9 найочікуваніших театральних премʼєр сезону

Новий театральний сезон вже відкрився, тож саме час планувати, які вистави варто подивитися. У нашій добірці — найцікавіші театральні прем'єри у Києві та Львові.

"Я повернуся"

23, 24 серпня, Театр "Золоті ворота"

У київському театрі "Золоті ворота" сезон відкривається надважливою прем'єрою: виставою про підлітків з Херсонщини, які були вкрадені росіянами та депортовані на територію окупованого Криму, в дитячий табір "Гармошка". Крим, море, справжня дружба — їхні пригоди були наповнені всім, крім одного: вони не знали, коли повернуться додому. Чи усвідомлювали діти, що їх депортували, в таборі утримують незаконно, а їхній дім — окупована територія?

"Я повернуся" — вистава режисерки Анни Турло за п'єсою драматургині та журналістки Оксани Гриценко. П'єса фактично є документальною, адже працюючи над нею, авторка брала інтерв'ю у підлітків, що були в таборах у Криму та змогли повернутися додому, розповіла Оксана Гриценко херсонському виданню Кавун.city. У виставу залучені актори Анастасія Бабій, Катерина Вишнева, Наталя Телли та Роман Кучерявенко.

"Отелло"

14 і 15 вересня, Театр драми і комедії на Лівому березі

У самому серці Венеції, міста, де сплелися краса та небезпека, розгортається історія, яка вражає своєю трагічністю та глибиною. Отелло, величний полководець, який пройшов довгий шлях від раба до шанованого воїна, опиняється на вершині слави. Його життя могло б бути ідеальним: він закоханий у прекрасну Дездемону, яка відповідає йому взаємністю. Але в тіні цієї гармонії ховається темний задум. Яго, офіцер, що служить під командуванням Отелло, таїть у собі невисловлений гнів і заздрість. Він вирішує зруйнувати життя Отелло, граючи на найвразливіших струнах його душі — коханні та довірі.

Відому шекспірівську драму в Київському театрі на Лівому березі ставить харків'янка Оксана Дмітрієва. "Отелло" — справжня зіркова прем'єра, адже у виставу залучені найвідоміші та найулюбленіші актори театру: в ролі Отелло у двох складах — Андрій Ісаєнко та Дмитро Соловйов, Яго грають Дмитро Олійник та Олександр Соколов, Дездемону — Марина Клімова та Анастасія Пустовіт, а Емілію — Анастасія Карпенко та Ірина Ткаченко.

"Шановані безумці"

13, 14, 15 вересня, Театр на Подолі

У Театрі на Подолі ставлять фарс французького новеліста Жана Жироду "Безумна із Шайо", написаний у 40-х роках минулого століття, під час окупації Франції нацистами. Спектакль розповідає про ділків, які розробляють план фактичного знищення Парижа: вони хочуть розвести у місті нафтові родовища. Але чотири "шалені" жінки з різних районів вирішують запобігти цьому, заманивши олігархів у каналізаційні тунелі. Режисер вистави — Сергій Маслобойщиков.

"Соломія"

27, 29 вересня, Театр на Печерську

Вистава "Соломія"

Біографічна вистава про Соломію Крушельницьку — легендарну українську оперну співачку світового рівня, яку композитор Джакомо Пуччіні називав найвеличнішою Баттерфляй. Вистава режисерки Олени Лазовіч зосереджена на питанні, як талановитій людині, яка має великий дар, не зрадити своє покликання. У виставі показано, яким непростим було життя Крушельницької, на долю якої випало дві світових війни, два тоталітарних режими, хвороба сестри, поруч із котрою Соломія провела багато років.

У ролі Соломії Крушельницької — Олена Мамчур.

"Слуга двох панів"

16 жовтня, Національний академічний драматичний театр ім. Франка

Давид Петросян, один із найцікавіших молодих режисерів країни (його найсвіжіша прем'єра — "Процес" в Театрі на Подолі) ставить п'єсу "Слуга двох панів" італійського драматурга XVIII століття Карло Гольдоні. Історія про пригоди Труффальдіно з Бергамо, якого у виставі в двох складах грають Іван Шаран ("Памфір") та Леонід Шеревера, буде представлена у класичному жанрі комедії дель арте, з живим оркестром та стилізованими костюмами XVIII століття, розповідають у театрі.

"Володар Мух"

Осінь 2024, Дикий театр (Київ)

Відомий український актор Іван Шаран, якого глядачі пам'ятають за роллю Віктора, молодшого брата головного героя у фільмі "Памфір", працює над сценічним втіленням роману Вільяма Ґолдінґа "Володар мух". За словами засновниці Дикого театру Ярослави Кравченко, вистава досліджуватиме темні сторони людини: те, в яких обставинах проявляються наші найогидніші риси та як соціуму жити в часи кризи. Вистава створюється в кооперації з Національним університетом ім. Карпенка-Карого, всі актори, що будуть залучені у виставі, — студенти, їх посилить професійна команда.

"Кайдаші"

23-25 серпня, 30 серпня, Національний театр імені М. Заньковецької, Львів

Львівський театр імені М. Заньковецької та режисер Ігор Білиць підготували незвичайну інтерпретацію п'єси Нечуя-Левицького "Кайдашева сім’я", написаної 150 років тому. "Наша вистава і версія режисера Ігоря Білиця пропонує шлях, ідучи яким ми залишимо сім’ю Кайдашів нашими далекими предками", — розповідають у театрі. — Гратимемо виставу на трьох сценах-"світах" цієї неспокійної родини — у підвалі-"укритті", Камерній сцені та в Блакитній залі. Спочатку поглянемо на пекельні сварки та почуємо роздуми героїв — чому вони стаються з ними знову і знову. Потім спостерігатимемо світ "очищення" та усвідомленням помилок. Й на останок — прийдемо до часу райської гармонії, яка можлива лише в любові та розумінні одне одного".

Балет "Солярис"

Лютий 2025, Львівська національна опера

Львівська національна опера цього сезону дивуватиме. На початок 2025 року запланована премʼєра балету "Солярис" за відомим однойменним романом польського письменника Станіслава Лема. Культовий науково-фантаcтичний текст Лема 1961 року про зіткнення людського розуму з невідомим та далеке майбутнє інтерпретував сучасний український композитор Олександр Родін. Автор лібрето — Василь Вовкун, хореограф-постановник — Владислав Детюченко, сценографка та художниця костюмів — Світлана Рейніш.

Опера "Золотий обруч"

Травень-червень 2025, Львівська національна опера

Одна з найочікуваніших прем'єр сезону відбудеться під його завісу: Львівська національна опера запросила до співпраці зіркового театрального режисера Івана Уривського. Уривський, який влітку цього року дебютував у жанрі опери, поставивши етюд "На Русалчин Великдень" на музику Леонтовича в Київській національній опереті, у Львові готує оперу Бориса Лятошинського "Золотий обруч". Вона написана 1929 року за мотивами повісті Івана Франка "Захар Беркут" і була вперше поставлена у 1930 році в Одеській, Київській та Харківській операх.

Прем'єра відбудеться за сприяння Фундації ім. Бориса Лятошинського.

Популярне на VOGUE