Від яєць-пашот до віскі з содою – разом з Сім'єю ресторанів Діми Борисова Vogue.ua з'ясовує, що їли на сніданок Вінстон Черчилль, Марсель Пруст і інші відомі люди.
Сніданок "найчарівнішої Мадам Батерфляй" не змінювався з дитинства: склянка молока і здобна булочка, іноді з медом або маслом. Поселившись на узбережжі Середземного моря, Соломія не зрадила своїй звичці – так само снідала після ранкового променаду, іноді додаючи до молока трохи кави.
Сніданок Соломії Крушельницької в Києві (ресторан Chicken Kyiv):
Булочка з корицею і вершкової помадкою – 25 гривень 24 копійки
Молочні коктейлі – 69 гривень
Кава з молоком – 49 гривень
Гемінґвей прокидався не пізніше шостої ранку і активно писав до півдня, а його улюблений сніданок незмінно складався з яєць-пашот з лососем. До речі, лосось – улюблена закуска Ернеста до віскі. Коли письменник жив на Кубі, то зазвичай починав день з келиха шампанського.
Сніданок Ернеста Гемінґвея в Києві (ресторан Chicken Kyiv)
Комплексний сніданок: келих ігристого, етажерка з закусками, свіжоспеченим хлібом і домашнім пирогом, яйця-пашот з лососем гравлакс, спаржею і сирним соусом – 128 гривень 19 копійок.
Сніданок Ернеста Гемінґвея в Києві (ресторан "Барсук")
Яйця-пашот з лососем гравлакс – 125 гривень
Залізна леді надавала перевагу легкому сніданку: половині грейпфрута і чашці міцної чорної кави. Коли за місяць до виборів Тетчер помітно схудла, про її дієту почали ходити легенди – до сих пір в мережі можна знайти безліч варіантів "дієти Меггі".
Сніданок Маргарет Тетчер в Києві (ресторан "Бессарабія")
- Капугрей: еспресо з грейпфрутовим соком – 75 гривень
Завдяки Марселю Прусту в літературі вперше з'явився сніданок з крок-месьє – в романі "У затінку дівчат-квіток". Сам же письменник снідав кавою з молоком і круасаном – прямо в ліжку, і там же писав цілий день.
Сніданок Марселя Пруста в Києві (ресторан "Бессарабія")
- Свіжоспечений круасан з варенням і домашнім вершковим маслом – 98 гривень
- Кром-мадам з беконом і овечим сиром – 145 гривень
- Кава з молоком – 49 гривень
Лев Миколайович Толстой був переконаним вегетаріанцем, але їв дуже багато, різноманітно і поживно. Його сніданок був дуже простим – вівсянка, домашній кефір і яйця: омлет, яєчня з печерицями або яйця в томаті. Коли дружина готувала список покупок, зазначала: "Льву Миколайовичу купити 20 яєць побільше, всім іншим – звичайних".
Сніданок Льва Толстого в Києві (ресторан "Любчик")
- Чай або морс, асорті закусок з хлібом, вівсяна каша з карамелізованими яблуками – 98 гривень
- Чай або морс, асорті закусок з хлібом, шакшука (яйця з солодким перцем, томатами і тостами) – 98 гривень
Кілька років тому меню, на звороті якого Вінстон Черчілль записав "правильний" варіант сніданку, продали на аукціоні за 1500 фунтів стерлінгів. А виглядав сніданок політика так: "Перша подача: яйце-пашот, тост з ягідним джемом і вершковим маслом, кава з молоком, холодне молоко, холодне курча або м'ясо. Друга частина: свіжий грейпфрут, склянка свіжого апельсинового соку, віскі з содовою і сигара".
Дочка Черчілля поділилася докладним описом "Татусевого коктейлю": трохи віскі і півсклянки води. З глотка цього напою Черчілль зазвичай починав день і продовжував пити його до обіду. Сніданок, само собою, завжди в ліжку.
Сніданок Вінстона Черчілля в Києві (ресторан "Барсук")
- Яйця-пашот з підсмаженою беконом – 99 гривень
- Тости з джемом
- Апельсиновий фреш – 55 гривень
- Кава з молоком – 49 гривень
- Віскі Jack Daniel's Gentleman Jack – 129 гривен.
Для тих, хто хоче протестувати український віскі – "Микулинецьке" – 98 гривень в ресторані "Остання Барикада"
Один з найвідоміших ресторанних критиків 18 століття, автор популярного "Альманаху гурмана", залишив нам детальний опис скромного сніданку своєї епохи. "Сніданок – трапеза, яка ні до чого не зобов'язує... Прелюдією слугують кілька кошиків з устрицями... Їм на зміну приходять баранячі нирки, голуби під виглядом котлет, піраміди сосисок і ковбас, свинячі ніжки, начинені фісташками. На столі може навіть з'явитися прославлений каплун...
... Каплуна змінюють салати, де живність сусідить з усім, що підбурює апетит і викликає спрагу, як-то: трюфелі, хитромудрі желе, анчоуси від майя, огірочки, генуезька квасоля, турецьке зерно, черешня, печериці, диня по-англійськи, дрібні цибулини в оцті, гранвільскі мариновані устриці ...
Печеню з ранкової трапези виключено, але її місце займає величезний паштет з індичкою, нашпигований трюфелями і шинкою. Разом із паштетом є чотири солодких преддесертних страви – такі як шарлотка або, ще краще, англійський яблучний пиріг-флан. Потім настає час десерту... Не забороняється випити чарку-другу пуншу, вірного товариша шлунка, але дане завершення сніданку – це кава без вершків і його нерозлучний супутник – лікер".
Сніданок Олександра Грімо де Ла Реньєра в Києві (ресторан Chicken Kyiv)
Безлімітні сніданки-буфет в Chicken Kyiv: устриці, профітролі з паштетами, сири та м'ясні спеціалітети, лосось гравлакс, ковбаси і м'ясні рулети, шарлотки і пироги, різноманітні фрукти, ігристе вино. 249 гривень.
Колажі: Ольга Сосюра