Італійська паста — чудова ідея недільного обіду; тальятеле алла араб’ята — красивий і реалістичний рецепт від зіркової візажистки Наталії Стрільчук, яка відкрила для себе мистецтво приготування здорової, смачної та корисної їжі.
"Нещодавно в Римі я вчилася готувати свіжу пасту і тепер з нетерпінням чекаю вихідних, щоб відпрацьовувати надбані знання, — каже Наталія. — Процес виявився легким і захопливим, до того ж смак свіжої пасти ні з чим не порівняти".
Свіжу пасту можна зробити наперед і зберігати в холодильнику близько двох діб. За традиційним італійським рецептом, порція на одну людину складає 100 грамів борошна (50 звичайного і 50 семоли) та одне яйце. За цією формулою дуже легко розрахувати потрібну кількість, виходячи з кількості гостей.
Інгредієнти (для порції на двох)
- 100 г борошна
- 100 г борошна семоли
- 2 яйця
- Сухий перець чилі
- Банка очищених помідорів у власному соку pomodori pelati
- Декілька каперсів
- Анчоуси
- Пучок петрушки
- 3 зубчики часнику
Приготування
Змішуємо борошно, насипаємо на стіл та робимо лунку, у яку вбиваємо яйця.
Починаємо збивати яйця виделкою, ніби на омлет, поступово підкидаючи борошна, поки вся суміш не обʼєднається.
Тоді починаємо вимішувати руками.
Готове однорідне тісто загортаємо у пластик та лишаємо відпочити. Мінімум на 10 хвилин.
Тим часом робимо соус. Розігріваємо на пательні оливкову олію, всипаємо туди пластівці чилі, даємо прогрітись, заливаємо томатами та одразу додаємо дрібно нарізані часник та петрушку.
За 5 хвилин додаємо подрібнені каперси та декілька анчоусів. Лишаємо кипіти на слабкому вогні до легкого загустіння, поки будемо робити тальятеле.
Злегка розкачуємо тісто качалкою, просипаємо борошном та починаємо розкачувати на машинці. Розкачуємо по 2 рази на кожну цифру від 0 до 7, після чого можна розрізати пасту на тальятеле в машинці, а можна порізати традиційним способом.
Для цього складаємо стрічку тіста рівномірно з двох сторін до центру, потім знову навпіл до центру, поки вони не зустрінуться.
Далі починаємо нарізати рівними смужками шириною близько 5 мм.
Наші тальятеле готові, розправляємо їх та пересипаємо борошном.
Відварюємо тальятеле рівно одну хвилину у підсоленому окропі. Відкидаємо на друшляк та змішуємо на пательні з соусом.
Викладаємо на тарілку красивою гіркою, зверху додатково прикрашаємо анчоусом та дрібно нарізаною цибулею шніт.
Неймовірно пікантна та насичена паста готова.
Як казала Елізабет Гілберт, це і є ваш момент dolce far niente.
Фото: Дмитро Бахта