До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому випадає волосся та що з цим робити: відповідає трихолог

Вічне питання: чому випадає волосся та що з цим робити? Відповідає трихолог, співзасновник клініки hair Help, президент Всеукраїнської асоціації трихологів Денис Прокопович.

Чому нині знову актуальне питання випадіння волосся? – Адже до стресу ми, здається, вже звикли

На жаль, звикнути до стресу неможливо. Будь-яка новина, що викликає тривогу, сприятиме викиду в кров гормонів стресу – кортизолу, пролактину. Це також призводить до активації медіаторів аутоімунного запалення. Наслідок – випадіння волосся за дифузним типом.

Реклама

Крім цього, не варто забувати, що випадіння волосся після потужних психоемоційних перевантажень відбувається не одразу, а за кілька місяців. Зазвичай, від трьох місяців до пів року (занотуйте 10 грудня. – Ред.) І якщо сильний стрес був навесні, на випадіння волосся ми очікуємо восени.

Крім того, осінь – це не тільки теплий плед біля каміна й багряний листопад. Це ще й час, коли загострюються хронічні захворювання. Тому восени трихологи завжди очікують на хвилю нових звернень з проблемою випадіння. Адже волосся – лакмусовий тест на наявність будь-яких патологічних змін в організмі.

Чи справді є їжа, яка допомагає рости волоссю?

Для здоров’я волосся, безумовно, дуже важливе те, що ми їмо.

Складно вирізнити найголовніші продукти. Важливо, щоб раціон був максимально різноманітний.

Головне пам’ятати: волосся – це насамперед білок. Тому продукти, багаті на білки, – на першому місці для сили та здоров’я волосся. Наприклад, це яйця, багаті білком і біотином. Білок – це також нежирні сорти м’яса, яке, між іншим, – справжнє джерело заліза, потрібного для міцності фолікулів.

Любите рибу й морепродукти? – Клас! Адже це багатющий набір активних речовин і мікроелементів для волосся – вітамін D, селен, мідь, омега кислоти та, звісно, цинк.

Бавте себе в сезон ягодами, адже в них багато антиоксидантів, що запобігають ламкості стрижня.

На гарнір зверніть увагу на бобові. Особливо сочевиця багата на залізо, фолієву кислоту, цинк, клітковину.

Невелика кількість горіхів теж буде корисною для волосся: у них міститься альфа-лінолева кислота, що потрібна для блиску та зволоження волосяного стрижня.

Уникайте радикальних і жорстких дієт. Їжте на здоров’я та бережіть своє волосся.

Чи допомагає масаж шкіри голови?

Масаж допомагає поліпшити кровообіг волосяних фолікулів і працює в комплексі з іншими методами, що застосовуються в трихології. Є безліч методик масажу шкіри голови.

Кадр з кампанії Hair Rituel by Sisley Paris

Я рекомендую своїм пацієнтам запам’ятати кілька простих правил, якщо вони хочуть проводити масаж шкіри самостійно:

  • Рухи не мають бути занадто сильними: ви просто повільно зсуваєте шкіру голови круговими рухами.
  • Пройдіть по лінії росту волосся, скроневій зоні.
  • Зробіть кругові рухи за вушними раковинами, по верхівці голови.
  • Не розминайте сильно й різко. Уникайте хаотичних рухів, не розтирайте інтенсивно волосся рушником. Такі неконтрольовані рухи можуть механічно пошкодити волосяний фолікул.
  • Запишіться на професійний курс масажу шийно-комірцевої зони. Усе це сприятиме розслабленню підшкірного апоневрозу й поліпшить мікроциркуляцію, що відповідно сприятиме кращому живленню волосся.
Пристрій для масажу шкіри голови, Mon Mou
Чи є кореляція між розчісуванням, частотою миття, фазами луни, прогнозами таро – та випадінням?

Запам’ятаймо просте правило: шкіру голови миють у міру забруднення. І якщо навмисне намагатися мити волосся рідше, що, як вам здається, мало б поліпшити стан волосся, то, звісно, під час кожного миття ви змиватимете у ванній цілі пасма.

Шампунь жіночий проти випадіння та стоншення Folligen, Mediceuticals

Річ у тім, що випадіння волосся – фізіологічний процес. І на місці випалої волосини має проростати нова – такої ж довжини й товщини. Нечасте миття, спорадичне розчісування… Дивіться, що відбувається далі. Роботу сальних залоз ніхто не зупиняв – вони й далі виробляють шкірне сало, та, якщо його не змивати, воно забиває устя фолікула. На голові накопичується певна кількість волосся, якому настав час випасти, але через сальні пробки воно механічно залишається в шкірі. Відповідно це підвищує ступінь випадіння волосся, але не істинного. Тому мийте волосся, коли хочеться, розчісуйтеся кілька разів на день щонайменше. Ну а місячні цикли залишмо астрологам.

Гребінець для дбайливого розчісування Сotton Сandy, ikoo
Якщо наважитися на салонні процедури й виокремити відповідний бюджет, то що вибрати, а що – залишити до мирних часів, коли буде більше вільних коштів?

Я б почав з найголовнішого. Записався б на консультацію до трихолога. Повірте, ви багато чого про себе дізнаєтеся: волосся може багато розповісти про ваші звички, наявність прихованих проблем зі здоров’ям тощо.

Адже всі пам’ятають про регулярні чекапи. Раз на пів року треба відвідувати стоматолога й гінеколога; терапевта, мамолога та інших спеціалістів. Майже кожна пані має свого перукаря, колориста, косметолога, манікюриста. Користуватися послугами трихолога – це не розкіш, а потреба. Адже волосся – дуже важливий складник нашого іміджу, нашого сприйняття світу. Та, на жаль, культура догляду за власним волоссям часто страждає: жінка може відвідувати колориста раз на місяць, і не бути в трихолога жодного разу в житті. Але правило "краще запобігти проблемі, ніж потім боротися з наслідками", з волоссям працює особливо яскраво.

А якщо говорити про процедури, я б насамперед записався б на пілінг шкіри голови. Це дуже розслаблювальна процедура, а найголовніше – зі здоров’я шкіри голови починається здоров’я волосся. Призначить цю процедуру той самий трихолог.

Чи є якась зачіска, оптимальна для волосся? Можливо й справді, нам усім треба зробити модний боб – і почати життя з чистого аркуша?

Найкраща зачіска – це чисте та здорове волосся саме по собі. А якщо серйозно, то насамперед варто відмовитися від надто тугих хвостів, начісування, складних зачісок з використанням великої кількості стайлінгових засобів. Такі зачіски порушуватимуть кровообіг шкіри голови та спричинятимуть цілий каскад проблем, від запалення до зміщення pН, як наслідок – до підвищеного ступеня випадіння волосся. Якщо у вас довге волосся, залишайте його частіше розпущеним, ніж заплетеним у косу чи зібраним у тугий вузол.

Louis Vuitton ss2023
Скоро почнеться: шапки, шарфи, капюшони, перепади температур – як полегшити життя волоссю?

Дійсно, осінньо-зимовий період – один з найнебезпечніших для здоров’я волосся.

Перепади температур підсилюють роботу сальних залоз, що може призвести до підвищеної жирності шкіри голови. Тертя волосся синтетичною тканиною капюшона й шапки позначиться на його стані взавдовжки. Кінчики волосся будуть дуже сухі й ламкі, а також воно надто електризуватиметься.

Шапка, Cannabis

У боротьбі з цими несприятливими явищами на перший план виходить правильний домашній догляд за волоссям.

Максимально унеможливте вплив додаткових високих температур. Не сушіть волосся надто гарячим повітрям фена, не мийте шкіру голови дуже гарячою водою, мінімально використовуйте стайлери та прасочки для волосся.

Віддайте перевагу шампуням з м’якою мийною основою, нейтральним pH. А раз на тиждень використовуйте шампунь для глибшого очищення, щоб прибрати надлишок себуму. І, звісно, восени й узимку обов’язково використовуйте живильну й густу маску на всю довжину волосся – принаймні кілька разів на тиждень. І запам’ятайте золоте правило: після маски також варто нанести на кілька хвилин бальзам-кондиціонер, щоб закрити лусочки волосяного полотна.

Кондиціонер для щоденного вжитку, Oway

З процедур зверніть увагу на реконструкцію волосся взавдовжки, а в разі чітко окресленої проблеми не завадить глибше насичення через уведення мезотерапевтичних коктейлів.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.