До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

16 найкращих сироваток з ретинолом для всіх типів шкіри

Ретинол, безперечно, є золотим стандартом для збереження молодості, здоров'я і пружності шкіри. Однак обрати сироватку може бути непросто, оскільки ця активна речовина, ще відома як вітамін А, при неправильному застосуванні чи занадто високій концентрації може викликати подразнення, сухість і лущення. Але якщо ідеальний тюбик знайдено, то при постійному використанні засоби з ретинолом, як мало з якими іншими інгредієнтами, здатні змінити якість і текстуру шкіри. Vogue.ua зібрав найкращі формули з ретинолом для різних типів шкіри та відповіді на найактуальніші запитання про його використання.

Як ретинол впливає на шкіру?

"Ретинол у довгостроковій перспективі змінює правила гри для шкіри, — розповідає Діжа Айодель, дерматологиня та засновниця клініки West Room Aesthetics. — Клітини шкіри набагато краще взаємодіють із ним, ніж із багатьма іншими інгредієнтами. Ретинол стимулює колаген, допомагаючи підтримувати каркас під шкірою у пружному стані, одночасно розгладжуючи лінії та зморшки. Він вдосконалює шкіру, надає чистоти та шовковистості і вирівнює тон. Вітамін А також стимулює вироблення власної гіалуронової кислоти, зберігаючи шкіру зволоженою, міцною і пружною".

Реклама

Скільки ретинолу потрібно наносити на обличчя?

"Це дійсно залежить від версії ретинолу, яку ви використовуєте, оскільки існує багато варіантів з різною силою дії, — продовжує дерматологиня. — Завжди консультуйтеся з лікарем, який вам його призначає. Якщо сумніваєтесь, достатньо буде кількості розміром з горошину. Завжди краще використовувати менше, ніж більше".

Який відсоток ретинолу в сироватці найкращий?

Єдиної правильної відповіді на це питання не існує. Все залежить від типу шкіри й від того, який відсоток вона може комфортно переносити — всупереч поширеній думці, лущення і сухість не обов'язково повинні бути симптомами використання вітаміну А. Було доведено, що коли йдеться про ретинол, який відпускається без рецепта, ефективним є відсоток починаючи з 0,01% — його найкраще використовувати новачкам. Так чи інак, починати треба повільно і поступово нарощувати концентрацію. Тим часом засоби з 1% ретинолу найкраще використовувати для тієї шкіри, яка вже пристосувалася до нього.

Чи можна використовувати ретинол щодня?

Є бренди, які заявляють, що їхній продукт досить м'який, щоб застосовувати його щодня з самого початку, але це залежить від витривалості вашого епідермісу. "Почніть використовувати ретинол двічі на тиждень в перші кілька тижнів, потім тричі на тиждень, потім чотири рази й так далі, –— каже Діжа Айодель. — Я завжди раджу початківцям наносити ретинол у середу та неділю, щоб у проміжках між ними дати шкірі достатньо часу для відпочинку. Ретинол має накопичувальний ефект, а тому якщо ви будете наносити його щодня, то може виявитися, що на третій день шкіра буде в порядку, а на четвертий з'явиться подразнення".

З якого віку слід починати використовувати ретинол?

"Ви повинні розглянути можливість його використання з 25 років, оскільки рівень колагену починає знижуватися приблизно в цьому віці. Однак якщо ви використовуєте ретинол за призначенням лікаря для лікування таких захворювань шкіри, як акне, то вікових обмежень зазвичай немає — це на розсуд дерматолога".

З чим не слід застосовувати ретинол?

"Немає нічого такого, з чим не можна застосовувати ретинол, все дуже залежить від міцності та здоров'я шкіри, — каже Діжа Айодель. — Я особисто віддаю перевагу використанню ретинолу самостійно на ніч після очищення шкіри за допомогою засобу на основі альфа-гідроксикислот. Потім я використовую засоби, які містять вітамін Е, гліколеву, молочну чи гіалуронову кислоти (але не всі одночасно). В ідеалі дерматолог має призначити клієнту відповідний ритуал догляду за шкірою, якого він повинен дотримуватися. Питання насправді полягає в тому, з чим вам слід використовувати ретинол. Зволожувальні інгредієнти, як-от гліцерин, пептиди, кераміди в поєднанні з ретинолом допомагають підтримувати міцність бар'єра шкіри".

Зрештою, треба прислухатися до своєї шкіри й дозволити їй бути вашим провідником. Айодель радить вести щоденник, відзначаючи будь-які зміни, й фотографувати свою шкіру, порівнюючи перший тиждень із шостим. І пам'ятайте: при використанні косметики з ретинолом вкрай важливо щодня дбати про захист від ультрафіолету.

Добірка найкращих продуктів із ретинолом, які варто спробувати вже зараз

Найкращий ретинол для чутливої шкіри: Retinol 0.3% + Vitamin B3 Serum, La Roche-Posay

La Roche-Posay знає, як створити відмінний засіб для догляду за шкірою — і ця сироватка лише один з їхніх бестселерів. Поєднуючи вітамін В3 з 0,3% ретинолу, вона підходить для найчутливішої шкіри.

Найкращий бюджетний ретинол: Granactive Retinoid 2% in Squalane, The Ordinary

The Ordinary відомий своїми продуктами з преміальними інгредієнтами за доступними цінами. Висока ефективність, мінімальне подразнення, низька ціна — як можна це не полюбити?

Найкращий ретинол для початківців: Crystal Retinal 1 Serum, Medik8

Бренд Medik8 відомий своїми зразковими формулами. Новачкам варто почати з Crystal Retinal 1, який містить 0,01 % стабілізованого ретиналю, що діє в 11 разів швидше, ніж ретинол.

Найкраща сироватка з ретинолом: Retinol Fast Release Wrinkle-Reducing Night Serum, Kiehl’s

Ця нова формула від Kiehl's з 0,3% ретинолу за два тижні помітно зменшує глибокі зморшки та міститься у зручній пляшці.

Найкращий ретинол проти акне: Resurfacing Retinol Serum, CeraVe

Нова сироватка з ретинолом від CeraVe є чудовим рішенням для тих, хто страждає від акне, розширених пор та постзапальної гіперпігментації. Завдяки інкапсульованому ретинолу, вона м'якше впливає на епідерміс і не викликає подразнень.

Найкращий зволожувальний крем з ретинолом: Perfectif Night Even Skin Tone Cream Retinol Dark Spot Corrector, RéVive

Цей нічний крем із мікрокапсульованим ретинолом покращує стан шкіри, зменшуючи видимість пор, тонких зморшок і знебарвлення. Кераміди та жирні кислоти, що входять у його склад, допомагають зволожити пересушену шкіру протягом ночі.

Найкращий ретинол для пошкодженої сонцем шкіри: Skincare Ferulic and Retinol Anti-Ageing Moisturiser, Dr Dennis Gross

Крем має розкішну формулу та окрім ретинолу містить ферулову кислоту — потужний антиоксидант, який допомагає нейтралізувати пошкодження клітин вільними радикалами, що виникли внаслідок забруднення повітря та ультрафіолетового випромінювання.

Найкращий крем з ретинолом для обличчя: Retinol 0.3% Refining Night Cream, SkinCeuticals

SkinCeuticals використовує технологію інкапсуляції, щоб звести до мінімуму подразнення шкіри завдяки дії бісабололу (екстракту ромашки).

Найкраща нічна олія з ретинолом: Luna Sleeping Night Oil, Sunday Riley

Бестселер Sunday Riley, який обожнюють знаменитості, поєднує в собі ретиноїдну олію з блакитною пижмою та оліями чіа, виноградних кісточок і авокадо, щоб оновити поверхню шкіри протягом ночі.

Найкращий ретинол від зморщок: A-Passioni Retinol Cream, Drunk Elephant

Потужна та поживна формула поєднує 1% ретинолу з екстрактами абрикоса та капусти і робіть шкіру гладенькою та еластичною.

Найкращий ретинол для подорожей: Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night Serum, Elizabeth Arden

Elizabeth Arden дозволяє звести нанівець будь-яке лущення, поєднуючи ретинол з керамідами. Капсульний формат робить крем надзвичайно зручним для подорожей та дозволяє наносити саме ту кількість засобу, яку треба.

Найкращий ретинол для зрілої шкіри: Pure Retinol Revitalift Laser Night Serum, L’Oréal Paris

Сироватка від L'Oréal створена з високою концентрацією чистого ретинолу. Це одна з найпотужніших сумішей бренду, яка розгладжує дрібні зморшки, а тим часом додана гіалуронова кислота наповнює шкіру вологою.

Найкраща альтернатива ретинолу: Bakuchiol Moisturiser, The Inkey List

Якщо ви вважаєте ретинол занадто агресивним для своєї шкіри, то є більш м'яка його альтернатива: бакучіол — суперінгредієнт рослинного походження. Цей крем зменшує видимість дрібних і глибоких зморщок та розгладжує нерівності шкіри, не викликаючи подразнення. Тим часом сквалан, гліцерин та олія сача-інчі забезпечують зволоження та живлення.

Найкращий ретинол для висвітлення: Super-C Retinol Brighten & Correct Vitamin C Serum, StriVectin

Легка сироватка з двома активними речовинами — вітаміном С і ретинолом — є багатофункціональним дивом. Очікуйте, що вона висвітлить та вирівняє тон, розгладить дрібні зморшки та зміцнить шкірний бар'єр.

Найкращий ретинол для боротьби з ознаками старіння: Skinesis Retinol Oil, Sarah Chapman

Еліксир зі стовбуровими клітинами платини від Sarah Chapman є справжньою суперсироваткою, що діє на дрібні зморшки, збільшуючи синтез колагену і підвищуючи еластичність шкіри.

Найкращий ретинол для жирної шкіри: Retinol Youth Renewal Serum, Murad

Завдяки розумній трикомпонентній технології ретинолу, яка містить швидкодійний ретиноїд, ретинол із тимчасовим вивільненням і підсилювач ретинолу, очікуйте, що проблеми нерівномірної текстури, акне і надлишку шкірного сала будуть вирішені.

Текст: Hannah Coates, Tish Weinstock
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.