Щаслива дюжина: які медалі українські олімпійці привезли додому

Олімпійські Ігри – 2024 офіційно закінчилися. Для України вони стали найуспішнішими за останні 12 років, адже в загальному медальному заліку ми посіли 22 місце завдяки трьом золотим, п'яти срібним та чотирьом бронзовим медалям. Згадуємо чемпіонів та призерів, які вже вписали свої імена в історію українського та світового спорту.

Ольга Харлан

Фехтування на шаблях: Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова

Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова

Першим українським золотом на Олімпіаді-2024 стала командна медаль у фехтуванні на шаблях, яку для країни завоювали Ольга Харлан, Аліна Комащук, Олена Кравацька та Юлія Бакастова. У фіналі наші шаблістки зустрічалися з четвертою збірною світового рейтингу — від Республіки Корея. Перед вирішальною сутичкою — між Харлан та Джон Хайон — українки поступалися 37:40, але українка змогла здобути заповітну золоту медаль. Харлан виборола своє друге олімпійське золото — за 16 років після тріумфального дебюту в Пекіні. Також вона стала єдиною українкою, яка цьогоріч здобула дві медалі. Друга — бронза в особистих змаганнях на шаблі.

Стрибки у висоту: Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко

Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко

Ярослава Магучіх стала першою українською легкоатлеткою, що виборола дві медалі на Олімпійських іграх: бронзу в Токіо-2020 та золото в Парижі-2024, а також Ярослава тепер є зіркою соціальних мереж завдяки своїй методиці відпочинку між стрибками. Стати олімпійською чемпіонкою їй допоміг стрибок на 2,0 метри. До того ж цього року вона стала авторкою нового світового рекорду — 2,10 метра. Подіум Магучіх розділила з австралійкою Елеонор Паттерсон та українкою Іриною Геращенко, яка стрибнула на бронзу.

Бокс: Олександр Хижняк

Олександр Хижняк

Олександр Хижняк з Полтавщини став п'ятим українським олімпійським чемпіоном з боксу. До нього Україна здобувала золоті медалі в боксі 12 років тому — у Лондоні олімпійськими чемпіонами стали Василь Ломаченко та Олександр Усик у своїх вагових категоріях відповідно. Нагадаємо, у Токіо-2020 українець був близьким до золотої медалі. "Медаль, заради якої я жив до цих Олімпійських ігор. Дякую Богу за те, що я олімпійський чемпіон. Безмежна вдячність нашим військовим за те, що ціною власного життя захищають мир та спокій у моїй країні. Хотів би подякувати своєму батькові, що допоміг дійти до цієї золотої медалі. Це наша нагорода разом", — розказав боксер після історичної перемоги.

Греко-римська боротьба: Парвіз Паша-оглі Насібов та Жан Беленюк

Парвіз Насібов

Парвіз Насібов посів у Парижі друге місце у змаганнях з греко-римської боротьби у ваговій категорії до 67 кг. Це його друге олімпійське срібло. У вирішальному поєдинку наш атлет програв іранцю Саїду Есмаелі. "Звісно, є розчарування, бо я їхав сюди за золотою медаллю. У мене була мрія — вона і залишається. Попереду чотири роки, зроблю все можливе, щоб приїхати у Лос-Анджелес та обміняти два срібла на одне золото", — підсумував свій виступ Насібов.

Жан Беленюк

Ще одним українським призером у греко-римській боротьбі став Жан Беленюк — він виборов бронзову медаль в останній для себе Олімпіаді. Після бою за бронзу він зняв борцівки й залишив їх у центрі рингу. Трибуни аплодували чемпіону стоячи.

Спортивна гімнастика: Ілля Ковтун

Ілля Ковтун

Українець Ілля Ковтун виборов срібну медаль у змаганнях на паралельних брусах, а також став переможцем у категорії "Приз глядацьких симпатій". Ковтун вдруге змагався на Олімпійських іграх. "Дуже щасливий, але це якось швидко було. Не дуже зрозумів, що трапилося, але думаю, що мине трішки часу, і я зрозумію, що став олімпійським призером на брусах", — поділився він емоціями в коментарі "Суспільне.Спорт".

Стрільба з гвинтівки: Сергій Куліш

Сергій Куліш

Стрілець Сергій Куліш здобув срібну медаль у фіналі стрільби з гвинтівки з трьох положень на дистанції 50 метрів. Це друга в історії медаль України на Олімпіадах у цій категорії. Для самого Куліша це також друга олімпійська нагорода — до цього він ставав віцечемпіоном на Іграх у Ріо у стрільбі з пневматичної гвинтівки на 10 м.

Вільна боротьба: Ірина Коляденко

Ірина Коляденко

Останню медаль для України в Парижі здобула Ірина Коляденко — у фіналі вільної боротьби у вазі до 62 кг вона програла японці Сакурі Мотоко, взявши срібло Олімпіади-2024. Саме ця нагорода стала 12-ю для України у французькій столиці.

Веслування: Людмила Лузан та Анастасія Рибачок

Людмила Лузан та Анастасія Рибачок

Людмила Лузан та Анастасія Рибачок вибороли друге срібло на Олімпійських іграх у жіночому каное — жодна інша українська веслувальниця не здобувала нагороди в цьому виді човна. "Вважаю виступ нашої команди дуже вдалим. І це попри те, що наша байдарка-четвірка [залишилась без медалі], хоча ми на неї розраховували. Але це спорт, наша байдарка-четвірка входить у світову еліту. І те, що вони виграли у таких країн, як Угорщина, Сербія, Нова Зеландія — всі бачили, що потрапляння до фіналу — це вже перемога", — підсумував Олімпіаду тренер збірної Ігор Нагаєв.

Метання молота: Михайло Кохан

Михайло Кохан

23-річний український метальник молота Михайло Кохан здобув бронзу. Спортсмен вдруге виступав на Олімпійських іграх, у Токіо він зупинився за крок до п'єдесталу. Після завершення фіналу Кохан разом із Ярославою Магучіх та Іриною Геращенко відсвяткували медальний день для України, обійнявшись та позуючи із синьо-жовтими прапорами.

Популярне на VOGUE