Рецепт для літнього обіду: жовтий гаспачо з соленими цитринами

Надзвичайно швидка і смачна освіжаюча літня страва і мій окремий вид задоволення купувати на базарі стиглі насичені сонцем томати дня неї.

Інгредієнти

Приготування

Для цієї страви нам потрібна заготівля – солені лимони, які я завжди маю у холодильнику та додаю до різних страв.

Кажуть, що перші лимони, які колись давно спробували українці, були завезені саме соленими, адже долали сюди дуже довгий шлях і привезти їй свіжими, як зараз, не було можливості. Зробити їх вдома дуже легко, адже потрібні лише сіль та лимони.

Лимони краще брати тонкошкірі, а сіль – з розрахунку на 1 кг лимонів 70 г солі.

Робимо на лимонах розрізи, ніби розрізаючи їх скибочками та не дорізаючи до кінця.

Далі розкриваємо пелюстки лимона та засипаємо туди сіль, складаємо в банку, що герметично закривається і трішки придушуємо, щоб пустили сік, якщо сіль залишилась, засипаємо її в банку, закриваємо та лишаємо мінімум на місяць.


Ставимо окріп та починаємо бланшувати томати. Це дуже просто: потрібно зробити надріз на шкірці хрестиком та на 1-2 хвилини занурити в окріп, обережно виймаємо і перекладаємо його в холодну воду.

Далі ніжно роздягаємо томат.

Вирізаємо з томата хвостик та нарізаємо будь-якими невеликими шматочками.

Чистимо та нарізаємо перець, шалот та часник.

Огірок чистимо від шкірки та зернят, та також нарізаємо.

Один солений лимон розрізаємо на скибочки та відділяємо мʼякоть від шкіри, мʼякоть відправляємо до овочевої суміші, а шкірку нарізаємо дрібним кубиком.

Додаємо в нашу овочеву суміш сіль та оливкову олію та ретельно перемішуємо, пересипаємо у блендер додаємо пластівці чилі перцю та перебиваємо до однорідності.

При подачі викладаємо зверху нарізану шкірку соленого лимона, прикрашаємо цибулею шніт та оливковою олією. Смачного!

Фото: Дмитро Бахта

Популярне на VOGUE