До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Усі секрети домашнього манікюру: поради експертів

Як робити манікюр удома один з найпопулярніших запитів сьогодні, адже це заощаджує чималі кошти, а також дає змогу підтримувати руки в охайному стані. Очільниця академії BunnyNailCafé Альона Клименко розповідає VOGUE.UA про головні секрети домашнього манікюру. Зберігайте: вичерпнішої інструкції годі й шукати.

Українки вчаться правильно обпилювати нігті, розбиратися з кутикулами, а найвправніші — опановують мистецтво нанесення гель-лаку. Щоб убезпечити їх від помилок, українська мережа BunnyNailCafé запустила курс із домашнього манікюру. "Наш курс для дівчат, які не мають змоги чи часу ходити в салони, виїхали за кордон і не можуть знайти майстра, або зневірились у пошуку української якості манікюру за кордоном, хочуть навчитися робити манікюр собі", — каже засновниця мережі Антоніна Кроливець.

Реклама

Коротке інтро

"Ми довго думали, як подати теорію й наскільки вона потрібна для непрофесійного манікюру. І зрозуміли: якщо не знати базової теорії, можна наробити собі біди. Наприклад, багато хто думає, що, працюючи з власним інструментом, його можна не дезінфікувати. А це не так. Ми живемо в нестерильному світі, і якщо робити манікюр хоча і своїм, але брудним інструментом, можна занести інфекцію. Тому ми зробили теорію обов’язковою. Ми даємо полегшений варіант, але розповідаємо всю базу: про вибір інструменту, стерилізацію, будову нігтя, форми нігтів, інфекційні захворювання, техніки манікюру, правильне освітлення й правила покриття гель-лаком, а також помилки під час манікюру.

Людина, яка просто пройде теорію, може легко вибирати собі салон чи майстра, бо точно знатиме всі правила безпеки.

Після теорії учень здає тест. І лише тоді отримує допуск до практики.

Практична частина містить усі етапи манікюру. Практику учень проходить за підтримки викладача, який допомагає у виборі форми нігтів, а також дає зворотний зв’язок щодо помилок, причин і способів виправлення. Завдяки месенджерам й обміну фото це дуже зручно.

У навчальних відео використовуються схеми, субтитри, макрокадри й анімація. Також видають конспект — це шпаргалка, яку можна відкрити в будь-який момент.

Які засоби потрібні для домашнього манікюру

  • Ножиці;
  • Накожиці ("кусачки");
  • Пушер (металева чи апельсинова паличка, яка допоможе відсунути кутикули);
  • Вода чи/таремувер (засіб для усунення кутикули);
  • Пилочка 180/240гріт.

Які засоби потрібні для самостійного зняття гель-лаку

  • Фреза для зняття + фрезер (апарат);
  • Або засіб для зняття гель-лаку й пилка (згодиться та, що зазначена вище для манікюру);
  • Фольга й ватні диски;
  • Баф 240 гріт.

Засоби для самостійного фарбування гель-лаком

  • Знежирювач для нігтів;
  • Безворсові серветки;
  • Праймер;
  • Базове покриття;
  • Колір;
  • Фінішне покриття;
  • LED-лампа для полімеризації гель-лаку.

В Україні краще купити різальні інструменти й гель-лак, решту можна легко знайти за кордоном.

У деяких країнах професійні інструменти чи матеріали можна придбати лише за наявності диплома майстра. В Україні все це є у вільному доступі.

Які головні проблеми бачить майстер, коли до нього приходить людина після домашнього, власноруч зробленого манікюру?

Перше, що бачить майстер, — це порізи, зазвичай у синусах, у місці переходу бічного валика в проксимальний. Це найвразливіше місце для порізу.

Друге — птеригій (тонка плівка на нігті). Щоб його прибрати, потрібен гострий інструмент. Вправно орудувати ним складно новачкам, тому люди себе нерідко ріжуть.

Третє — форма. Часто, не розуміючи, як користуватися пилкою, люди псують свою природну форму нігтів. Якщо робити так багато років, то можна деформувати ніготь і змінити його ріст.

Але найбільше проблем трапляється, якщо людина робить домашній манікюр за допомогою фрез. Від цього часто виникають "пропили" й бугри, нігті витончуються, адже не всі розуміють, як правильно працювати з обертальним інструментом. Людина надто тисне на інструмент, і разом з гель-лаком знімає верхній шар нігтя.

Покроковий алгоритм проведення манікюру вдома

  1. Знімаємо старе покриття (фрезою або засобом для зняття гель-лаку).
  2. Робимо форму нігтів, коригуємо довжину й надаємо геометричної форми нігтям.
  3. Шліфуємо нігтьову пластину бафом.
  4. Підіймаємо кутикули апельсиновою паличкою або пушером.
  5. Наносимо ремувер на кутикулу та шкіру навколо нігтя (замість цього можна зробити ванночку з водою та сіллю).
  6. Зачищаємо птеригій (тонку прозору плівку на нігті).
  7. Зрізаємо кутикули ножицями.
  8. Зачищаємо бокові валики накожицями.
  9. Якщо використовували ремувер, нейтралізуємо його водою.

Покроковий алгоритм покриття гель-лаком

  1. Знежирюємо нігті.
  2. Наносимо праймер на вільний край нігтя.
  3. Наносимо базове покриття, сушимо кожен ніготь у лампі.
  4. Наносимо колір, сушимо кожен ніготь у лампі. Робимо два шари.
  5. Наносимо фінішне покриття, сушимо в лампі.

Чого не можна робити в жодному разі?

Запилювати точки зросту під час надання форми пилкою. Адже це може назавжди деформувати ваші нігті.

Дряпати нігтьову пластину пушером — це її пошкоджує. Та якщо сильно натиснути пушером на материкс нігтя, то можна зробити його хвилястим; ця деформація може згодом зникнути або залишитися назавжди.

Наносити базове покриття занадто щільно: товстий шар може спричинити хімічний опік та відшарування нігтів від нігтьового ложа.

Знімати покриття фрезою повністю. Завжди треба залишати тонкий шар бази, адже в іншому разі можна травмуватися й на кілька місяців залишитися з тонкими, як папір, нігтями. Це боляче: інколи настільки, що нестерпно навіть мити руки.

Робити манікюр дуже глибоко, бо надто вирізані кутикули — ворота для інфекції. Внаслідок можна зазнати гнійного панарицію.

Які помилки не є критичними, але псують стан або зовнішній вигляд нігтів?

Здирання гель-лаку з нігтів, або згризання його (так, історія знає й такі випадки). Якщо це сталося, на професійному манікюрі варто попросити зашліфувати ніготь і під час покриття його укріпити.

Занадто обробляти нігті бафом — від цього вони стоншуються.

Запиляти неправильну, криву форму. Гарна новина: ніготь росте, і за кілька манікюрів форму можна повернути до гарної природної.

Як правильно виставити світло?

Світло під кутом 90о до поверхні столу, конструкція має давати змогу регулювати положення лампи на території всього робочого простору (радіус 0,7–1,0 м).

Як зробити манікюр "неробочою" рукою?

Зазвичай під час зняття гель-лаку майстер вибирає напрям фрези 'forward', але для того, щоб зняти собі гель-лак на правій руці, треба поставити фрезер на реверс, це зробить процес легшим і безпечнішим.

Щоб зрізати кутикулу на правій руці, треба розвернути ножиці від себе й зафіксувати руку.

Під час покриття краще зафіксувати руку на столі — це дає додатковий опір.

Головний секрет манікюру неробочою рукою — фіксація робочої руки. Додаткова правильна опора дає можливість полегшити завдання в копіткій роботі над манікюром.

Чи допоможе людині перехід на необрізний манікюр?

Це залежить від типу кутикули. Якщо кутикула майже не росте або дуже тонка, то можна робити європейський (необрізний) манікюр удома. Але якщо кутикула цупка й доволі велика, то краще її зрізати, інакше вона збільшуватиметься; це призведе до задирок і тріщин у зоні синусів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.