Великодня паска: класичний рецепт Богдани Неборак

FOOD
11 квітня 2023

"Хто пече у вашій родині? Декоруєте? У дитинстві дуже сварили, коли ви грюкали дверима, поки тісто росло? А може, ви пектимете вперше? З чим найбільше любите паску? Я мрію про шматочок з маслом, до кави", — каже журналістка, культурна менеджерка Богдана Неборак, яка виросла у Львові. І ділиться рецептом традиційної паски на Великдень.


"Перепис ідентичний одному з варіантів паски Дарії Цвєк, — каже Богдана. — У нас паска завжди була без цукрової поливи, дещо солодка. Жаль, що я не знаю, скільки років уже печу, бо значення для мене має щорічний спогад про те, як паски пекла моя бабця". Оскільки в тісто йдуть лише жовтки, з білків Богдана радить зробити меренговий рулет з сирним кремом і кислими ягодами.

@neborakova

Інгредієнти

@neborakova

Приготування

Дріжджі з ложкою цукру розчиніть у теплому молоці, хай зреагують. Тим часом збийте жовтки з цукром, але так добротно. Розтопіть масло, нехай стоїть біля вас у мисочці. До борошна – сіль, дріжджі з молоком, яйця з цукром — і місити, доки не почне відставати від рук. Тоді додати масло і ще місити хвилин 15.

Родзинки й цукати можна настояти в алкоголі, а можна залити окропом – вмісити їх наприкінці неодмінно сухими (!), накрити рушничком і ходити хатою тихо, протяги не влаштовувати. Як тісто вдвічі виросте – викласти у форми, ще раз нехай росте – помастити яйцем і пекти хвилин 4550 при 200 градусів. Я печу в паперових формах (готові, з будь-якого маркету), але ставлю їх у металеві. Паперові обовʼязково треба змастити олією.

@neborakova

Декор з тіста

Шматок тіста замісити грубшим, хай росте окремо. Опісля зробіть з нього коси, пташок, хрест й викладіть на паски.

Популярне на VOGUE