До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найцікавіших виставок грудня в Києві

У грудні одразу кілька українських музеїв святкують ювілей легендарного українського мислителя Григорія Сквороди, підготувавши цікаві інтерактивні виставки. Про них та інші варті уваги виставки в Києві в нашому огляді.

"Світ Сковороди"

З 3 по 12 грудня в Українському домі

Реклама

"Світ Сковороди" – великий мистецький проєкт до 300-річчя філософа, реалізований з великою фантазією та блискучим сторітелінгом. Головна ідея проєкту – занурити глядача у світ культового українського мислителя. Виставка побудовнаа таким чином, що повертає нас до подій 17 століття в Україні і світі, розповідаючи про занепад гетьманщини, про перехід до модернової України, про відкриття Канта, мистецтво, політику та філософію. Це дає змогу зрозуміти, що Сковорода жив на зламі епох, у цікавий та непростий час. Центральний експонат виставки – вціліла скульптура Сковороди зі зруйнованого національного музею в селі Сковородинівка, який у травні розбомбили російські окупанти.

Виставковий проєкт підсилений цікавою паралельною програмою: в межах виставки проходять і музичні концерти, і кінопокази, і, звісно, кураторські екскурсії від Євгенія Стасіневича, який розповідає про Сковороду так захопливо, що не радимо пропускати.

"Серце землі"

До 30 грудня в Мистецькому Арсеналі

Виставка "Серце землі" досліджує не тільки образ української землі та її роль в житті кожного з нас, а й рефлексує щодо уявлення про українські землі як житницю континентів, що раніше багатьом здавалося більше міфом, аніж історією, але після 24 лютого набуло нових сенсів. "Організований брак харчів спричиняє політичний голод, а отже, є знаряддям контролю над людьми, – розповідають куратори. – Ця історія трагічно знайома Україні, й саме вона забарвлює тло, на якому нині розгортається блокування Росією продовольчого обігу. Голодомор був і спробою винищення, і наслідком внутрішньої сталінської колонізації, яка призвела до подальших практик екологічного насильства. Кульмінацією стала Чорнобильська катастрофа". Виставка представить роботи (живопис, фотографія, відео, скульптура, графіка, інсталяція) 16 українських митців та мисткинь, які були створені упродовж 2014–2022 років, а також ті, що створені спеціально до виставки.

"Об’єднані. PinchukArtCentre Prize 2022"

У PinchukArtCentre

Традиційна виставка номінантів і номінанток на премію PinchukArtCentre, яка щороку виділяє найяскравіших молодих українських митців до 35 років. Відчуття, яке виникло між усіма учасниками процесу упродовж роботи над експозицією, втілилося в назві виставки – "Об'єднані". Це єднання відчувається і у виставкових залах, і залишиться в нових взаєминах, які долають відстані і виклики. Продовжувати творити мистецтво під час війни – це не лише можливість рефлексувати травматичний історичний досвід, а й потужна форма спротиву. Серед учасників цього року – Катерина Лісовенко, Михайло Алексеєнко, Ніколай Карабінович, Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський, Ян Бачинський.

"Українська звитяга. Мистецтво заради перемоги"

У галереї Дукат з 8 по 15 грудня

"Українська звитяга: мистецтво задля перемоги" – важливий благодійний аукціон та виставка. 100% коштів від продажу робіт, представлених у проєкті, будуть спрямовані на закупівлю автомобілів для різних підрозділів Збройних Сил України. Виставка працюватиме в залі галереї "Дукат" усього протягом тижня, на ній представлено оботи сучасних українських художників, серед яких багато зірок сучасного українського мистецтва: Матвій Вайсберг, Олексій Сай, фотограф-документаліст Олександр Глядєлов, Максим Дондюк та інші.

"Сковорода. На межі світів"

Національний музей Тараса Шевченка, до 12 березня

Ще один виставковий проєкт до 300-річчя Григорія Сковороди. Цей артпроєкт поєднує в собі два світи: філософські тексти Григорія Сковороди, оформлені каліграфом Олександром Чекалом, та живопис Олександра Ройтбурда, в якому художник рефлексував щодо постаті Григорія Сковороди. Що їх об'єднує? "Григорію Сковороді випало жити в часи, коли росія починала формуватися як імперія, посилюючи свої позиції шляхом поглинання суб’єктності колонізованих земель. Олександру Ройтбурду випало формуватися в часи, коли ця ж імперія (хай і під іншою назвою) давала тріщини, але все ж зберігала жорстку вертикаль і вимагала неухильно слідувати прийнятним шаблонам", – розповідають організатори. У рамках експозиції виставки за допомогою численних інтерактивних елементів поєднані різні смисли, які пропонують глядачу рефлексію над ідеями найвпливовішого українського філософа.

У матеріалі використана робота Олени Придувалової "Балет", 2009

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.