До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про Дам'єна Шазеля — найперспективнішого молодого режисера

Дам’єна Шазеля справедливо вважають перспективним молодим режисером сучасності. За ним варто було стежити вже після випуску індіфільму 2014 "Одержимість" — номінанта на премію "Оскар" за найкращий фільм і адаптований сценарій. Але його ім’я стало відоме всьому світу тільки за два роки після неймовірного успіху мюзиклу "Ла-Ла Ленд".

Дэмьен ШазеллДам’єн Шазель у зніманні L'Uomo Vogue

Талановитий сценарист

Шазель написав і зрежисував свій дебютний фільм "Гай і Медлін на лавці в парку" в межах дипломної роботи з однокласником Джастіном Гурвіцем у Гарварді. До слова, з Гурвіцем Шазель працював ще над чотирма своїми фільмами — "Одержимість", "Ла-Ла Ленд", "Перша людина" і "Вавилон". Прем’єра "Гай і Медлін на лавці в парку" відбулася на кінофестивалі "Трайбека" у 2009 році, де фільм здобув різні нагороди, а потім компанія Variance Films вибрала його для обмеженого прокату в кінотеатрах.

Реклама
Дэмьен Шазелл во время кинофестиваля Дам’єн Шазель під час кінофестивалю "Трайбека", 2009

Після закінчення університету Шазель переїхав до Лос-Анджелеса з кінцевою метою привернути інтерес до продюсування свого мюзиклу "Ла-Ла Ленд". Він працював найманим сценаристом у різноманітних голлівудських проєктах. Серед його авторських робіт — "Останнє вигнання диявола: Друге пришестя" (2013) і "Урочистий фінал" (2013). Він також був сценаристом стрічки "Вулиця Монстро, 10", яку йому запропонували й зрежисувати, але Шазель волів замість цього працювати над власним проєктом.

Наймолодший оскароносний режисер

Дэмьен Шазелл во время 89-й церемонии вручения наград премии Дам’єн Шазель під час 89-ї церемонії вручення нагород премії "Оскар" 2017

У 2017 році його фільм "Ла Ла Ленд" дістав визнання критиків і виграв усі сім номінацій на "Золотий глобус", включно з номінацією в категорії "Найкращий режисер" і "Найкращий оригінальний сценарій". Він також здобув рекордні 14 номінацій на премію "Оскар", шість із яких виграв, включно з номінацією в категорії "Найкращий режисер", що зробило його наймолодшим кінематографістом в історії, який дістав премію за найкращу режисуру, — Шазелю було 32 роки.

Великий шанувальник мюзиклів

Шазель розповідав, що в дитинстві він зіщулювався, коли люди починали співати в кіно, але зрештою по вуха закохався в мюзикли. Його авторські фільми часто обертаються навколо джазової музики й талановитих та амбітних людей.

Эмма Стоун и Райан Гослинг в фильме Емма Стоун і Раян Гослінг у фільмі "Ла-Ла Ленд", 2016

Дам’єн сказав, що створив "Ла-Ла Ленд" у надії відновити мову старих мюзиклів, які йому подобалися. Ось деякі з найулюбленіших його фільмів: "Шербурзькі парасольки" (1964); "Касабланка" (1942); "Циліндр" (1935); "Китайський квартал" (1974); "Вогні великого міста" (1931).

Невідбутий музикант

Майлз Теллер и Джонатан Кимбл Симмонс в фильме Майлз Теллер і Джонатан Сіммонс у фільмі "Одержимість", 2014

Кіновиробництво було першим коханням Дам’єна Шазеля, але згодом він захотів стати музикантом і щосили опановував фах джазового барабанщика в Princeton High School. Він мав прекрасного вчителя музики, який пізніше надихнув Дам'єна на створення персонажа Теренса Флетчера, якого зіграв Джонатан Сіммонс у неймовірному фільмі Шазеля "Одержимість". На відміну від головного героя фільму, Дам’єн заявив, що інстинктивно відчував брак таланту стати великим музикантом, тож після школи почав вивчати кіновиробництво в Гарвардському університеті.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.