До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ніжний вік: що треба знати про менопаузу

Чи можливо відтягнути настання менопаузи? Як клімакс впливає на жіночий організм? Як відстрочити менопаузу та насолоджуватися життям? – розповідає лікарка гінекологиня-ендокринологиня клініки пластичної хірургії Grace Clinic, Тетяна Шевчук.

Лікарка гінекологиня-ендокринологиня клініки пластичної хірургії Grace, канд. мед. наук Тетяна Шевчук
Що таке менопауза

Менопауза (клімакс) – це природна фізіологічна перебудова організму жінки, а точніше процес згасання репродуктивної функції через зниження працездатності яєчників та їх гормонів. Період клімаксу у більшості жінок настає після 45-50 років. Звучить сумно? Але це не так. Насправді, це означає тільки те, що яєчники працюють не в повну силу. Їхня функція поступово згасає за кілька років, а іноді –навіть десятиліть до призначеного природою терміну.

Реклама
Чому у жінок менопауза настає у різному віці?

Акторка Наомі Вотс, яка нещодавно запустила власну лінію косметики та біодобавок Stripes, в інтерв'ю розповідала, що пережила менопаузу в 45. У когось цей вік може настати в 35, у когось – в 55. Здатність жіночого організму до зачаття пов’язана з фолікулярним резервом яєчників. Чим більша кількість яйцеклітин та фолікулів (пухирців, в яких "живуть" яйцеклітини), тим яєчники працюють довше, а менопауза настає пізніше, та навпаки. У кожної жінки кількість фолікулів закладена генетично ще з ембріонального періоду. І у всіх вона різна.

На фолікулярний запас також впливають і зовнішні чинники, наприклад, хіміотерапія, механічні та хірургічні втручання на яєчниках. Стрес також виснажує яєчники та прискорює загибель яйцеклітин.

Лікарка гінекологиня-ендокринологиня клініки пластичної хірургії Grace, канд. мед. наук Тетяна Шевчук
Які гормони впливають на жіночу молодість?

Яєчники виробляють естроген – жіночий гормон, який відповідає за красу, настрій, регуляцію водно-сольового обміну, збільшення пружності шкіри та безпеку від раку малого тазу. Не забуваємо про естрадіол – це найактивніший жіночий гормон, який яскраво проявляється при овуляції. Проте, найголовнішим є чоловічий гормон – тестостерон, він відповідає за життєву силу, енергію, активність, харизму та структуру тіла. Його продукція в 4 рази більша за естрадіол. Допоки всі ці гормони в жіночому організмі у достатній кількості, жінка енергійна та сповнена сил. Дефіцит стероїдів є головним показником старіння організму.

Чи можливо завчасно попередити менопаузу?

Проейдж-терапія – сучасне, комплексне рішення, що дозволяє вберегти жіночу молодість та енергію. Приймання натуральних фітопрепаратів та біоідентичних фітогормонів, наприклад, фітоестрогенів або фітотестостеронів дозволить до мінімуму звести симптоми менопаузального періоду, підтримуючи функціональне життя яєчників. Саме тому цей напрямок найбільше розвивають косметологи та гінекологи, адже принцип такої терапії – комплексна робота зсередини всього організму. Тому при наближенні жінки до віку 45 років слід проконсультуватися у гінеколога-ендокринолога, здати необхідні тести на гормони та оцінити свій ендокринний рівень. Якщо показники вказують на перші симптоми менопаузи, можливо, навіть не відчутні самій жінці, – саме час для простої проейдж-терапії. Завдяки їй можна подовжити життя яєчників та якість їх роботи на певний час.

Не следуй за модой — ощущай её

Подписаться

Еще в разделе

Популярное на VOGUE

Продолжая просмотр сайта, вы соглашаетесь с тем, что ознакомились с обновленной политикой конфиденциальности и соглашаетесь на использование файлов cookie.