Які сигнали вказують на розлади харчової поведінки

16 листопада — Міжнародний день боротьби з анорексією, яка з кожним роком стає дедалі поширенішою проблемою. "За нешкідливим бажанням скинути кілька кілограмів можуть ховатися невдоволені потреби, а гонитва за ідеальним тілом призводить до серйозних порушень харчової поведінки, небезпечних для фізичного і психічного здоров’ я", — каже Ніколетта Єрусланова, психологиня, гештальт-терапевтка, фахівчиня з РХП.

imageФото: архів Vogue

Ми живемо у світі, де формі тіла надають великого значення. Йому приписують такі сенси й властивості, яких насправді воно не має. У сучасному світі часто до нього ставляться як до аксесуара з нової колекції — чи способу зайняти вище місце в ієрархії, набути статусу, продемонструвати світові свій успіх, престиж, завзятість і красу. Показати, що не відстаєш від життя. Vogue.ua присвятив феномену кілька матеріалів: читайте їх тут і тут.

Тривога, пов’язана з вживанням їжі, у людей лише зростає. Деякі починають зациклюватися на своїй вазі, вона стає важливішою за все, що відбувається в житті, і точно важливішою за власне здоров’я. Думка про набирання ваги викликає жах, а вина від зайвих калорій позбавляє спокою.

Найгірше, що люди, які страждають РХП, крім самої проблеми, отримують зневагу оточення, якому здається, що обмеження в харчуванні або неконтрольоване переїдання — це банальне безвілля. Та й самі люди з РХП, не усвідомлюючи, що з ними відбувається, починають вважати себе нікчемними й ледачими, нескінченно звинувачувати в бездіяльності.

Анорексія

Її діагностують, коли людина:

Бути пильними варто тим, хто випробував безліч різних дієт, розуміється на калорійності продуктів, може на око визначити вагу кожного шматочка цілозернового хлібця (з’їденого, звісно, вранці) і їсть тільки суперкорисну й нежирну їжу. У зоні ризику ті, хто має список заборонених продуктів, порушити який означає загрузнути в почутті провини й огидних відчуттях, після чого настають спроби "скинути вагу" за допомогою різних ритуалів, голодування й фізичного навантаження. Зважуватися кілька разів на день і щоранку вимірювати свої параметри — обсесивна практика. Тим, кому страшно на саму думку про сімейне застілля, хто уникає посиденьок з друзями, які їдять "заборонену" їжу, теж варто обговорити ситуацію з фахівцем.

Тривожні маркери:

Булімія

Її діагностують, коли людина:

Зазвичай булімія настає після зриву з дієти або буває наслідком анорексії. Організм налаштований на виживання, він подає сигнали інтенсивного голоду, і якщо довго їх ігнорувати, він компенсуватиме дефіцит калорій і поживних елементів, що спровокує регулярні напади переїдання, які можуть закінчитися летальним наслідком.

Бути пильними варто тим, хто:

Компульсивне переїдання

Його діагностують, коли людина:

Бути пильними варто тим, хто:

Причини

Здебільшого порушення харчової поведінки трапляються тому, що людина переносить свої страждання чи переживання на власне тіло, спрямовує пригнічену агресію на себе. За бажанням "бути гарною" завжди ховається потреба в любові, визнанні, захисті. За відчуттям власної огрядності — страх відчуження, вразливість, втрата контролю тощо. Відносини з їжею показують відносини зі світом і собою. Якщо після прочитання матеріалу ви знайшли в себе якісь із цих проявів, варто негайно звернутися по допомогу до фахівця.

Популярне на VOGUE