Історія сумки Louis Vuitton Speedy

Небагато аксесуарів так блискуче витримали випробування часом, як сумка Louis Vuitton Speedy. Розроблена в 1930-х роках, ця модель уособлювала епоху подорожей. Зменшена версія свого попередника, дорожньої сумки Keepall, призначеної для еліти, яка мандрує світом, Speedy швидко завоювала популярність серед любителів моди та подорожей завдяки зручній у повсякденні конструкції. Перша в історії сумка Speedy була виготовлена із простого полотна, однак незабаром вона була переосмислена у фірмовому мотиві Louis Vuitton Monogram з цілісного шматка тканини.

Louis Vuitton

Speedy 30 не була початковою пропозицією Louis Vuitton на щодень — бренд зосереджувався на створенні розкішного багажу з 1854 року. Однак у 1925-му, всього за п’ять років до народження Speedy, син Луї Віттона, Жорж Віттон, розробив куполоподібну сумку під назвою Squire індивідуально для Габріель Шанель.

Габріель Шанель

Зі схвалення Шанель сумка Squire була переведена в комерційне виробництво в 1934-му та перейменована на Alma в 1955 році. Вона швидко стала одним із найбажаніших дизайнів Louis Vuitton і підготувала ґрунт для сходження Speedy до слави.

Одрі Гепберн

Одрі Гепберн відіграла значну роль у зростанні популярності сумки Speedy, так само як Джейн Біркін вплинула на культову модель Birkin, а принцеса Діана — на перейменування Lady Dior. У 1965 році Гепберн звернулася до Louis Vuitton з проханням про меншу версію сумки. Спочатку аксесуар був доступний лише в розмірах 30, 35 і 40, але модний Дім прийняв пропозицію Гепберн, створивши Speedy 25.

Одрі Гепберн

Актрису бачили з її сумкою Speedy протягом 1960-х років: і в аеропорту Гітроу в 1965 році, де вона носила пальто з хутряним краєм і чоботи до коліна, і на обіді в Парижі в 1967-му, де додала сумку до брючного костюма Givenchy. Відтоді популярність Speedy різко зросла, привернувши увагу Джекі Кеннеді та Лорен Беколл.

Періс Гілтон і Кім Кардашʼян

Джессіка Сімпсон

Перенесімося на початок нульових: сумка Speedy пережила період відродження завдяки співпраці з японським художником Такасі Муракамі. Він наповнив класичну монограму яскравими барвами та прикрасив її ягодами і квітами вишні, внаслідок чого з'явилася культова модель Speedy Multicolore. Ця оновлена версія стала частиною культурного канону тієї епохи, її носили Періс Гілтон, Джессіка Сімпсон та Ніколь Річі.

Сара Джессіка Паркер

Кендалл Дженнер

На кожному етапі історії Louis Vuitton креативні директори випускали власні унікальні інтерпретації Speedy. У 2011 році під керівництвом Марка Джейкобса була представлена Speedy Bandoulière (також відома як "Speedy B") з практичним знімним ременем для носіння через плече та на плечі. У 2018 році Вірджил Абло започаткував епоху трансформації Speedy і Keepall. Абло з його візіонерським підходом поєднав сучасні інноваційні дизайни з яскравими кольорами, а чарівну Speedy B 30 прикрасив овчиною.

Незалежно від того, вибираєте ви сумку з овчиною чи з вишневим цвітом, Speedy продовжує бути знаковим аксесуаром Louis Vuitton.

За матеріалами vogue.com.au

Популярне на VOGUE