До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що потрібно знати про лікування розацеа

Квітень оголошено місяцем поширення знань про розацеа. Анастасія Іващенко, сертифікована косметологиня DMK Ukraine, розповідає, як виникає розацеа, чому цей стан шкіри вважають украй непростим, як триває лікування в косметологічному кабінеті та як підтримують результат у домашніх умовах.


Реклама
Що таке розацеа і які його симптоми?

Розацеа — це хронічне захворювання, що рецидивує, — цілком вилікувати його неможливо, однак можна домогтися стійкої ремісії. Первинним симптомом розацеа є стійка еритема: обличчя "спалахує" після вмивання або демакіяжу, мінімальної зміни температурного режиму. Почервоніння не минає упродовж тривалого часу після впливу подразнювальних чинників. Ця реакція шкіри спричинює дискомфорт, тому пацієнти всіляко намагаються замаскувати почервоніння тональними засобами.

Середній ступінь патології супроводжується вузловими формами запальних процесів у зоні вилиць і щелепи, а тяжка форма — ринофімою, гіперкератозом носової зони, синявістю носу, червоним "метеликом", розширеними порами, набряком, пульсацією в зоні запального процесу.

Розацеа часто плутають із куперозом. У чому різниця?

Здебільшого купероз — самостійне захворювання. Ця патологія відрізняється від розацеа тим, що замість стійкої еритеми спостерігаються поодинокі судини на крилах носу та вилицях, спричинені перерозтягненням судинної стінки. Купероз часто трапляється в курців, адже нікотин стоншує стінки судин, вони стають в’ялі й запалені. Купероз лікується простіше — професійні процедури для зміцнення судин, призначення відповідних домашніх формул і БАДів за потреби, коригування прояву судин за допомогою лазеру. Крім того, купероз може бути провісником розацеа.

Косметологу потрібно зважати на проблеми в диференціації цих захворювань: наприклад, до мене приходили пацієнти, яким лікували купероз, хоча їхній діагноз — розацеа. Також важливо не сплутати розацеа з іншими серйозними захворюваннями.

Чому виникає розацеа?

Медична спільнота не виробила єдиного погляду щодо виникнення розацеа. Що все-таки є причиною виникнення "рожевих вугрів"? Генез патології достеменно не відомий. Однозначно це пов’язано з генетикою, тому моє перше запитання до пацієнта таке: "Хтось із вашої родини має червоне обличчя?". У 99% випадків отримую позитивну відповідь: у близьких родичів є прояви розацеа.

Також розацеа провокує неправильне харчування, зловживання алкоголем, нікотином, сауною — все, що зумовлює розтягнення та звуження судин, а згодом — стійку еритему. Шкодить також відвідування солярію та засмагання: УФ-проміння викликає трансдермальну втрату вологи, пересушує чутливу шкіру, сальна залоза починає працювати активніше — запальний процес пролонгується. Тому санблоки DMK Sunscreen або Nutrascreen — обов’язковий етап догляду.

Розацеа може бути спричинена внутрішніми дисфункціями: проблемами з кишковим трактом або гормональним дисбалансом. Як відомо, волосяні фолікули — андрогензалежні, чутливі до гормональних стрибків. Тому лікування передбачає консультації із суміжним спеціалістом: гастроентерологом, ендокринологом. Особливо схильні до розацеа жінки віком 30—50 років, зокрема під час гормональних змін (вагітність, менопауза).

Чому розацеа вважається однією з найскладніших патологій шкіри?

Розацеа — одна з найскладніших патологій шкіри, що потребує тривалого лікування та, як і будь-яке хронічне захворювання, — конструктивного підходу та часу. Активна фаза лікування розацеа середньої тяжкості сягає 1,5—2 роки: всього 18—20 візитів, раз на тиждень, а згодом задля підтримки результату — раз на три-чотири тижні.

Складність лікування полягає в тому, що пацієнт має повністю модифікувати свій стиль життя. Відмовитися від паління, сауни, перейти на здорове харчування (без жирної, солоної, гострої, копченої їжі). Боротьба з розацеа триває впродовж життя, і для успішного результату потрібно змінити його філософію.

Також результату не досягнути без регулярності в застосуванні домашніх формул: треба чітко дотримувати призначень косметолога вранці й увечері без винятків.

Які процедури призначають пацієнтові з розацеа?

Перший крок — нормалізація гідроліпідної мантії шкіри. Треба зняти запальний процес, нормалізувати pH і делікатно вирівняти дерму без агресивних процедур у перші місяці лікування. Для пацієнтів з розацеа характерний гіперкератоз — надлишок рогового епітелію. Для роботи із цим симптомом я застосовую Prozyme — ферментний пілінг з бромелайном і папаїном. Згодом переходимо до активніших впливів — кислотні пілінги, ретиноїди.

Часто розацеа супроводжується демодекозом, адже імунітет шкіри знижується, унаслідок — кліщ починає активно розмножуватися. Золоте правило — спочатку лікуємо розацеа, відновлюємо захисну та імунну функцію шкіри, потім працюємо з кліщем.

Як підтримувати шкіру з розацеа вдома?

Домашній догляд пацієнтам з розацеа підібрати складно, адже їхня шкіра дуже чутлива. У перший місяць застосування космецевтики з лікувальними активними інгредієнтами викликає незвичні відчуття: пульсація, стягнення, печіння. Головне — не панікувати, адже це нормальна відповідь запаленої шкіри на нові препарати. Потрібно зафіксувати реакцію для лікаря, прийти на повторний огляд або проконсультуватись онлайн.

Однією з найпоширеніших помилок домашнього догляду є застосування міцелярної води, яка буквально "зносить" гідроліпідну мантію шкіри. Завдання молекули міцели — захопити молекулу мейк-апу, однак не очистити шкіру від надлишкового шкірного сала — для цього потрібні мило й вода. Шкіра з розацеа потребує делікатного очищення, тому я признаю молочко Milk Cleanser з екстрактами кори білого дуба, берези та юки.

Чудово працює сироватка Direct Delivery Vitamin С — зміцнює стінки судин, стимулює вироблення колагену, має антиоксидантні властивості. На ранніх етапах патології без вузлових утворень призначаю крем Contraderm: він зволожує, живить, знімає запалення, особливо актуальний для пацієнтів з розацеа та атопічним дерматитом. Наступний мій фаворит — крем Revise A: засіб із ретинолом, відлущувальними, зволожувальними, антиоксидантними властивостями. Завдяки пом’якшувальним інгредієнтам у складі не провокує появи атопічного дерматиту.

На етапі, коли досягнуто проміжного результату ревізії, призначають Red Vein крем для зміцнення судин, тренування та ущільнення дерми. Крем активно працює над поліпшенням кровообігу, тому також може спричинювати незвичні відчуття й пульсацію — така собі мініпроцедура в домашніх умовах. І звісно ферментотерапія вдома — Foamy Lift Masque — ліфтинг та зміцнення судин, нормалізація обмінних процесів, секреторної активності сальних залоз.

Чи важливі нутрицевтики для успішного лікування?

Варто зауважити, що нутрицевтики треба вживати тільки після діагностики та консультації з фахівцем. У разі виявлення дефіциту призначаємо відповідні вітаміни.

Для лікування розацеа ефективним є вживання есенціальних жирних кислот Омега 3, 6 і 9 DMK Efa. Завдяки Efa шкіра стає м’якшою, а себум рідкішим, що запобігає появі закритих і відкритих комедонів, полегшує їхню екстракцію та ексфоліацію. Для оптимального результату DMK Efa вживають системно — упродовж 3—4 місяців.

Яких рекомендацій щодо харчування треба дотримувати пацієнтам з розацеа?

Передусім варто усвідомити, що дієта — це не вихід. Правильно харчуватися потрібно постійно, адже будь-яка зміна харчових звичок — це стрес, викид кортизолу, погіршення ментального стану, і як наслідок — набір ваги.

Вживайте більше зелені, м’ясо та рибу двічі-тричі на тиждень. Обережно ставлюся до вегетаріанства та веганства — брак амінокислот у харчуванні не сприяє здоров’ю шкіри, адже білки, які формуються завдяки амінокислотам, — еластин і колаген — відіграють велику роль у регенерації шкіри.

Темп життя й кількість стресу зростають щодня, тому потрібно бути уважним до себе. Помічаючи внутрішній конфлікт у ставленні до їжі, варто замислитися про візит до психолога або психотерапевта, щоб попрацювати над прийняттям і любов’ю до самого себе.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.