Як приготувати том ям, суп, що символізує класику паназійської кухні, розповідає шеф-кухарСергій Башинський
"Багато хто вважає, що ресторанні страви неможливо приготувати на домашній кухні без професійного начиння й кухарів. Я розвінчую цей міф і ділюся рецептами ресторанних страв, які готували мої друзі в себе вдома, — каже Башинський. — Знаменитий тайський суп том ям — саме така страва. Він вважається їжею №1 у всій паназії — як борщ в Україні (але борщ набагато складніший і потребує більше часу для приготування). Неймовірно ароматний кисло-гострий суп поєднує м’ясний і рибний бульйони, морепродукти й м’ясо. У кожній країні том ям готують по-різному, але завжди — з класичними інгредієнтами: лист кафіра, лемонграс, спеція тогараші. Без них том ям не буде том ямом. Спробуйте дотримуватися рецепта й не замінювати інгредієнтів, до того ж їх можна знайти в супермаркетах делікатесів або онлайн.
Для однієї порції
Інгредієнти
Паста том ям — 30 г
Рибний бульйон — 100 г
Курячий бульйон — 250 мл
Філе лосося свіжого — 50 г
Мідії — 40 г
Креветка тигрова — 50 г
Лист кафіра — 2 г
Лемонграс — 4 г
Часник — 2 г
Корінь імбиру — 5 г
Кінза — 5 г
Спеція тогараші — 1 г
Оливкова олія — 20 мл
Приготування
В розпечену каструлю з оливковою олією додаємо часник, лемонграс, лист кафіра, корінь імбиру, нарізаний слайсами, креветки й мідії. Обсмажуємо дві хвилини й заливаємо курячим бульйоном. Відтак додаємо кінзу, пасту том ям і рибний бульйон. Тушкуємо кілька хвилин на повільному вогні. Далі додаємо нарізаний кубиками лосось. Варимо п’ять хвилин на повільному вогні. Перед подаванням прикрашаємо спецією тогараші.