.

Нагадаємо, Анатолій Криволап двічі встановлював світові рекорди продажів сучасного українського мистецтва на міжнародному артринку. Зокрема, 2011 року його роботу "Кінь. Ніч" було продано на аукціоні Phillips за 124 тисячі доларів. У 2012-му художник отримав Національну премію Шевченка.

"Магія всюди". Виставка Kinder Album

До 24 квітня, The Naked Room

Галерея представляє сольну виставку однієї з найяскравіших молодих художниць України KinderAlbum. Експозиція об'єднує керамічні та дерев'яні об'єкти, гобелени та нову графіку мисткині, які вже стали віральними в соціальних мережах. У своїй практиці KinderAlbum звертається до тем тілесності, жіночності та пов'язаних із ними стереотипів, транслює власний досвід і накладає все це на соціальну адженду. "Щоб не плакать, я сміялась" — проситься як епілог до виставки рядок Лесі Українки, зазначають кураторки проєкту Марія Ланько та Лізавета Герман. KinderAlbum у своїх роботах створює для глядача магічний простір для перезавантаження від щоденних трагедій. Гумор і серйозність, реальне й уявне існують паралельно.

"Куди ніч, туди і сон"

З 6 квітня до 12 травня, VoloshynGallery

Даніїл Ревковський і Андрій Рачинський, "Елеватор", 2024. Фото: надано авторами і Voloshyn Gallery

Нова виставка художнього дуету Даніїла Ревковського та Андрія Рачинського є продовженням серії "Хвостосховище", перша частина якої була експонована в PinchukArtCentre, a друга у Voloshyn Gallery (обидві у 2021 році). Представлена серія робіт (колажі, відео, малюнки на папері) розповідає історію вигаданої героїні Клавдії Червоник, яка працювала будівельницею на Південному машинобудівному заводі (далі — ПМЗ) приблизно з 1945 до 1983 року. Завод виробляв ракети-носії для застосування ядерної зброї. У якийсь момент життя Клавдії перетворилося на параною, адже вона почала бачити один і той самий сон — "город біля будинку, на який падають різні типи ракет продукції "ПМЗ". Проєкт порушує питання колективної та індивідуальної відповідальності за історичні події. Його кураторка — Ксенія Малих.

"Пошти вже нема. Раз на тиждень приїжджає машина"

З 6 до 26 квітня, thesteinstudio

Авторка — Лада Вербіна

Персональна виставка художниці Лади Вербіної "Пошти вже нема. Раз на тиждень приїжджає машина" у галереї thesteinstudio присвячена темі приналежності до місця. До експозиції увійдуть живопис, аудіо та інсталяції, що розповідають історію органічного зникнення, яке відбувається паралельно з навмисним винищуванням нашої землі, нашої історії та нашого майбутнього російськими окупантами, зазначає кураторка виставки Мілена Хомченко. У центрі експозиції — образ хліба, а у назву виставки винесено фразу "Пошти вже нема. Раз на тиждень приїжджає машина", яка належить жителям села Стара Гута, що на Хмельниччині, де жила бабуся художниці.

"Павло Маков. Фонтан виснаження 1994–2024"

До 29 червня, ЄрміловЦентр, Харків

Фото: надано Yermilov Centre

Велика виставка Павла Макова в центрі сучасного мистецтва ЄрміловЦентр у Харкові досліджує його "Фонтан виснаження". Він з’явився з малюнків на папері, з контексту Харкова 1990-х, з уважних прогулянок містом і спроби Макова зафіксувати стан міської ментальності того часу, розповідають куратори. Через тридцять років нова версія "Фонтану виснаження" буде вперше експонована в Харкові, в ЄрміловЦентрі. А 2022 року, за два місяці після початку повномасштабного вторгнення, він був експонований в Національному павільйоні України у Венеції — у вигляді фонтану з поданою всередину водою (проєкт кураторського колективу Лізавети Герман, Марії Ланько та Бориса Філоненка).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.