Передріздвяний час — найкращий, щоб готувати тирамісу, який люблять і діти, і дорослі. Його можна приготувати як новорічні ласощі або просто створити привід для зустрічі з родиною чи друзями за філіжанкою кави, — каже шеф-кухар Стефано Антоніоллі.
Тирамісу, як і піца, стало не просто витвором кулінарного мистецтва, а й культурним феноменом — про ці солодощі давно знають за межами Італії. Батьківщиною цього десерту вважається місто Тревізо в регіоні Венето – саме тут шеф ресторана вперше створив цей солодкий шедевр, прославивши його на весь світ.
Стефано Антоніоллі, який очолює кухню Fenix Italia, народився і виріс у Тревізо, а отже, опанував рецепт саме таким, яким його задумано від початку. Рецепт із секретом — такий, який готувала мама Стефано. Він вирізняється тим, що його текстура виходить легша за оригінальну завдяки використанню невагомих вершків.
Інгредієнти
Печиво савоярді — 200 г
Еспресо — 10 г
Ром — 25 г
Маскарпоне — 200 г
Жовтки — 4 шт.
Вершки — 200 г
Цукор — 140 г
Вода — 30 мл
Какао-пудра — 5 г
Приготування
- Збити жовтки з гарячим цукровим сиропом, зробленим з 30 г води й 140 г цукру, до білого пінуватого стану.
- Додати маскарпоне та збити до однорідної маси.
- Окремо збити вершки й поєднати з маскарпоне, жовтками та цукровим сиропом. Крем готовий.
- Заварити еспресо, остудити й додати трохи рому.
- Умочити в каву печиво савоярді й викласти на прямокутну форму. Перший шар покрити кремом. Зверху викласти наступний шар савоярді, змоченого в каві з ромом, потім знову залити кремом. Залишити на дві години в холодильнику.
- Дістати з холодильника, посипати какао й подавати порційно.