9 лютого – міжнародний День піци, а ми ділимося рецептом класичної італійської піци від поета Джанні Маркантоні.
Сім’я Джанні живе в середземноморському селищі Купра-Маріттіма, у регіоні Марке. Сьогодні всі жителі країни — в однакових умовах: карантин дотримується беззаперечно. Будинок, де Джанні живе зі своєю мамою Джуліаною, стоїть на горі й дивиться на море. На нульовому поверсі облаштована кухня і є піч для піци. Спеціально для vogue.ua Джанні приготував піцу в духовці — і поділився секретами процесу.
Для тіста:
25 г свіжих дріжджів;
500—600 г борошна;
склянка теплої води;
0,5 чашки молока;
щіпка цукру;
дрібка солі;
оливкова олія.
Для начинки:
Томатний соус (можна взяти готовий, а можна приготувати самостійно з пасати, оливкової олії, дрібки солі й сухого оригано).
Додаємо до смаку: гриби, артишоки, горгонзолу, ковбаски пепероні тощо.
Моцарела.
Приготування
У склянці теплої води розведіть дріжджі й додайте трохи молока.
Всипте в миску борошно, додайте дрібку солі й цукру. Влийте розчин з води, молока й дріжджів. Починайте місити. У разі потреби додавайте воду кімнатної температури, щоб вийшло в міру пружне, щільне тісто.
Щойно тісто оформиться в кулю, покладіть його в теплому місці й залиште сходити. Це потребує приблизно 1,5 години. Відріжте третину маси й розкачайте, покладіть на деко, змащене оливковою олією. Залиште на пів години, щоб підійшло. Потім змастіть пласт томатним соусом, збризніть оливковою олією, посоліть, додайте оригано. Зверху помістіть будь-які інгредієнти до смаку: гриби, артишоки, горгонзолу, ковбаску пепероні тощо.
Краєчки піци злегка змастіть оливковою олією, щоб вони не пригоріли, і поставте в духовку. Випікайте до готовності в попередньо розігрітій духовці за температури 200 °С.
Таємна начинка
Цибулева піца — досить рідкісна, але неймовірна на смак. Начинку готують так: нарізану півкільцями цибулю замочити в невеликій кількості молока, а потім підсмажити на сковорідці, на оливковій олії. Це самодостатня начинка, яка не потребує більше жодних домішок.
Ще одна таємниця: піцу можна прикрасити руколою, каперсами, оливками. Але ми ніколи цього не робимо: справжня краса піци — в її смаку.