Ruslan Baginskiy представляють новий проєкт, присвячений творчості скульптора Михайла Дзиндри

Дизайнер Руслан Багінський презентував новий проєкт, присвячений творчості українського скульптора Михайла Дзиндри. Проєкт є втіленням діалогу дизайнера з роботами митця та має на меті розповісти про творчість і життєвий шлях художника.

"Я завжди цікавився скульптурою та розглядав головні убори як скульптурні об'єкти, — коментує Руслан Багінський. — Усі головні убори, що фігурують у проєкті, — мій діалог з палітрою та формами Михайла Дзиндри. Я був вражений його творами та великим внеском в українське мистецтво, мені давно хотілося поділитися цією історією в такій формі."

Михайло Дзиндра народився у селищі Демня на Львівщині та зростав серед майстрів каменеобробної справи. У середині 1930-х років він переїхав до Львова, де почав працювати у відомого скульптора Андрія Коверка. Згодом художник переживає період довгої та вимушеної еміграції. На Краківському базарі у Львові він обміняв піджак на велосипед і поїхав з міста. Після перебування у Словаччині та Німеччині Михайло потрапив до США, де провів 40 років свого життя. Саме там, далеко від тиску тоталітарної системи, він відкрив для себе модернізм.

"Я хочу фантазії," — казав Михайло Дзиндра про свою творчість, про відмову від реалізму та перехід до абстракції. Художник перевинайшов себе, знищив усі свої реалістичні роботи і почав будувати свій новий світ абстрактного мислення та форм. Лише через три місяці після проголошення Незалежності у 1991 році Михайло Дзиндра ухвалив рішення повернутися додому. Тут він почав втілювати свою мрію — побудувати перший в Україні музей модерної скульптури. Не знайшовши зовнішньої підтримки, цей проєкт він завершив власними силами, йому допомагала друга дружина Софія, яка і зараз продовжує працювати в музеї, проводити екскурсії та зустрічати гостей. Музей серед соснового лісу у селищі Брюховичі та понад 800 власних скульптур, привезених з Америки, Дзиндра подарував Україні.

"Побачивши твори Михайла, почувши про його непростий шлях і постійні переродження, я відчув титанічні зусилля, вкладені автором у життя мрії; вільний дух його творів. Михайло відкрив для себе нові горизонти, а потім повернувся додому, щоб показати їх нам, незважаючи на складнощі. Це надихає," — коментує Руслан Багінський.

Популярне на VOGUE