Чому варто їсти ферментовані продукти щодня: пояснюють експерти.
Всі, мабуть, уже багато чули про користь для здоров’я ферментованих продуктів, таких як кімчі та йогурт. Але багато хто з нас щодня їсть іншу ферментовану їжу, навіть не усвідомлюючи. Наприклад, кава, соєвий соус, шоколад і червоне вино — це продукти технічного бродіння.
Не варто сприймати цю інформацію як зелене світло для безконтрольного споживання кави та червоного вина, – на жаль, "не все так однозначно". Фактично існує два типи ферментованих продуктів: ті, що ферментовані для покращення смаку, і ті, що містять активні пробіотичні культури.
Незважаючи на те, що кава та какао мають певну користь для здоров’я, вони зазвичай не містять пробіотиків, тому належать до першої категорії. З іншого боку, кімчі та квашена капуста містять пробіотики, тому належать до останнього табору. Як правило, корисні ферментовані продукти – це ті, які оброблені лише злегка та мають виразний ферментований смак. Сереж ферментованих продуктів, що містять корисні живі культури, – йогурт, місо, хліб на заквасці, темпе та деякі сири.
Що таке бродіння?
Ферментація їжі виникла з необхідності і використовується тисячоліттями, щоб зберегти більшість поживних речовин. До появи холодильників так зберігалися швидкопсувні продукти, наприклад овочі. Лише в минулому столітті вчені почали вивчати користь для здоров’я ферментованих продуктів.
Ферментація відбувається, коли мікроорганізми, такі як молочнокислі бактерії, діють на природний цукор у їжі, змінюючи її структуру та смак. "По суті, їжа попередньо перетравлюється під час бродіння", — пояснюють дослідники з німецького Інституту Макса Рубнера .
Хоча спочатку це може здатися неапетитним, насправді ферментована їжа може бути надзвичайно смачною. Не кажучи вже про те, що вона дуже корисна для кишечника. Це пояснюється тим, що бродіння може полегшити складне перетравлення їжі, наприклад, волокнистих овочів. Так, білокачанна капуста важко перетравлюється, але варто зробити квашену, – і все перетравиться набагато легше.
Ферментовані продукти для кишечника
Молочнокислі бактерії — ще одна вагома причина, чому ферментовані продукти, такі як кімчі та квашена капуста, повинні регулярно з’являтися на кожній тарілці. У таких стравах містяться живі мікроорганізми, здатні позитивно впливати на роботу кишечника. Дослідження 2019 року, проведене Королівським коледжем у Лондоні, яке вивчало вплив ферментованих продуктів на кишечник і кишкову флору, виявило, що пробіотики та так звані біоактивні сполуки, які виробляються під час бродіння, допомагають здоров’ю кишечника. Зрештою, кишечник є домом для трильйонів бактерій, які не тільки мають вирішальне значення для травлення, але й підтримують імунну систему, настрій і навіть контроль ваги.
Зміцнення імунної системи
Кишечник тісно пов’язаний з імунною системою: за оцінками, близько 70 відсотків імунної системи розташовано в ньому. Таким чином, здорова кишкова флора може, у свою чергу, призвести до зміцнення імунної системи. Кімчі та інші ферментовані продукти містять не тільки пробіотики, але й численні вітаміни та антиоксиданти, які додатково підтримують імунну систему. Вітамін С, яким багата кімчі, відіграє ключову роль у зміцненні імунної системи, що може допомогти запобігти застуді та грипу, особливо в холодні зимові місяці.
Позитивний вплив на обмін речовин
Згідно з дослідженням 2023 року , проведеним у Туреччині, вживання ферментованих продуктів також може боротися із запаленням. Це також урізноманітнює кишкову флору, що, у свою чергу, пов’язане з меншим ризиком метаболічних проблем, діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань.
Обмін речовин і бродіння
Дослідження показують, що пробіотики, які містяться у ферментованих продуктах, можуть відігравати важливу роль у регулюванні обміну речовин, оскільки вони допомагають підтримувати стабільний рівень цукру в крові та підтримують спалювання жиру. Дослідження в Кореї, наприклад, показало, що учасники, які споживали кімчі щодня протягом тривалого періоду часу, помітили значне зниження відсотка жиру в організмі та нормалізації кров’яного тиску. У той же час вони повідомили про покращення травлення та підвищення загального самопочуття.
Найкраще різноманітність
Про те, як саме ферментована їжа впливає на організм, досі дискутують. "Механізми, що лежать в основі, ще остаточно не з’ясовані, і все ще існує велика потреба в дослідженнях", – зазначає команда з Федерального центру харчування Німеччини. Проте вчені з Інституту Макса Рубнера відзначають, що, ймовірно, "не окремі бактерії в ферментованих продуктах є вирішальними для здоров’я, а скоріше все різноманіття, яке міститься в ферментованих продуктах". Іншими словами, це, швидше за все, синергетичний ефект. Додатковий бонус? Багато ферментованих продуктів також мають чудовий смак.