Як приготувати справжній бургер: перевірений рецепт і покрокова інструкція
"Бургер — ідеальна страва для пікніка або вечірки в стилі американа. Я навчився його готувати під час карантину, коли хотілося якоїсь особливо смачної їжі. Увага: бургери виходять дійсно смачними, але з ними треба обережніше — це калорійна їжа, яку потім доведеться відпрацьовувати на тренуваннях", — говорить Володимир Пономаренко.
Бургери дуже подобаються дітям, а на пікніку можуть стати чудовою альтернативою банальному шашлику. Один бургер — повноцінне приймання їжі. Готувати недовго, а ефект — на мільйон. Зазвичай радять додавати в бургер бекон. Я ніколи цього не роблю: по-перше, зайві калорії, по-друге, котлети соковиті самі по собі, особливо якщо готувати їх до стану medium rare. Плюс соус і овочі: бекон точно зайвий. Але карамелізованої цибулі ігнорувати не можна: саме вона перетворює бургер з фаст-фуду на шедевр.
Інгредієнти на дві порції:
Булочки для бургерів (краще купувати свіжоспечені). Правильні булочки — половина успіху: вони мають бути пишними, свіжими, м’якими. Якщо не знайшлося свіжих, краще відмовитися від ідеї: хліб з консервантами занапастить всю ідею.
Котлети для бургерів (з яловичини або ягнятини). Їх можна приправити свіжомеленим перцем.
Соус для бургерів (є у Heinz)
Дижонська гірчиця (опціонально)
½ середньої цибулини
Салат айсберг (або будь-яка інша зелень)
Плавлений чедер у порційному пакованні — 2 порції
Маринований огірок — 1 шт., 8 скибочок
Свіжі овочі: наприклад, помідор або солодкий перець — пара кілець
Коричневий цукор — 2 ч. л.
Оливкова олія
Приготування
- Приготувати цибулю: нарізати півкільцями, обсмажити в оливковій олії з додаванням коричневого цукру. Помішувати, поки цибуля не стане золотистою. Відставити в сторону. Якщо ви збираєтеся готувати бургери на відкритому вогні, то цибулю краще карамелізувати вдома заздалегідь.
- Розрізати булочку навпіл. Підсушити на сковорідці або решітці для барбекю зрізом униз до легкої скоринки.
- Обсмажити котлету з одного боку. Перевернути, накрити скибочкою сиру чедер і верхньою частиною булочки — прямо на сковорідці або решітці, нехай готується.
- Поки котлета досмажується (це хвилин 5 на середньому вогні), намазати соусом нижню частину булочки, рівномірно викласти цибулю, кільця огірочків, помідорів або перцю, накрити листком айсберга. В ідеалі пункти 3 і 4 треба виконувати паралельно, щоб компоненти бургера були гарячими. Важливо стежити, щоб котлета не пригоріла.
- Готову котлету із сиром і булочкою зняти зі сковорідки й накрити цією конструкцією основу бургера. Подавати, простромивши дерев’яною шпажкою. Для пікніка бургер краще загорнути: спочатку впакувати в пергаментний папір, потім обернути фольгою. Це збереже його гарячим і дасть змогу насолоджуватися їжею, не гублячи крихти й краплі соусу.