До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мистецтво під час війни: чому варто відвідати виставку "Молода Миколаївська Фотографія"

У київській Dymchuk Gallery розпочала роботу виставка "MYPH. Молода Миколаївська Фотографія". В день відкриття на Подолі, де розташована галерея, через обстріли енергетичної інфраструктури вимкнули світло, але це не стало на заваді мистецтву.

"Головна мета виставки привернути увагу до того, що, хоч у якому стані ми будемо, за будь-яких умов ми однаково робитимемо те, що любимо, й те, що вважаємо за потрібне робити, розповідає куратор проєкту, фотограф, а нині ще й волонтер Сергій Мельниченко. Ми незламні, і нас не подолати. Мистецтво переможе. Я щиро вважаю, що такими заходами можна й треба підносити моральний дух нашого народу й митців зокрема. Треба показати людям: якщо забажаєш, можна робити нові проєкти, можна видавати книжки, можна відкривати виставки, навіть у непроглядній пітьмі, як це було в нас".

Сергій Мельниченко

У день відкриття після ракетних обстрілів Поділ був порожній і темний, електрики не було, кафе не працювали, людей на вулицях було дуже мало. Я була впевнена, що виставка не відбудеться. Але в галереї Dymchuk попри відсутність світла все ж вирішили не скасовувати заходу. Це не перший культурний захід, який мені вдалося відвідати за час активної частини війни, але, напевно, саме ця виставка справила на мене найсильніше враження.

Реклама

Атмосфера була дуже незвична – у випадкових світлових променях (щоб побачити роботи авторів, відвідувачі підсвічували світлини ліхтариками власних телефонів) ти розглядаєш то самотніх літніх людей Ксенії Петровської, то завмерлу реальність лікарень Оксани Невмержицької, то оголену натуру Діани Федоряки. Світлини молодих авторів у темряві були на вигляд як живий відбиток емоційного стану суспільства. Але це не походило на виклик від нації, що перебуває під постійним терором, це природна форма культурної еволюції.

Виставка "MYPH. Миколаївська Молода Фотографія" представляє проєкт, присвячений школі концептуальної й артфотографії, яку заснував Сергій Мельниченко в Миколаєві у 2018 році. Сергій Мельниченко – 30-річний фотограф родом з Миколаєва, призер премії Leica Oskar Barnack Award Newcomer 2017, учасник конкурсу Pinchuk Art Center Prize, пристрасний та активний популяризатор концептуальної фотографії як в Україні, так і за кордоном. З початком повномасштабного вторгнення Сергій став волонтером й активно допомагає рідному місту, а його школа, що за чотири роки свого існування перетворилася на велику спільноту однодумців, яка поєднала учнів і випускників з усієї України та закордону, весь час присвячує допомозі ЗСУ та Миколаєву, що перебуває під постійними обстрілами росіян, а також потерпає від браку питної води.

Для Vogue.ua Сергій Мельниченко розповів, як це – робити мистецтво під час війні.

"Одна з важливих ідей нашого проєкту – показати, що мистецтвом можна дуже допомагати нашій країні, ЗСУ та всім нужденним людям, що опинилися в скрутному становищі в ці важкі часи. Як це робимо ми, наприклад, – розповідає Сергій. – Від перших днів ми допомагаємо ЗСУ, волонтерам та народові України, продаємо свої фото, отримуємо фінансову допомогу від моїх колег фотографів, галеристів і колекціонерів мистецтва з усього світу та проводимо збори серед своєї аудиторії. Наразі нам вдалося здійснити допомогу на загальну суму 835 тисяч грн. До того ж у березні наша школа MYPH створила власну колекцію NFT. У ній — 333 фотографії, 50% коштів з продажу якої спрямовуються на допомогу ЗСУ та постраждалим від війни".

Сергій Мельниченко зізнається: робити виставки під час війни – складно, але дуже важливо, адже це – елемент культурного спротиву. Відкриття в галереї Dymchuk було спершу заплановане на 13 жовтня, але після масового обстрілу Києва 10 жовтня команда вирішила перенести вернісаж на 20 жовтня. "Обстріли не припинилися, та я вирішив, що вже треба починати, і я дуже задоволений цим рішенням. Складно чи не складно – цей момент, мабуть, залежить від людей: авторів, кураторів, від їхньої енергії, запалу й жаги до улюбленої справи. Ми вирішили відкриватися й зробили це в суцільній темряві.

Цікавість до української фотографії через війну помітно зросла – адже саме фотографія є сьогодні тим медіумом, який, по-перше, війну фіксує, по-друге, дає глядачам можливість відрефлексувати трагічний досвід – чи власний, чи той травматичний досвід, який ми поділяємо з усією країною.

"Дуже зріс попит на документальну й репортажну фотографію, що висвітлює події нашого сьогодення. Безліч виставок проходять наразі в усьому світі й показують народам інших країн терористичну діяльність нашого ворога, – розповідає Мельниченко. – У нас достатньо крутих фотографів, які, попри умови, ризикуючи власним життям, документують результати жорстокої війни в нашій країні".

Сам Мельниченко за останні сім місяців мав дві персональні виставки – у Токіо та Івано-Франківську, а також взяв участь у понад 20 групових проєктах – у Нідерландах, Німеччині, Швейцарії, Норвегії, Італії, Великій Британії, Литві, Франції, США тощо. Найближчим часом Сергій експонуватиме роботи шести авторок з MYPH у межах виставки "THE NEW ABNORMAL у Гамбургу, також виставка MYPH відбудеться у Відні в межах фестивалю "Rotlicht", а після "Молода Миколаївська Фотографія" рушає до Небраски. Побачити її можна буде на виставці в Університеті Небраски.

Виставка "Молода Миколаївська Фотографія" – до того ж важливий приклад децентралізації, яка нині відбувається в мистецькому середовищі України. Ще кілька років тому проєкти, присвячені регіональній фотографії, можна було полічити на пальцях. "Створенням MYPH я якраз і прагнув давати змогу молодим авторам з регіонів показати себе та свою роботу. Коли ти молодий автор з маленького містечка, нікого й нічого не знаєш, тобі важко, треба вигризати все самому, як це було в мене. Моїм студентам у цьому плані трохи легше, і я з цього дуже тішуся – що в мене є така змога демонструвати їхню роботу через книгу або через виставку. Тепер мій фокус повністю зосереджений на розвитку моєї школи MYPH (це якщо казати суто про мистецтво й не брати до уваги волонтерські моменти) – це для мене нині найголовніше. І я дуже раджу стежити за потенціалом та розвитком молодих авторів, які вміють здивувати. Наприклад, за студентами нашої школи".

У межах виставки також була презентована книжка "MYPH" видавництва "Родовід", до якої ввійшли роботи 63 авторів школи. Виставку можна відвідати в Dymchuk Gallery до 13 листопада

Текст: Анастасія Яворська

Фото: Олександр Попенко

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.