До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Бентежна історія весільної сукні Жаклін Кеннеді

Щодо легендарних романів Жаклін Лі Був'є, романтичних залицянь і казкового весілля з Джоном Кеннеді — це одна з історій минулого століття, яку найчастіше згадують. Її ефектна весільна сукня з шовкової тафти кольору слонової кістки з портретним вирізом досі залишається еталоном стилю для багатьох наречених. Попри красу весільної сукні Жаклін Кеннеді, історія її дизайнерки Енн Лоу і після 70 років, що минули, залишилася практично невідомою. Мало хто знає, але процес створення весільної сукні майбутньої першої леді обернувся для Лоу справжньою трагедією.

Реклама
Весілля Жаклін і Джона Кеннеді

Лоу регулярно шила сукні для Міжнародного балу дебютанток, відома як самопроголошена "жахлива снобка", вона, як розповідають, була дуже спустошеною, коли її образила 24-річна майбутня перша леді. До слова, створення весільної сукні Джекі Кеннеді від самого початку супроводжувалося складними ситуаціями та обставинами. "Мені подобається мій одяг, і мені не однаково, хто його носить. Я не цікавлюся шиттям для кав’ярень або соціальних альпіністів", — сказала Лоу в інтерв’ю журналу Ebony в 1966 році. Проблеми почалися за десять днів до весільної церемонії, коли в майстерні Лоу прорвало трубу, і потоки води знищили не лише сукні подружок нареченої, але й весільне вбрання Джекі. 10 із 15 суконь були зіпсовані, а праці швачок виявилися марними. На створення головної сукні знадобилося два місяці і більше 50 ярдів шовкової тафти. Команда дизайнерки невпинно працювала, щоб надолужити згаяне і переробити хитромудрі деталі, втративши в цілому 2200 доларів — близько 21000 доларів на сьогоднішній день.

Весільна сукня Жаклін Кеннеді

Зі слів автора Розмарі Е. Рід Міллер під час інтерв'ю NPR в 2007 році, знаменитий владний батько нареченого, Джозеф Кеннеді, брав участь у всіх деталях планування весілля, включаючи весільну сукню нареченої. Щойно повернувшись із Парижа, Джекі хотіла чогось простого, елегантного і французького, а показний дизайн був тим, чому насправді надавав перевагу майбутній тесть. Саме він, до того ж, відповідав за запрошення величезної кількості преси для висвітлення головного весілля сезону. Репортери в той час висвітлювали кожну деталь знаменного дня, за винятком згадувань про дизайнерку сукні. За словами Міллера, тільки Ніна Хайд із Washington Post оприлюднила ім'я Енн Лоу. Це мало стати кульмінаційним моментом у кар'єрі дизайнерки, яка працювала попри все, щоб досягти результату.

Жаклін Кеннеді і Енн Лоу

Мати і бабуся Лоу, які виросли в Алабамі, працювали швачками у багатої еліти. У 1914 році, коли Лоу було всього 16 років, вона взяла на себе відповідальність закінчити чотири бальних сукні для першої леді Алабами, які залишилися незавершеними після смерті її матері. У 18 років вона вступила до нью-йоркської Школи дизайну і там її ізолювали від білих однокласників. Вона досягла успіху і рано закінчила навчання, перш ніж пропрацювати 10 років у Флориді і оселитися в Нью-Йорку. Схоже, що до 1964 року — на той час Джекі Кеннеді вже овдовіла — колишні образи встигли притупитися. У Saturday Evening Post процитували Лоу, написавши, що наречена була "милою", а журнал Ebony висловив припущення, що саме тоді Кеннеді дізналася про те випробування, через яке довелося пройти Лоу, коли вона шила весільну сукню. Невдовзі після цього багатотисячні борги Лоу були погашені, а проблеми з податковою службою вирішені — "анонімний друг" сплатив заборгованість, скоротивши її удвічі. Згідно з The Washington Post, Лоу підозрює, що цим другом була Джекі.

Весілля Жаклін і Джона Кеннеді

За матеріалами: vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.