Спаржу можна запікати, варити, смажити і їсти сирою. Київські ресторани розповіли vogue.ua, як насолоджуватися спаржею в цьому сезоні. Нижче найсмачніші і легкі рецепти, які легко випробувати на своїй кухні.
Бланшована спаржа з соусом палак і густим йогуртом
Шеф-кухар Енвер Таіров презентує спаржу просто і зі смаком. З огляду на те, що стручки аспарагуса можна їсти навіть сирими, мінімальне бланшування зі спеціями і оливковою олією — це все, що потрібно, щоб насолодитися натуральним смаком спаржі.
Інгредієнти:
Спаржа;
Сіль;
Чорний перець;
Оливкова олія;
Густий йогурт;
Олія чилі;
Мікрогрін кінзи.
Приготування:
- Випікайте спаржу на мангалі (або на пательні) з сіллю, меленим перцем і оливковою олією.
- Готову спаржу подавайте з мікрогріном кінзи, соусом палак або густим йогуртом і олією чилі.
Зелена спаржа з яйцем пашот, грейпфрутом і соусом Голландез
Варіація на тему тоста з яйцем пашот і соусом Голландез, де замість улюбленого хліба — головний овоч початку літа. У ресторані Citronelle пропонують поєднувати пікантність з кислинкою і свіжістю грейпфрута, а також детально пояснюють, як приготувати ідеальний Голландез.
Інгредієнти:
На 1 порцію
100 г зеленої спаржі;
60 г сегментів грейпфрута;
1 яйце;
20 г рослинної олії;
Сіль за смаком;
1 ч.л. оцту 9%;
40 г соусу Голландез.
Для соусу Голландез знадобиться:
1 жовток;
Вершкове масло;
15 г білого вина;
10 г винного оцту;
Сіль і цукор за смаком.
Приготування:
- У підсоленій воді упродовж 2 хвилин відваріть спаржу.
- Потім обсмажте її на рослинній олії упродовж кількох хвилин.
- В окремій каструлі доведіть воду до кипіння, додайте оцет і сіль. Ложкою зробіть у воді вир і акуратно, за допомогою шумівки, викладіть яйце. Варіть 2-4 хвилини.
- Очистіть грейпфрут від шкірки і відокремте соковиті сегменти.
- На теплу тарілку викладіть спаржу, на неї — яйце пашот, довкола викладіть очищені сегменти грейпфрута.
- Усе полийте соусом Голландез.
Як приготувати соус Голландез:
- У невеликому сотейнику розігрійте вершкове масло. Добре прогрійте масло, даючи йому прокипіти приблизно хвилину на повільному вогні. Потім зніміть масло з вогню.
- Підготуйте водяну баню. Поки вода нагрівається, в неглибокій мисці змішайте жовтки з оцтом, білим вином, цукром і сіллю до однорідної консистенції.
- Миску з жовтками встановіть на водяну баню. Вода не повинна кипіти, а миска не повинна торкатися води. Енергійно збивайте суміш з жовтками, поки вона не почне загусати.
- Тонким струменем влийте до жовтків вершкове масло, продовжуючи збивати суміш. Якщо додати масло занадто швидко і багато, то жовтки згорнуться.
- Збивайте суміш вінчиком, поки соус не загусне. Він має бути досить густим, щоб обволікати ложку. Зніміть соус з водяної бані.
- Поки готуються яйця пашот, накрийте соус кришкою і обгорніть миску рушником, щоб він не охолов.
Салат зі спаржею та лососем татакі
Освіжний салат від шеф-кухаря Айка Вейшторта. Поєднання сирої спаржі з оригінальним цибульним соусом і лососем — це новий досвід для смакових рецепторів.
Інгредієнти:
60 г спаржі;
10 г шпинату;
15 г соусу з печеної цибулі шалот з базиліком;
100 г оливкової олії (для соусу);
10 г базиліка (для соусу);
40 г томатів;
20 г очищених черрі;
40 г лосося;
Кунжут (за бажанням).
Приготування:
- Приготування салату почніть з соусу. Для цього запікайте 200 г цибулі шалот упродовж 40 хвилин.
- За допомогою блендера ретельно подрібніть запечену цибулю з оливковою олією. За бажанням можна додати оцет.
- Додайте базилік, сіль і перець за смаком і добре перемішайте соус.
- Далі наріжте слайсами спаржу і змішайте зі шпинатом.
- Окремо викладіть на тарілці томати.
- Швидко обсмажте філе лосося на змащеній маслом пательні.
- Готовий лосось наріжте тонкими шматочками.
- Зверху на томати викладіть лосось, спаржу зі шпинатом, залийте соусом.
- За бажанням салат можна прикрасити кунжутом.
Зелений салат з аспарагусом, авокадо і соусом з каперсами
Шеф-кухарка Зоряна Ранька показує, як приготувати легкий і ситний зелений салат усього з чотирьох інгредієнтів.
Інгредієнти:
30 г мікс-салату;
40 г помідорів;
40 г авокадо;
50 г аспаргусу.
Для соусу із зелені:
20 г оливкової олії;
20 г лимонного соку;
20 г зелені.
Для соусу з каперсів і пармезану:
10 г каперсів;
10 г пармезану;
20 г оливкової олії.
Приготування:
- Попередньо очищений аспарагус обсмажте на пательні з оливковою олією і часником.
- Очистіть авокадо і наріжте слайсами.
- Для соусу із зелені змішайте всі інгредієнти і подрібніть за допомогою блендера.
- Для соусу з каперсами натріть пармезан і змішайте його з каперсами і оливковою олією.
- Потім окремо змішайте мікс-салат, помідори і аспарагус з соусом із каперсів.
- Для подачі викладіть на тарілку мікс-салат з помідорами. Зверху викладіть аспарагус і авокадо. Весь салат полийте соусом із зелені.