До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Догляд за волоссям після 50: як зберегти його густим та здоровим

Завдяки знаменитим жінкам, які посивіли й зробили це дуже елегантно, догляд за волоссям після 50 років став окремою темою не тільки розмов, а й досліджень. Сьогодні, завдяки науковому прогресу, індустрія краси вже знає, як зберегти густоту й текстуру волосся під час старіння, радикальних гормональних змін або періодів сильного стресу. Ми запитали в трьох beauty-експерток, як вік впливає на красу волосся і чим можна зарадити, аби воно залишилося еластичнішим, об’ ємнішим, м’ якшим та блискучішим взавдовжки.

Що відбувається зі шкірою голови та волоссям з віком?


З віком волосся поступово починає змінюватися і це, на жаль, неминуче. "Збільшується випадання і сповільнюється зростання, волосся стає пухнастішим і сухішим, зменшується в об’ємі, втрачає пігмент, що призводить до появи великої кількості білого волосся", – пояснює Дебра Лін, докторка філософії, експертка з питань догляду за волоссям і головна наукова співробітниця бренду Better Not Younger.

На додаток до ефекту старіння на організм жінок впливає перехід до менопаузи, якій зазвичай настає між 45 та 55 роками. "Гормональні зміни, пов’язані з менопаузою, можуть зменшити вироблення шкірного сала, а це може призвести до підвищеної сухості шкіри голови й ламкості волосся. Також наслідком менопаузи може бути підвищення чутливості до DHT (дигідротестостерону – це речовина, андроген, що виробляється як у чоловіків, так і в жінок, і є метаболітом тестостерону. – Прим. ред.) і стоншення волосся через зниження рівня естрогену", – пояснює Лін.

Як зазначає Бріджит Хілл, сертифікована трихологиня й засновниця Root Cause Scalp Analysis, навіть найменші гормональні збої в організмі жінки можуть призвести до хронічних змін шкіри голови. "Через брак належного вікового догляду за волоссям старіння призводить до руйнування фолікулів, – пояснює Хілл. – Бо наша шкіра голови зазнає таких самих змін, як і шкіра обличчя".

Реклама
Як плекати силу та стимулювати ріст волосся?

Коли йдеться про здоров’я волосся, важливо підходити до догляду комплексно – зважати на турботу про шкіру голови, захист локонів та правильне дієтичне харчування.

Догляд за шкірою голови та задоволення основних потреб шкіри голови – очищення, відлущування та зволоження – потрібні в будь-якому віці, а особливо в дорослому. "Волосся – це продовження шкіри голови, – каже Хілл. – Що стабільніший мікробіом і міцніший захисний бар’єр шкіри голови, то менша ймовірність випадання волосся".

Щоб позбутися застійних явищ (накопичення натуральних олій та засобів для укладання), зробіть м’який масаж шкіри голови пучками пальців або масажною щіткою, і ретельно очистьте волосся м’яким шампунем. Оскільки з віком волосся стає поруватішим, це може призвести до його ламкості. Габі Лонгсворт, докторка філософії, сертифікована фахівчиня з проблем догляду за волоссям і засновниця блогу Absolutely Everything Curly, рекомендує уникати шампунів із сульфатами, оскільки вони можуть "спричинювати сухість і пожовтіння сивого волосся".

Щоб допомогти омолодити шкіру голови, нанесіть після миття сироватку для шкіри голови, наприклад Anti-Hair Fall від Dr. Barbara Sturm або концентрований еліксир молодості Tonucia Natural Filler від René Furterer. Для додаткового захисту додайте на пасма легкий зволожувальний догляд, який допоможе відновити й розгладити кутикулу. Але пам’ятайте: "краще пізно, як ніколи". "Будьте ніжні з волоссям та шкірою голови й не перевантажуйте їх продуктами для догляду, – каже Лін. – Розподіл продукту на руках перед нанесенням зменшує ймовірність обтяження волосся й дає змогу краще регулювати кількість нанесення, повторюючи маніпуляції в разі потреби".

Тим, хто не готовий приймати свою природну сивину, треба пам’ятати, що хімічні барвники роблять волосся ламкішим, тому натуральніші фарби допоможуть зберегти довжину й товщину волосся, а також оздоровити шкіру голови. І, нарешті, харчування за допомогою збалансованої дієти може забезпечити потрібні будівельні блоки, найважливіші вітаміни та мінерали, а також енергію для здорового волосся. Продукти, багаті залізом, цинком, вітаміном С, вітамінами групи B і омега-3, роблять волосся сильнішим. Для усунення помилок у харчуванні Габі Лонгсворт рекомендує щодня вживати мультивітаміни та колагенові домішки – про останні варто подумати ближче до 50 років, коли організм виробляє колагену на 50% менше.

Найкращі зачіски для волосся, що втратило об’єм

"Сиве волосся має поруватішу структуру й тому молекули кондиціонера проникають у кутикулу швидше і в більшій кількості", – говорить Габі Лонгсворт. Відповідно, вона радить жінкам з тонким волоссям уникати важких кондиціонерів і мінімально використовувати засоби для укладання. "Занадто велика кількість продукту обтяжує волосся і змушує його прилипати до шкіри голови, тому воно здається ще тоншим", – додає вона.

Що стосується надання об’єму волоссю, то виявляється, що не всі призначені для цього засоби однаково дієві, коли вам за 50. "Волосся, що старіє, часто буває ламким, сухим і тонким, тому продукти, які сприяють збільшенню його об’єму, внаслідок надання волосяній кутикулі шорсткості й висушування волосся, можуть погіршити його стан", – попереджає Лін. Альтернативою стануть засоби, дібрані саме для вашого типу та структури волосся, які також є легкими, але не роблять зачіску пласкою. Засоби ущільнення, як-от спрей Lift Me Up від Better Not Younger або Bleu Magnifier Thickening Spray від R+Co, миттєво збільшать об’єм волосся завдяки біотину в компонентному складі.

Звісно, для надання об’єму можна використовувати й прилади для термоукладання, але робити це варто дуже делікатно. "Нагрівання пошкоджує локони, особливо вологі", – говорить Лін. Вона рекомендує сушити волосся рушником або використовувати фен на низьких температурах у поєднанні з термозахисним спреєм.

Текст Lauren Valenti
За матеріалами www.vogue.co.uk

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.