"Немає святкового столу без запеченої курочки", — каже зіркова візажистка, гастроентузіастка, foodie Наталія Стрільчук. І ділиться рецептом запеченого курчати з лимонами під вершковою ковдрою.
Звісно, є мільйон способів запікання птиці. Це проста і складна страва водночас, бо курочку важливо не перетримати, щоб була ніжною і соковитою всередині, але одночасно кожна курочка мріє стати переможницею на найзолотіше і найхрусткіше вбрання. Тож сьогодні поговоримо про те, як саме цього досягти.
Інгредієнти
- Фермерська курочка середнього розміру;
- Букети тимʼяну та розмарину;
- Ялівець;
- 3 середні лимони;
- 3 сині цибулини;
- Копчені оливки — 100 г;
- Пачка вершкового масла;
- Часник — 3 зубчики;
- Декілька картоплин і батат для гарніру.
Приготування
Зачищаємо курочку, прибираємо шию та лишаємо її на бульйон.
Перекладаємо курочку у форму для запікання та начиняємо травами
Грубими скибками нарізаємо лимони
та цибулю.
Заповнюємо ними форму навколо курочки.
Також викладаємо оливки та ялівець, нарізаний пластинками часник, солимо, перчимо та поливаємо овочі оливковою олією.
Переходимо до приготування вершкової ковдри. Для цього в невеликому сотейнику топимо вершкове масло, в яке додаємо трішки трав і роздавлений зубчик часнику для аромату.
Далі візьмемо шматок марлі, який занурюємо у розтоплену вершкову суміш
Буде гаряче, тож будьте обережні. І далі накриваємо курочку масляною вершковою ковдрою.
Відправляємо запікатись на 40–45 хвилин за температури 200 градусів.
За цей короткий час наша красуня стане найошатнішою на святі — це буде кулінарний еквівалент золотої сукні Rabanne.
А лимони та цибуля перетворяться майже на джем.
Подаємо цілою.
Або, якщо заздалегідь знаємо, хто з рідних які шматочки любить, розкладаємо порційно.
Як на мене, добре поєднується з бататово-картопляним пюре
Фото: Дмитро Бахта