До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

9 гучних виставок, які варто побачити у 2023 році

Сучасне українське мистецтво в Парижі та Нью-Йорку, ретроспектива Коко Шанель у Лондоні та наймасштабніша в історії виставка Яна Вермера – 2023 рік буде дуже цікавим для всіх шанувальників мистецтва та моди.

"Сторінка з Абракадабри. Павло Маков"

Париж, галерея L'Atlas, з 12 січня по 4 березня

Реклама

"Абракадабра, сторінка 1", Павло Маков, 2019-2020
"Абракадабра, сторінка 1", Павло Маков, 2019-2020

Останній рік був плідним для художника Пала Макова: він представляв Україну на бієнале у Венеції, на артярмарціViennaContemporary у Відні, а його роботи стали частиною колекції сучасного мистецтва Thyssen-BornemiszaArtContemporary. Усі закордонні проєкти художник використовує для того, аби розказати світові про Україну, а кошти від продажів направляє на потреби ЗСУ та рідного Заркова, з якого 62-річний художник разом з мамою, дружиною та кішкою евакуювався в березні 2022 року під обстрілами. Новий паризький проєкт Макова реалізований спільно з київською галерею TheNakedRoom. Це твори з його відомого циклу "Абракадабра" – певний спосіб розмови про міста та зображення міст, який запрошує глядача поміркувати над сучасною ситуацією у світі. Нагадуючи книгу в стадії створення, в "Абракадабрі" чорно-білі гравюри служать текстом, а кольорові малюнки – вставками, і так стабільна структура міського лабіринту на одних "сторінках" здається нікчемною і мізерною поряд із цілісною і монументальною рослинністю на інших...

Виставка Олени Ємчук

Нью-Йорк,TheUkrainianMuseum, з 19 січня

Олена Ємчук – всесвітньо відома фешн-фотографка українського походження. В 11 років Олена разом з родиною переїхала з Києва до Нью-Йорка, але Україна та її ідентичність залишаться однією з основних тем, які досліджує відома фотографка, у об'єктиві якої побувало безліч топмоделей і селебриті — від МалгошіБели до ТільдиСвінтон. На виставці в Українському музеї Нью-Йорка експонуватимуть роботи з її нової серії "Одеса", яка нещодавно була представлена у вигляді фотоальбома. Світлини зроблено в Одесі в період 2014—2019 років. "В Одесі – інший час. Це місто поза часом", — каже Олена, яка з дитинства була зачарована Одесою як найвільнішим містом нашої країни. Також Ємчук представить нове відео "Маланка", присвячене традиціям святкування Маланки в Україні.

"У центрі бурі. Модернізм в Україні1900–1930-х років"

Мадрид, музей Тиссена-Борнемісси, до 30 квітня

Важливість виставки "У центрі бурі. Модернізм в Україні 1900–1930-х років" для сучасної України складно переоцінити, адже під час повномасштабної війни в одному з найвідоміших музеїв світу демонструють більше 60 робіт українських художників-модерністів, більшість з яких донині були відомі у світі як частина російського модернізму. Казимир Малевич, Ель Лисицький, Соня Делоне, Олександра Екстер, Анатоль Петрицький, Олександр Богомазов, Віктор Пальмов – мадридська виставка наочно демонструє, що український модернізм завжди був і є потужною частиною модернізму світового. Для України цей проєкт, який реалізовано мадридськими колегами разом з Національним художнім музеєм та за підтримки Мінкульту – ще й можливість зберегти власну художню культурну спадщину від руйнування, адже у листопаді мистецькі роботи вивозили з Україні буквально під обстрілами.

"Пікассо. До 50-ї річниці смерті"

Відень, музей Альбертіна, з 17 березня по 18 червня

Цього року виповнюється 50 років з дати смерті Пабло Пікассо, найпопулярнішого художника 20 сторіччя, доробок якого налічує 5000 робіт. Віденьский музей Альбертіна покаже центральні роботи з усіх важливих етапів творчості Пікассо: від картини блакитного періоду до шедеврів
часів Другої світової війни і до пізніх робіт, таких як "Оголена жінка", а також графічних відбитків пізнього періоду, які свідчать про боротьбу художника зі швидкоплинністю життя. Загалом у Відні експонуватимуть 70 робіт Пікассо.

Карл Лагерфельд: Лінія краси"

Нью-Йорк, TheMet, з 5 травня по 16 липня

Найголовніша модна виставка року, що традиційно проходить в Інституті Костюма при музеї Метрополітен, цього року присвячена творчості Карла Лагерфельда. Вона презентує поціновувачам 150 експонатів Олександра Екстер починаючи з 1950-х років і до останньої колекції маестро в 2019 році. Цікаво, що виставка дає змогу зануритись у внутрішній світ кутюр'є, адже експонати будуть доповнені ескізами Лагерфельда, які підкреслюють його складний творчий процес і тонку, уважну співпрацю з головними швачками. Виставка представить творіння Лагерфельда для Balmain, Patou, Chloé, Fendi, Chanel і його однойменного бренду KarlLagerfeld – різноманітну та плідну роботу, яка не має собі рівних в історії моди.

Ретроспектива Вермера

Амстердам, музей Rijksmuseum, з 10 лютого

У 2023 році в Амстердамі відбудеться найбільша виставка нідерландського майстра живопису Яна Вермера в історії. На відміну від свого сучасника Рембрандта, Вермер залишив невелику творчість із близько 35 картин. Оскільки його картини вважаються найціннішим скарбом кожної музейної колекції, картини Вермера дуже рідко демонструються, тож виставка в Рейксмузеюм – унікальна подія. Додати варто лише одне: в Амстердамі покажуть найвідомішу роботу Вермера – "Дівчина з перловою сережкою", яка зберігається в Гаазі.

Габріель Шанель. Маніфест моди

Лондон, музей Вікторії і Альберта, з 16 вересня до 25 лютого 2024 року

Габріель Шанель, 1931. Фото: New York Times Co.
Габріель Шанель, 1931. Фото: New York Times Co.

"Габріель Шанель. маніфест моди" – глибоке дослідження шестидесятирічноїкар’єри Шанель, яке було здійснено кураторами паризького PalaisGalliera. Ця виставка – справжній mustvisit для шанувальників історії моди, адже вона охоплює час з відкриття першого паризького бутика Коко Шанель в 1910 році до презентації останньої колекції Chanel у 1971 році. Сторітелинг виставки побудований на думці про те, що у своїй творчості Шанель орієнтувалась в першу чергу на поняття не традицій моди, а свободи. Яскравий приклад цьому – Chanel2.55, найвідоміша сумка Дому донині. Вона була першою популярною сумкою через плече, наповненою практичними деталями, від задньої кишені, призначеної для зберігання готівки, до середнього відділення ідеального розміру для губної помади та внутрішня підкладка для приховання любовних листів.

MarinaAbramović

Лондон, RoyalAcademyofArts, з 23 вересня по 10 грудня

Королівська академія мистецтв у Лондоні цієї осені приймає наймасштабнішу виставку Марини Абрамович: вона охоплює 50 років творчості найвідомішої перформансистки світу, а також включатиме показ відеоперформансів Абрамович в різних локаціях Академії. На виставці можна буде побачити найвідоміші роботи мистикні: це, зокрема, перформанс "Ритм 0" (1974), коли один з глядачів пристав до її голови пістолет, роботу "Балканське бароко", за який вона отримала "Золотого Лева" Венеційської бієнале у 1997 році, роботу "Митець присутній" (2010), коли вона дала змогу глядача МоМа сидіти годинами навпроти неї, розглядаючи мисткиню, та інші.

Марсель Дюшан і привабливість копії

Музей Пеггі Гуггенхайм, Венеція, з 14 жовтня

Яскравий експериментатор, теоретик мистецтв, майстер кидати виклик глядачеві – Марсель Дюшан увійшов і історію як один найяскравіших та сміливіших митців першої половини ХХ століття. Протягом усієї своєї творчості Дюшан ставив під сумнів традиційну ієрархію між оригіналом і копією, працював у жанрі ready-made та не боявся тиражувати своє мистецтво, тим самим започаткувавши дискусію про те. що є твором мистецтва. Центральним елементом венеційської виставки стане "Скринька в валізі" (1935–1941), портативний музей із 69 мініатюрними копіями та репродукціями робіт Дюшана, які Пеггі Ґугенхайм придбала у художника в 1941 році.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.