До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Експекто патронум! 10 санскринів, якими можна користуватися весь рік

Усі дерматологи світу одностайно наголошують: правильний сонцезахисний засіб є ключем до здорового кольору обличчя та й узагалі для здоров’я шкіри. Отже, пам’ятаймо правило: захист від сонця – не лише для літа.

"Ультрафіолетове випромінювання є загальновизнаним чинником, що призводить до розвитку раку шкіри та фотостаріння, — каже дерматологиня-консультантка, докторка лондонської клініки Анджалі Махто. – Використання звичайного санскрину в щоденному догляді має як медичні, так і косметичні переваги для шкіри". Але все не так просто, як ви думаєте. Вибираючи правильний сонцезахисний крем, треба зважати на безліч чинників, від спектру (UVA та UVB) до фактору SPF, від текстури до формули – тому ми звернулися за порадами до експертів.

Реклама
Як діє сонцезахисний крем?

Є два види санскринів: хімічні та мінеральні. Обидва працюють завдяки суміші інгредієнтів, що фільтрують шкідливі UVA- та UVB-промені сонця. "Загалом, хімічні сонцезахисні фільтри поглинають ультрафіолетове світло та перетворюють його на тепло, а також містять такі інгредієнти, як октиноксат і авобензон, — розповідає доктор Джейсон Томсон, керівник медичного відділу Skin + Me. – Мінеральні сонцезахисні фільтри — це оксид цинку та діоксид титану, що відбивають і розсіюють ультрафіолетове світло, хоча нещодавні дослідження засвідчили, що вони справді поглинають ультрафіолет, особливо коли їх мікронізують (перетворюють на менші молекули)". Вони мають однакову ефективність, втім вважається, що мінеральні сонцезахисні креми менш шкідливі для океанського середовища, особливо для коралових рифів, ніж їхні хімічні аналоги.

Як вибрати правильний санскрин?

Вибираючи найкращий сонцезахисний крем для своєї шкіри, беріть до уваги спектр дії засобу та коефіцієнт захисту від сонця. SPF сонцезахисного крему – важливий показник того, наскільки продукт захищає від UVB-променів, які є основною причиною сонячних опіків і раку шкіри. Що вищий SPF, то більший захист пропонує сонцезахисний крем. Зазвичай експерти рекомендують SPF не менше 30–50, залежно від того, наскільки сонячно. Однак SPF не скаже вам про рівень захисту продукту від сонячних UVA-променів, які є основною причиною передчасного старіння шкіри. Ось чому важливо вибрати сонцезахисний крем широкого спектру дії.

Далі треба зважати на тип шкіри. За словами доктора Алексіса Граніта, консультанта-дерматолога CeraVe, власникам жирної шкіри слід вибирати формули на водній основі або гелі з матовим покриттям. "Деякі санскрини містять екстракт зеленого чаю, олію чайного дерева або ніацинамід, щоб контролювати вироблення шкірного сала". Для чутливої шкіри, схильної до акне або мелазми, доктор Граніт радить легкий мінеральний сонцезахисний крем на водній основі з оксидом цинку, діоксидом титану та ніацинамідом, а от власникам сухої шкіри варто вибрати SPF-крем, збагачений зволожувальними інгредієнтами, як-от цераміди, гліцерин і гіалуронова кислота. "Тим, хто часто подорожує, краще вибрати безолійний сонцезахисний крем, стійкий проти поту, – найкращим вибором можуть стати пудрові сонцезахисні засоби". І нарешті, для темніших відтінків шкіри з проблемами пігментації санскрин з оксидом заліза може бути корисний для блокування ефектів видимого світла.

Ще одна річ, про яку варто пам’ятати, – інгредієнти. "Новітні сонцезахисні технології містять антиоксиданти, які можуть суттєво зменшити вплив вільних радикалів (шкідливих молекул, що утворюються під впливом променів різної довжини спектра, а також під впливом забрудненого довкілля", — каже докторка Махто. Чимало антиоксидантів мають до того ж заспокійливі властивості. Думайте про них як про спосіб підсилити захист шкіри.

Що краще – сонцезахисний крем чи санблок?

Санскрин і санблок — це фактично одне й те саме, але бренди відмовилися від використання терміна "санблок" на етикетці, оскільки жоден сонцезахисний крем не блокує 100 % ультрафіолетового випромінювання сонця. Отже, якщо ви прагнете максимального захисту, варто звернути увагу на позначку "широкий спектр" (BROAD SPECTRUM).

Як часто варто наносити сонцезахисний крем?

Більшість наносять недостатню кількість сонцезахисного крему, а це означає, що рівень SPF, зазначений на флаконі, за фактом нижчий. Доктор Томсон радить застосовувати правило двох пальців, коли ви витискаєте дві смужки сонцезахисного крему на всю довжину вказівного й середнього пальців і наносите їх на кожну зону. Ще одне правило – правило чайної ложки: саме такої кількості достатньо для захисту всього обличчя.

"Треба рясно нанести сонцезахисний крем на всі відкриті зони шкіри приблизно за 20 хвилин до виходу на сонце, – додає він. – Також рекомендується повторно наносити санскрин приблизно через 15–30 хвилин після початку перебування на сонці. Це справді допоможе захистити будь-які зони, які ви могли проґавити". (Ці правила застосовуються радше для пляжу та влітку. – Ред.)

Повторно треба наносити сонцезахисний крем що дві години та після плавання, інтенсивних фізичних вправ, потовиділення й витирання рушником. "Навіть якщо на сонцезахисному кремі написано, що він водостійкий, було підтверджено, що рушник усуває більшу частину сонцезахисного крему, тому безпечніше нанести його повторно". І завжди пам’ятайте про нанесення крему на задню частину шиї – одну із зон, яку найчастіше пропускають.

Як часто варто змінювати сонцезахисний крем?

Всі санскрини позначені терміном придатності, і їх не можна використовувати після цієї дати. "Більшість з них призначені на три роки, — каже доктор Граніт. – Загалом я рекомендую замінити відкритий сонцезахисний крем через рік, якщо він не був використаний, оскільки відкриті хімічні сонцезахисні засоби згодом окиснюються, а консистенція мінеральних блоків також може погіршитися". Також варто змінити сонцезахисний крем, якщо після відпустки він залишався в сильну спеку відкритим .

Який сонцезахисний крем найефективніший?

Ефективність залежить від індивідуальних потреб шкіри, тому ми попросили експертів надати свої рекомендації.

Найкращий для жирної шкіри: сонцезахисний крем 360 Gel Oil-Free SPF 50, Heliocare

Сонцезахисний крем для жирної шкіри Heliocare 360 Gel Oil-Free SPF 50, Cantabria

Завдяки антибактеріальним властивостям і технології контролю себуму сонцезахисний крем Heliocare 360 Gel Oil-Free ідеальний для тих, хто має жирну шкіру. Завдяки SPF 50 він забезпечує високий захист від UVA-променів, а формула широкого спектра дії додатково захищає шкіру від UVB та видимого світла. До того ж він містить потужні антиоксиданти, а отже здатний захистити шкіру від вільних радикалів та інших агресивних чинників довкілля.

Найкращий для сухої шкіри: сонцезахисний крем Advanced Day Ultimate Protect SPF 50+, Medik8

Сонцезахисний крем для сухої шкіри Advanced Day Ultimate Protect SPF 50, Medik8

Формула Advanced Day Ultimate Protect SPF 50+ від Medik8 робить майже все, захищаючи шкіру не лише від UVA та UVB променів, а й від забруднення, шкідливого синього світла та кінцевих продуктів глікації, які є основною причиною старіння. Наповнений гіалуроновою кислотою й ферментами для відновлення, він зволожує суху шкіру та діє як ідеальний денний крем.

Найкращий для чутливої шкіри: сонцезахисний крем Advanced Brightening UV Defense SPF 50 SkinCeuticals

Сонцезахисний крем Advanced Brightening UV Defense SPF 50, SkinCeuticals

Легка формула від Skinceuticals пропонує широкий спектр захисту з високим SPF 50 та допомагає захистити шкіру від сонячних променів і ознак старіння. Збагачений ніацинамідом і транексамовою кислотою, він також заспокоює та балансує чутливу шкіру, зменшуючи знебарвлення та вікові плями.

Найкращий мінеральний сонцезахисний крем: Clean Screen Mineral SPF 30, REN

Мінеральний сонцезахисний крем Clean Skincare Clean Screen Mineral SPF 30, REN

Ідеальний для тих, хто дбає про довкілля, сонцезахисний крем Ren's Сlean Screen Mineral захищає шкіру від шкідливих променів UVA й UVB, блакитного світла й агресії зовнішнього середовища, а фруктовий екстракт пасифлори працює разом з оксидом цинку та діє як бар’єр від фотоушкодження. Засіб постачається в тубі з 50 % переробленого пластику з ковпачком із 100 % переробленого пластику.

Найкращий сонцезахисний спрей: Uncomplicated SPF 50 Soft Focus Makeup Setting Spray, Kate Somerville

Сонцезахисний спрей Uncomplicated SPF 50, Kate Somerville

Цей спрей без парабенів, сульфатів і фталатів від Kate Somerville годиться для всіх типів шкіри та є ідеальним доповненням до будь-якого догляду. Пропонуючи широкий спектр SPF 50, він захищає шкіру від UVA та UVB променів, а гіалуронова кислота підтримує шкіру зволоженою. Забезпечує матове покриття та ідеальний для використання зверху макіяжу.

Найкращий сонцезахисний крем для тіла: Classic Body Sunscreen Guava Mango SPF 50, Coola

Сонцезахисний крем для тіла Classic Guava Mango SPF 50, Coola

Надаючи широкий спектр захисту від UVA/UVB, ця зволожувальна насолода стане вашим незамінним супутником на пляжі. Легка формула робить засіб ідеальним для повсякденного використання, а рослинна олеосомна технологія забезпечує захист від вільних радикалів та інших агресорів довкілля. Він також безпечний для рифів і водостійкий.

Найкращий сонцезахисний крем для обличчя: Exclusive Correct and Protect Broad Spectrum SPF45 | PA++++, Murad

Сонцезахисний крем Correct and Protect Broad Spectrum SPF45 | PA++++, Murad

Ось сонцезахисний крем, який одним махом виконує кілька задач. Формула на мінеральній основі від Murad не тільки забезпечує широкий спектр, високий SPF-захист від шкідливих UVA/UVB-променів, а ще й функціонує як сироватка для освітлення шкіри, наповнюючи життям тьмяну, знебарвлену шкіру завдяки зволожувальному екстракту буряка та каротиноїдній технології, що підсилює сяйво.

Найкращий сонцезахисний крем для темної шкіри: Sheer Physical Protection SPF 50, NeoStrata

Sheer Physical Protection SPF 50, NeoStrata

Завдяки потужній суміші антиоксидантних інгредієнтів, серед яких екстракт зеленого чаю, лактобіонова кислота та вітамін Е, цей сонцезахисний крем на основі оксиду цинку чудовий для будь-якого відтінку шкіри, а широкий спектр SPF забезпечує шкірі захист від сонячних променів.

Найкращий сонцезахисний крем за рекомендацією лікаря: Facial Moisturizing Lotion SPF 50 для нормальної та сухої шкіри, CeraVe

Зволожувальний лосьйон для обличчя Facial Moisturizing Lotion SPF 50 для нормальної та сухої шкіри, CeraVe

Санскрин від CeraVe із сумішшю трьох типів кераміки – порада від лікарів. Він забезпечує тривале зволоження, а також високий захист від UVA/UVB, а ніацинамід і вітамін Є у складі допомагають збалансувати шкіру для рівного кольору обличчя.

Найкращий сонцезахисний крем: Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid SPF 50+ Suncream, La Roche-Posay

Anthelios UVMune 400 Invisible Fluid SPF 50+ Suncream, La Roche-Posay

Стійкий проти води, поту та піску – ви не помилитеся із сонцезахисним кремом Anthelios від La Roche-Posay. Завдяки широкому спектру впливу з високим рівнем захисту SPF він надійно оберігає шкіру від шкідливих сонячних променів UVA/UVB, а нежирна гіпоалергенна формула робить його досконалим для чутливої шкіри.

Текст: Tish Weinstock

За матеріалами vogue.co.uk


Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.