Перемога волі: як Україна виступила на Паралімпіаді-2024 в Парижі

Завершилась Паралімпіада-2024 в Парижі, і Україна святкує тріумф українських спортсменів: 82 медалі.

22 золоті, 28 срібних та 32 бронзові нагороди: це 5-те місце у світовому медальному заліку. За кількістю золота Україна посіла 7-ме місце в світі. Це приголомшливий результат: попри війну наші спортсмени досягають вершин та ставлять світові рекорди, а завдяки їм український гімн лунає в світі.

Найбільше медалей виборов Андрій Трусов — два золота та три срібла. Майже половину нагород (40 медалей) забезпечила Україні збірна з плавання з харківським корінням. Українська школа параплавання вважається однією з найпотужніших у світі, але після початку повномасштабного вторгнення через постійні обстріли спортивну інфраструктуру Харкова було пошкоджено. Українські спортсмени мали тренуватися в Кам'янському Дніпропетровської області. "Найголовніша складність у цьогорічній підготовці була в постійних тривогах через обстріли", — говорить Андрій, який вже повертається додому з головних змагань в своїй кар'єрі.

Андрій Трусов

На церемонії закриття, що відбулася в неділю, 8 вересня, прапор несли Олена Федотова-Ісаєва та паралімпійський рекордсмен, плавець з Маріуполя Олександр Комаров. Він пережив важкі часи під бомбардуваннями. Йому вдалося вирватися з блокади 16 березня 2022 року. Його квартира знищена російськими обстрілами. Зараз він живе в Австрії, а тренується дистанційно. Адже його тренер перебуває в Україні і дає настанови телефоном.

Переможні досягнення українців розподілились так:

40 медалей — плавання (8 золотих, 15 срібних, 17 бронзових)
19 — легка атлетика (8, 6, 5 відповідно)
5 — дзюдо (три золота, дві бронзи)
4 — настільний теніс (по одному золоту та сріблу, дві бронзи)
3 — веслування на байдарках і каное
3 — велоспорт
3 — фехтування
2 — паверліфтинг
1 — голбол
1 — академічне веслування,
1 — боча

Загалом Україна виборола нагороди в 11 видах спорту з 15, у яких змагалася, зокрема, в голболі та бочі, яка цьогоріч дебютувала як паралімпійський вид спорту.

Популярне на VOGUE