"Ревінь у різних куточках України зветься румбамбар, рабарбар і має ще кілька назв", — каже food- та lifestyle-блогерка, колумністка українського Vogue Олена Сагун. Що приготувати з ревеню? Два безпрограшних рецепти, салат та десерт, — нижче.
САЛАТ З РЕВЕНЕМ ТА ЗЕЛЕННЮ
Цей рецепт не з автентичної української кухні. Однак я вирішила цього разу трохи відійти від свого концепту і все-таки поділитися ідеєю. Примітка: салат має виражену кислинку, тож якщо любите, як казала моя бабуся, "накислити душу", то вам сподобається.
Інгредієнти для салату я вибирала за принципом: все, що зустрілося на найближчому базарі, і все, що, на мою думку, добре смакуватиме разом. Отже, ділюся експериментом.
Інгредієнти (приблизно на 2 порції)
- пучок листя салату (приблизно 70–100 г);
- невеличкий пучок руколи (20–30 г);
- такий же невеличкий пучок петрушки;
- 2–3 гілочки м’яти;
- 2 стебла ревеню довжиною приблизно 25 см;
- 3 середні редиски.
Для заправки:
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 2 ст. л. оливкової олії (або іншої на ваш вибір);
- 1 ч. л. меду (для балансу смаку, бо в салаті достатньо кислоти);
- 1 ч. л. зернистої гірчиці;
- сіль, мелений перець до смаку.
ОЛАДКИ З РЕВЕНЕМ
Ідею взяла з книги Лідії Артюх "Традиційна українська кухня в народному календарі". Там оладки дріжджові, але я дам більш швидкий варіант — на кефірі (проте, якщо ви звикли робити на дріжджах, то робіть).
Інгредієнти (приблизно на 10 шт.):
- 250 мл кефіру (в мене жирність 2,5 %);
- пів чайної ложки соди;
- дрібка солі;
- 1 ст. л. цукру (можна трохи більше);
- 1 ч. л. ванільного цукру;
- 150 г борошна;
- 3 стебла ревеню довжиною приблизно 25–30 см;
- олія для смаження.
Приготування
Ревінь почистіть, піддіваючи шкірочки гострим ножем. Потім накришіть кубиками. Кефір налийте у глибоку миску, додайте соду, перемішайте (не бійтеся, вираженого содового смаку в оладках не буде). Додайте цукор (звичайний та ванільний), сіль, ще перемішайте. Додайте борошно, гарно перемішайте вінчиком. Тісто буде густим, як на кекс. Додайте нарізаний ревінь, перемішайте. Добре розігрійте пательню з олією, смажте оладки з обох боків до готовності. Доливайте олію в процесі за потреби. В моєму рецепті цукру мало, тому оладки виходять майже несолодкі, подавати їх (на мій смак) найкраще з медом, але вибір за вами.