Перший прийом: як правильно снідати з настанням холоднечі

FOOD
29 жовтня 2023

Раціон здорової людини не залишається без сніданку, який має бути наповнений усіма необхідними поживними елементами, щоб протягом дня організм почувався бадьоро. Як правильно скомпонувати сніданок і як він змінюється з настанням холоднечі розповідає Vogue.ua.

Тепловий режим

Перше, що змінюється восени, – температура і довжина світлового дня. В умовах постійного зниження температури і збільшення тривалості ночі, організму людини потрібно більше тепла. Найбільш очевидним виходом є наповнення своєї тарілки теплою їжею. Осінній сніданок може складатися з запеченого в духовці омлету, сирників або хрусткого тосту з авокадо і яйцем пашот. Від ледачої вівсянки відмовлятися не потрібно – досить підігріти підоспілу в холодильнику масу. Не варто забувати і про склянку теплої води натще і трав'яні чаї.

Локальні і сезонні продукти

Про позитивний вплив сезонних овочів і фруктів потрібно говорити. Яблука, наприклад, є відмінним джерелом клітковини, а гарбуз добре впливає на кишківник. До того ж певні вітаміни і тепло людський організм отримує від сонця, а коли сонячного світла стає менше, баланс допомагають заповнити доступні овочі та фрукти. Корисно мати запас з заморожених локальних ягід, які дадуть необхідну організму енергію в особливо холодні дні. Так, запечене яблуко або панкейки з цільнозернового борошна з ягідним джемом на сніданок здатні задати настрій на весь день.

Не більше, а поживніше

Частою помилкою в формуванні осіннього меню стає збільшення розміру порцій. Так, у холодну пору року організму людини потрібно більше їжі. Але в цьому випадку "більше" – не про кількість. Коли влітку нам достатньо курячої грудинки і тарілки салату, то восени зелене листя можна замінити запеченими овочами. І якщо на сніданок ми звикли хрумкокіти гранолу з йогуртом і фруктовим салатом, то зараз, можливо, краще змінити курс на теплу кашу на молоці. Порція залишиться такою ж, поживність збільшиться, а корисні властивості нікуди не зникнуть.

Популярне на VOGUE